Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Roccat Noz

700 spänn för ett headset som låter såhär bra? Hegevall älskar Roccats nya lättviktare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag gillar den här trenden. Skarpt. Istället för att spelheadsets ska se ut som om de stylats av folket som tillverkar inredningen till TV4-programmet Gladiatorerna (med en släng av spiksoppe-spyorna i Michael Bays hemska Transformers-filmer) har det nu svängt. Både HuperX, Cooler Master, Razer och nu även Roccat har på slutet istället satsat på minimalism, och det glädjer mig. Glöm dioder som alla blinkar frenetiskt i 16 miljarder RGB-färger, glöm ljusgröna, självlysande logotyper och kåpor i kantig hexagon-design. Noz ser ut som ett par gamla hifi-lurar från det sena 70-talet. Svarta, okomplicerade, inte för stora. Och med tanke på att mikrofonen går att rycka bort på 0,2 sekunder fungerar ju faktiskt dessa lurar precis lika bra för musik som för spel. För låter bra - de gör de (absolut).

HQ
Roccat Noz
Det är superskönt att se headsets som inte ser ut som om de hämtats från Transformers 5.

Det första, bortsett från den stilrena designen, som slår mig när jag packar upp Noz är hur förbluffande lätta de är. 210 gram! Det är ju inte mycket mer än en liten påse Gott och Blandat och fördelat över skallen känns de knappt. Elementen mäter 50 mm och kåporna har en snortight design vilket gör att lurarna trots väl tilltagna drivmedel ändå är ganska nätta sett till omfång. Kåpornas insida är klädd med ett mjukt tyg precis som själva huvudbågen. De sitter bra på skallen, även fast jag har ett XXL-huvud (fyllt med nonsens). Jag har tillbringat 4-5 hela arbetsdagar med Noz på kraniet och inte upplevt något som kan tänkas rimma på skav eller smärta runt öronen eller i tinningarna.

På den vänstra öronkåpan sitter det volymratt samt en knapp för att tysta mikrofonen, något som kommer väl till pass när man förlorar sådär bittert i Apex Legends och känner sig manad att skrika något riktigt nedrigt till motståndarna. Överlag är funktionaliteten i dessa lurar och framförallt byggkvaliteten riktigt fin. Jag har behandlat dem ganska vårdslöst under den gångna veckan och inte haft minsta lilla problem med vare sig passformen eller ljudkvaliteten.

Ljudet är kanske en liten smula ljust för egen del då jag (som du vet) gärna väljer lurar med en supervarm och bastung ljudbild (som de från Audeze, till exempel). Trots detta finns det fin bas i Noz som är rapp och tight medan mellanregistret känns välbalanserat. Diskanten tenderar att bli en smula hård ibland och den kan även tendera att låta lite, lite burkig vid liveinspelningar men sammanfattningsvis låter Noz riktigt bra sim musiklur, även fast de bara kostar cirka 700 kronor (!). Ännu bättre presterar de i diverse spel, faktiskt. Ljudbilden passar spelens värld aningen bättre skulle jag säga och jag gläds över att Roccat fokuserat på en kraftfull och dynamisk stereoljudbild här snarare än det där virtuella surroundljudet som varenda tillverkare numer alltid ska pula in i sina headsets.

Detta är en annons:
Roccat Noz
Bekväma, lätta och välljudande till priset av en rejäl middag. Tack Roccat!

Och mikrofonen då? Också bra, faktiskt. Knappast det bästa vi någonsin hört här på Gamereactor men med tanke på att hela paketet kostar 699 spänn råder det ingen som helst tvekan om att detta är ett av årets smarrigaste prylfynd. Om du letar efter ett stiligt, lätt, okomplicerat och kvalitativt headset som kan dubbla som musiklurar - kan vi inte göra annat än att rekommendera Noz, varmt.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Minimalistisk design utan krimskrams, superb ergonomi och passform, strålande byggkvalitet, lysande ljudbild med gott om dynamik, trevlig mikrofon
-
Diskanten kan ibland te sig som aningen burkig
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Roccat Noz

Roccat Noz

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

700 spänn för ett headset som låter såhär bra? Hegevall älskar Roccats nya lättviktare



Loading next content