Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Plantronics RIG 800LX

Plantronics levererar ytterligare ett stabilt headset för en överkomlig penning. Vi har kollat in om det håller vad specifikationerna utlovar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Plantronics har gjort sig ett namn i esportsammanhang för sina kompromisslöst utformade spel-headset där överflödiga funktioner skalats bort till förmån för funktionalitet, användarvänlighet och kristallklart ljud. De senaste veckorna har jag testat Plantronics Rig 800LX som åtminstone på pappret har allt man som spelare kan begära.

Det inkluderar en väldigt generös batteritid, Dolby Atmos, erkonomiska kåpor och en välbyggd mikrofon som fullt ut når fram till munnen. Just sistnämnda brukar kunna vara ett problem, då design idag är så viktigt att många kör med snygga, men korta mikrofoner som helt enkelt låter sämre, alternativt har den inbyggd i kåporna som Turtle Beach 800X (ett i övrigt suveränt headset som dock fått mina medspelare att ofta fråga om det är något fel på min mick).

Plantronics RIG 800LX

Något som direkt slår mig när jag plockar upp headsetet ur lådan, är hur lätt det är. Plantronics Rig 800LX väger knappt tre hekto men känns trots det väldigt gediget och inte alls bräckligt. Jag har medvetet försökt vara lite oförsiktig under min testperiod, men det ger inga som helst tecken ifrån sig på att inte kunna hantera detta. Annars är låg vikt något som brukar kunna betyda svaga konstruktioner och för små batterier, men även sistnämnda ska visa sig vara en snedseglad fördom då man får svindlande 24 timmars ljud ur en full laddning.

Just designbiten verkar inte vara något Plantronics prioriterat sådär övermåttans hårt och det är inget snack att detta framför allt är en tillbehörstillverkare vars spelprodukter brukar tilltala PC-gamers med RGB-belysta datorer och gaming-stolar (referar till bland annat mig själv). Headsetet ser följaktligen plastigt och överdesignat ut, med reglage placerade på kåporna. Det finns tre olika nivåer för hur långt upp/ned kåporna kan sitta och personligen upplevde jag att standardinställningen, den mittersta, som headsetet levereras med var aningen för tight. Jag ökade därför till nedersta, vilket var perfekt för mig. Men jag har ingen särskilt stort huvud (varken internt eller externt) och borde inte behöva använda största storleken.

Detta är en annons:

Väl på skallen sitter det dock som en smäck med behagligt tryck mot öronen som inte skaver ens efter flera timmars spelande. Ljudet är mycket krispigt och klart och de fyra ljusinställningarna som finns ger distinkta skillnader. Själv tycket jag det är lite för mycket diskant och föredrar ett något varmare ljus än standardalternativet, och blir snart vän med läget som ger extra bas. Vid låga volymer presterar headsetet ypperligt bra, men i höga volymer tycker jag dock att ljudbilden fallererar ibland och drar åt det skränigare hållet.

Plantronics RIG 800LX

Vidare hade jag även velat ha mer ljudisolering från kåporna. Jag upplever att dessa nästan inte filtrerar bort några ljud och när jag sitter i en skränig omgivning, har jag tyvärr svårt att uppfatta vissa ljud. Flera konkurrenter ger för samma peng även aktiv ljuddämpning som filtrerar bort brus och har även kåpor som stänger ute mer. Jag tycker att det här är ett område där mer kunde ha gjorts.

Ett av de stora dragplåstren med Plantronics Rig 800LX är att det stödjer Dolby Atmos och en voucher medföljer som låter dig ladda hem nödvändig mjukvara. Det är i dagsläget inte många spel som stödjer detta, men Gears of War 4 och Rise of the Tomb Raider gör det och har varit spelen jag i huvudsak testat detta med. Och jag är grymt imponerad över ljudbilden som framträder så till den milda grad att jag ibland varit osäker över om ovädren i Gears of War 4 varit ljud utanför fönstren eller från lurarna.

Detta är en annons:

Ett område där ljudet inte briljerar är dock mikrofonen. Klassbäst är Razer Thresher Ultmate (vilket dock är betydligt dyrare) som står sig som det enda headset som ofelbart leder till att folk frågar vad jag använder eftersom det hörs så bra. Det rår Plantronics Rig 800LX helt enkelt inte på. Samtidigt som det är överlägset kortare och inbyggda mikrofoner, så hade jag hoppats på ett betydligt klarare ljud än jag får. Tveklöst godkänt, men i den här prisklassen räcker det inte och för streamare är detta inte ett alternativ.

Plantronics RIG 800LX

Något jag även vill lyfta fram är hur väl Plantronics Rig 800LX fungerar med både PC och Xbox One, där det i huvudsak är avsett för sistnämnda. De flesta headset till Playstation 4 och Xbox One brukar nämligen gå att använda även till PC, men ofta krävs onödigt mycket handpåläggning. Här har Plantronics löst det otroligt smidigt med en liten dosa som kopplas in i din dator eller Xbox och sedan är det bokstavligen bara att tuta och köra. Bland det smidigaste jag har varit med om i dessa sammanhang.

För att summera så för du väldigt mycket gaming-headset för pengarna med Plantronics Rig 800LX. Det låter bra, är bekvämt att ha på sig, har tydlig ljudbild, suveränt batteri, fungerar mycket väl samt känns intuitivt att använda. Det finns konkurrenter som är bättre på nästan allt, men då får man också betala för det. Och Dolby Atmos är Plantronics i princip ensamma om att erbjuda i prisklassen. I slutändan är jag ändå mycket imponerad och kan varmt rekommendera detta till alla som vill ha ett riktigt bra headset men inte ruinera sig.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Otrolig batteritid, klart ljud, väldigt lättanvänt, mycket bekvämt, låg vikt, hållbar konstruktion, bra prissatt, relevanta inställningar
-
Medelmåttig mikrofon, dålig ljudisolering på kåporna
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Plantronics RIG 800LX

Plantronics RIG 800LX

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Plantronics levererar ytterligare ett stabilt headset för en överkomlig penning. Vi har kollat in om det håller vad specifikationerna utlovar...Loading next content