Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Huawei P20 Pro

Huawei fortsätter bygga smartphones som tävlar med marknadsledarna, men säljs till klart lägre priser. Vi kollar in om Huawei P20 Pro håller vad den lovar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är bara drygt två år sedan jag recenserade Huawei P9 och medgav då utan omsvep att det inte var ett märke jag hade vidare koll på och som jag nog hade dragit mig för att köpa. Men telefonen var fantastiskt bra och dessutom ursnygg, och sedan dess har Huawei tagit marknadsandelar på löpande band.

Ett av dragplåstren var kameran som levererades med tyska Leica-objektiv, och det är ett samarbete som sedan dess fördjupats och idag är det ytterst få mobiler som kan mäta sig med Huaweis värstingar när det kommer till foton. Det andra dragplåstret var batteriet som utan minsta problem räckte i två fulla dagar. Båda dessa beståndsdelar är precis lika starka även i den Huawei P20 Pro som jag haft förmånen att få testa under en tid (och kommer använda för recension av Android-spel), och jag kan redan nu slå fast att i synnerhet du som prioriterar batteri och kamera bör läsa vidare.

Det mest uppseendeväckande med Huawei P20 Pro vid en första anblick förmodligen den till synes "oljiga" baksidan på mobilen, vars färg kallas Twilight. Den går i skiftningar från lila till blått i något som för tankarna till hur olja i vatten ser ut. Är inte helt övertygad om att det är sådär vråltjusigt, men det är åtminstone iögonfallande och har fått folk att vilja kolla in mobilen närmare.

Huawei P20 Pro
Det trängs inte mindre än fyra kameror på Huawei P20 Pro som är väldigt bra på just fotobiten.

Upptill har den samma sorts flärp som vi hittar på Iphone X, men den är klart mindre och tämligen fiffigt implementerad. Skärmens bildförhållande är 18,7:9 så du kommer inte att störas av den när du kollar film och liknande. Dessutom finns möjlighet att lägga till en svart rad överst, något som får flärpen att liksom försvinna och se ut som en mer traditionell mobil för den som föredrar det.

Detta är en annons:

För att logga in på telefonen finns som väntat både fingeravtrycksläsare och ansiktsigenkänning. Ingen Android, mig veterligt, gör det med samma säkerhet som Apple (som använder IR-kamera), men det går verkligen blixtsnabbt att bara lyfta telefonen, kolla på skärmen varpå den tänds och loggar in dig. Det fungerar även i dunkel belysning där skärmens ljus räcker för att kameran ska se att det är jag.

En sak som sticker ut är att det på baksidan sitter inte bara en, utan tre kameror. En ordinarie på 40 megapixel, en svart/vit på 20 megapixel samt 3x zoom på åtta megapixel. Dessutom finns på framsidan en 24 megapixelkamera för selfies. Kort sagt är du mer än täckt för att ta riktigt bra bilder, då alla dessutom har bra linser. Foton inomhus och liknande är ofta sorgebarn, men här blir det otroligt bra med fina färger även i dunkelt ljus, vilket minskar behovet av filter och liknande.

Huawei P20 ProHuawei P20 Pro
Flärpen upptill är mindre än på Iphone X, men går att stänga av genom att göra överdelen svart.

Det finns även en inbyggd artificiell intelligens som hjälper dig med att se till att bilderna blir fina genom att optimera inställningarna. En riktig fotograf fnyser säkert åt detta, men det är häpnadsväckande vad träffsäker den är på att pricka in rätt motiv. Lite korv och mos identifieras blixtsnabbt som "mat" medan bilderna på mina hundar identifieras som just "hundar". Därmed väljs relevanta inställningar som passar tillfället och jag kan inte annat än impas av hur träffsäkert det är. Nästan mest praktiskt blir det då du fotograferar dokument av olika slag, då mobilen automatiskt klipper ur det du fotar och rätar upp det så du får vad som närmast liknar en inscannad bild. Även zoomen är väldigt bra och du kan få ut filerna i RAW-format.

Detta är en annons:

Bilder, filmer och annat får en rejäl lyster av AMOLED-skärmen (1080 x 2244) som är riktigt bra med grym kontrast och svärta. Som på andra Huawei-telefoner finns ett antal färgprofiler att välja också för den som vill ha varmare eller kallare färger. Huawei fortsätter också sin tradition med att leverera telefonerna med ett skärmskydd fastklistrat, vilket betyder att eventuella repor lätt fixas genom att bara ta bort skyddet eller ersätta det. Det medföljer till och med ett enklare genomskinligt skal som jag använt under testperioden.

Så är det batteriet som varit något Huawei varit extremt bra på. Och jodå, de fortsätter med att peta in rejäla grejer och här sitter ett batteri på 4 000 mAh. Vid normal användning (och då räknar jag med surf, musiklyssnande, enklare spel och lite Youtube) är det ingen som helst konst att få ut två hela dygn ur mobilen. Faktum är att jag aldrig lyckats komma under 35% på en dag.

Huawei P20 Pro
180 gram väger telefonen, det är mer än en del konkurrenter, men en kompromiss för att leverera den utmärkta batteritiden.

Bristen jag kan komma på är att det trots allt ändå är så att det inte sitter de senaste komponenterna i Huawei P20 Pro. Det finns andra toppmodeller som levererar bättre GPU (inte minst Samsung Galaxy S9 och Iphone X), men då får du å andra sidan betala för det. Skärmens i sammanhanget relativt låga upplösning gör å andra sidan att det räcker mer än väl och jag har inte lyckats hitta något spel där det på något sätt hackar eller fungerar bristfälligt.

På minuskontot måste jag dock sätta att flärpen inte är det enda Huawei tagit efter Apple med, utan de har även slopat 3,5-millimetersuttag för hörlurar. En adapter ingår visserligen, men för mig är det inte tillräckligt. Dessutom tycker jag inte ljudet är så kraftfullt som jag skulle vilja ha det, och dess båda högtalare spelar olika starkt. Det är absolut inte dåligt, mer medelmåttigt, men det kan vara bra att känna till för Tidal-användaren som vill ha det bästa.

Annars är Huawei P20 Pro en fullträff. Det är en läcker mobil, mycket välbyggd och som levereras med allt man rimligen kan tänkas behöva - och det med en prislapp som är klart under marknadsledarna. Vill du ha en riktigt bra och pålitlig mobil med suverän kamera och batteritid men inte betala de hiskeliga priserna Samsung och Apple börjat ta på slutet, är detta definitivt ett gångbart alternativ.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fantastisk batteritid, grym kamera, väldigt bra inställningsmöjligheter, skarp skärm, vattentät, stabil byggkvalitet, inbyggt skärmskydd
-
Saknar 3,5-millimetersuttag, medelmåttigt ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Huawei fortsätter bygga smartphones som tävlar med marknadsledarna, men säljs till klart lägre priser. Vi kollar in om Huawei P20 Pro håller vad den lovar...Loading next content