Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung Galaxy Nexus

Vi har långtidstestat Samsungs Google-mobil med nyaste operativet Jelly Bean. Läs allt om varför den är en av de trevligaste mobilerna på marknaden just nu

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Samsung har de senaste åren blivit prestandamärket nummer ett i Android-världen. Med Galaxy S2 och nysläppta S3 har man lyckats kombinera bra design med supervass hårdvara och en väluppdaterad plattform. Lägg till det stora framgångar med andra modeller samt surfplattor och Samsung är ett av världens mest framgångsrika teknikföretag just nu.

HQ

Google-samarbetet Galaxy Nexus har funnits en tid på marknaden och fick nyligen en uppdatering till senaste Android-versionen 4.1, med kodnamnet Jelly bean. Liksom tidigare Nexus-telefoner är det här mycket av en showcase-produkt, där Google samarbetar med en hårdvarutillverkare för att göra en konceptbetonad telefon som visar vägen och testar nya tekniska lösningar. Galaxy Nexus är därför en hårdvarumässigt avancerad telefon med en osminkad, rå version av Android, precis så som Google sjävla vill ha det.

Lätt men gedigen

Det första intrycket av Galaxy Nexus är att det är en välbyggd telefon på typiskt Samsung-manér, det vill säga tunn plastbaksida och "ram" i någon form av kompositmaterial, men med en riktigt bra byggkvalitet ändå. Fronten är i reptåligt glas och hela telefonen är med sin 4.7"-skärm ganska stor, men känns ändå lätt och slimmad. Kanterna är snudd på vassa men telefonen ligger ändå bra i handen.

Vi har testat Galaxy Nexus under en ganska lång tid och den har visat sig vara utomordentligt välbyggd både ur ett generellt användarperspektiv men också ur hållbarhetssynvinkel. Vi har tappat den i golvet från hög höjd, råkat slänga den tvärs över ett rum, tappat den ur bröstfickor ner i grus... och den har klarat allting oskadd. Ett par mindre repor i bakstycket är allt som syns. Betyget för bygge och hållbarhet måste därför bli högt.

Detta är en annons:
Samsung Galaxy Nexus

Mer än nog för spel

Gamereactor är en speltidning och självklart har vi spelat mycket med Galaxy Nexus. Där såväl som i vardagen har den presterat utomordentligt bra. Under skalet sitter en dubbelkärnig 1,2 Ghz 4460-processor som givetvis är omsprungen i och med dagens fyrkärniga toppmodeller, men det spelar egentligen ingen roll. Redan i 4.0-versionen av Android fungerade telefonen mycket bra, med extremt snabb respons och en väldigt följsam känsla i menyer och annat. Milsvid skillnad jämfört med exempelvis LG Optimus 3d.

Kameran är en 5-megapixels av standardtyp, vilket innebär okej bilder men med en viss blekhet i färgerna. Autofokus har ibland en tendens att av-fokusera snarare än fokusera, men att kunna ta på skärmen för att ställa just fokus, är en bra finess. Mjukvarumässigt är kameran dock fantastiskt bra och en av de bästa egenskaperna är att den tillåter obegränsat antal bilder i snabb succession genom "tapping" på kameraknappen på skärmen. Även den är för övrigt virtuell - de enda fysiska knapparna på Nexus är on/off och volymreglaget.

Detta är en annons:

Med 4.1 är allting ytterligare ett snäpp rappare och appar öppnas blixtsnabbt, med en ny zoom-animering som är precis lagom "snygg" utan att fördröja programstart. Android i ren version är dessutom väldigt trevligt att använda - det enda som egentligen irriterar en smula är att det tar något klick extra att komma in i inställningarna via drop down-menyn. Till skillnad från Galaxy S3 saknas här en fysisk hem-knapp och det är något av en smakfråga, men vi gillar att Nexus förlitar sig helt på tre virtuella knappar. Det ser cleant ut och fungerar bra.

Bra men hungrig skärm

Skärmen är en 1280x720 av super amoled-typ, vilket ger mycket djup svärta och väldigt bra bild överlag. Upplösningen gör att standard hd-film kan spelas upp native, med fantastisk bildkvalitet. Android i version 4 och uppåt har en väldigt mörk framtoning som ser väldigt bra ut på den här typen av skärm och det går inte att skilja de svarta delarna av skärmen från plasten runtom. Betraktningsvinkeln är mycket bra och överlag är det här en helt fantastisk mobilskärm som inte har någon överman just nu.

Tyvärr gör den stora och fina skärmen också att Galaxy Nexus äter sig genom batteriet väldigt fort. Vid hyfsat hård användning krävs en laddning efter lunchrasten om man ska klara sig fram till kvällen. I snitt 12 timmar per dag räcker vårt testexemplar så om du till exempel vill vidare ut med kompisarna efter skolan eller har något ärende efter jobbet, kan det blir kris om du inte laddat under dagen. Det här är inget som är unikt för Galaxy Nexus men det är likafullt ett potentiellt problem för somliga användare. Det kan även avsaknaden av minneskortplats vara (Nexus skeppas med ca 14gb tillgängligt lagringsutrymme).

Samsung Galaxy Nexus känns som en genomarbetad telefon. Den är tålig och välbyggd och känns inte så stor som den faktiskt är. Android 4.1 är ännu ett snäpp bättre än 4.0 och mjukvaran i mobilen är generellt sett mycket bra. Skärmen är fantastisk, både för spel och foto. Batteritiden till trots är vi mycket förtjusta.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fantastisk skärm, rapp hårdvara, moget operativsystem
-
Ingen minnesutbyggnad
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Samsung Galaxy Nexus

Samsung Galaxy Nexus

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Vi har långtidstestat Samsungs Google-mobil med nyaste operativet Jelly Bean. Läs allt om varför den är en av de trevligaste mobilerna på marknaden just nu



Loading next content