Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus MX38VQ

Asus laddar på med sin senaste "design series"-monitor på mastiga 38 tum och herr Hegevall är nöjd...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Asus och Acer har satsat ganska hårt under de senaste åren på högkvalitativa IPS-monitorer för folk som arbetar med foto- och videoredigering. Något som givetvis lockar mig som sitter med design cirka 50% av min totala arbetstid. Asus senaste modell, MX38VQ, är ett ultrabrett, fläskigt flaggskepp sett till design och funktionalitet men långt ifrån lika färgmässigt perfekt som den 26 000 kronor snordyra värstingskärmen PA32UC. Jag har använt MX38VQ i cirka tre veckor nu, åtta timmar per dag, och tänkte försöka dela med mig av ett omdöme.

HQ

Innan denna monitor anlände för recension har jag kört Asus PA32UC-K (delat den med en av kollegorna, haft delad vårdnad om den) och även fast den endast efter cirka 300 timmar började visa tecken på "flicker" i panelen (vilket såklart är helt oacceptabelt när det gäller en skärm för 26 000 kronor) står det sig som den bästa bild jag sett i en datormonitor i hela mitt liv. Djupet, pixeldensiteten, svärtan, färgneutraliteten, rörelsehanteringen... PA32UC var magiskt bra, tills den började flimra med jämna mellanrum. Asus MX38VQ delar såklart inte panel med 26 000-kronorsbesten utan huserar en enklare LG IPS-dito och här har fokus kanske snarare legat på en smidigt snygg totallösning än världens bästa bild för den überkräsne.

Asus MX38VQ
Den är snygg, riktigt läcker och foten med sin infällda glasskiva ser riktigt läcker ut - särskilt mot ett kritvitt skrivbord.

Nu är ju Asus MX38VQ ingen skräpmonitor, direkt. Tvärtom. Den ingår dock inte i Pro-serien från Asus utan kallas för "Design Series" vilket vi förmodar mer ämnar sig för den stilmedvetne, som kanske vanligtvis tenderar att föredra Apples stilistiskt ursnygga monitor Cinema Display (som dessvärre ej tillverkas längre). Detta är en 37,5 tum bred jätteskärm som har en böjd panel på 2300R i 21:9-ratio. För min egen del var hela "curved"-trenden inom TV-världen renodlat trams som inte tillförde ett dyft men när det gäller stora, breda datorskärmar som man ställer 35-45 centimeter från skallen - fyller det i allra högsta grad en funktion. Jag var rädd för att kurvningen skulle generera vissa problem för mig som grafiker, framförallt i Illustrator, då vinkelräta vektor-linjer är en stor del av hela poängen. Men så har det alltså icke blivit, alls.

37,5 tum drygt 40 centimeter från ögonen är stort. Är det för stort? Möjligtvis. Jag vet att jag måste vrida huvudet lite (lite) för att täcka in hela skärmen med ögonen, och det är ju såklart ett rätt tydligt tecken på att det står en rejäl bauta-monitor på mitt skrivbord. Samtidigt älskar jag när det är ordentligt stort och fläskigt och i och med att denna monitor naturligtvis körs i 4K-upplösning och har ett ultrabred ratio, kan jag utan problem slunga upp tre stycken fönster från tre olika program, samtidigt, och jobba mer effektivt än innan. Asus MX38VQ fungerar lite som att ha två 16:9-skärmar bredvid varandra. Och jag har njutit i stora drag av den massiva skrivbordsytan de senaste tre veckorna.

Detta är en annons:

Designen på Asus MX38VQ är superläcker. Stilism, rakt igenom, med allt vad en silvergrå metallic-ram heter och en väldigt läcker, rund aluminium-fot som huserar en glasplatta som laddar min mobiltelefon, trådlöst. Skärmen innehåller även en liten förstärkare samt högtalare från Harman / Kardon och mot all förmodan låter faktiskt riktigt bra. För att vara en monitor, alltså. Tanken med att kunna ladda sin telefon på skärmens fot är finurligt, passande. Glaset pulserar i ljusblått sken när telefonen laddas och skiftar till ljusröd ton när batteriet är färdigladdat. Kruxet här är att hela funktionen påverkar bilden vilket gör hela id+en helt poänglös. Varje gång jag lagt min Iphone Xs Max på foten har panelen flimrat med jämna mellanrum och ibland till och med tappat bild under korta perioder, vilket precis som flickering-problemet i flaggskeppet PA32UC-K är riktigt, riktigt tråkigt. Asus måste bättra sig här. Särskilt när man tar betalt på det sätt som de faktiskt gör för dessa monitorer (denna kostar 11 000 kronor).

Asus MX38VQ
Ultrabred, ultrasnygg och med riktigt fin bild. Det finns vissa mindre bekymmer dock.

Ett annat minus här är att LG IPS-panelen som sitter på insidan av Asus MX38VQ inte har stöd för HDR vilket idag, 2019, känns märkligt. Jag är förvisso ingen superfan av HDR överlag och särskilt inte när det gäller min arbetsmonitor, men återigen - med tanke på det höga priset skulle fullt stöd för HDR10 och Dolby Vision ha ingått, anser jag. Bilden i stort är dock strålande. Balanserade färger, strålande vitbalans, djup och jämn svärta samt en väldigt balanserad gråskala som inte lämnar något att önska, alls. 75Hz kanske är i lägsta laget, särskilt om du avser att båda redigera bilder/video och spela på din Asus MX38VQ men för mig har uppdateringsfrekvensen fungerat väl och min tid med denna monitor har varit riktigt gemytlig. Jag hade velat ha en höj/sänkbar fot. Absolut. Och HDR-stöd, absolut. Jag hade också velat att foten kunde ladda min Iphone utan störningar i panelen men om man bortser från saknade lyxfunktioner och allmänt krimskrams går det liksom inte att blunda för att Asus MX38VQ erbjuder superb bild, läcker design och mängder av olika ingångar. I brist på en ny Cinema Display från Apple är detta ett minst sagt klockrent alternativ.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Läcker design, massor av ingångar, smidiga inställningsmöjligheter, grymt fin bild med djup och jämn svärta, neutrala färger, bra (inbyggt) ljud
-
Saknar HDR-stöd, den trådlösa mobilladdaren gör att panelen flimrar, skärmen går inte att höja/sänka
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Asus MX38VQ

Asus MX38VQ

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Asus laddar på med sin senaste "design series"-monitor på mastiga 38 tum och herr Hegevall är nöjd...



Loading next content