LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      hårdvarurecensioner

      Tobii Eye Tracker 4C

      Styra spel med ögonen, fungerar det verkligen? Kim låste in sig en helg framför datorn och testade, här är recensionen...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i

      Jag var otroligt skeptisk till att Tobii Eye Tracker 4C skulle kännas som någonting annat än en gimmick när jag först packade upp den ur sin låda. Inte för att tekniken skulle vara kass eller dåligt implementerad i spel, snarare för att jag, likt en tjurskallig gammal farbror, inte riktigt kunde se vad mina ögon skulle göra bättre än mitt reflex- och muskelminne med en mus redan gör. Jag erkänner gärna när jag har fel, speciellt eftersom Tobii Eye Tracker 4C verkligen gör det den säger att den ska göra, nästan helt perfekt dessutom.

      HQ

      Precis som namnet skvallrar om pratar vi alltså om en liten manick som genom att följa dina ögonrörelser ger dig en extra kontrollmetod på din dator, och kanske framförallt det jag primärt har testat den för; spel. Det ska sägas direkt, här snackar vi om otroligt teknik med strålande precision som många gånger faktiskt känns overklig, nästan futuristisk. Efter en snabb installation som innefattar att fästa en litet stycke på undersidan av min skärm och inkopplande av en USB-kabel är jag redo att börja kalibrera den avlånga kamerasensorn. Kalibreringsprocessen i den medföljande mjukvaran går snabbt och efter ett par minuter är jag redo att hoppa in och testa mina ögonreflexer i ett par utvalda spel, The Division 2 och Shadow of the Tomb Raider. Två hyfsat nya titlar som drar nytta av Tobii Eye Tracker 4C till fullo.

      Tobii Eye Tracker 4C
      Ganska liten och lätt att installera.

      I The Divison 2 handlar allt om strategisk placering, omgivningskontroll och snabbt agerande. Med Tobii Eye Tracker 4C finns det en hel uppsjö av olika inställningar att pilla med. Det går exempelvis att ställa in att kameran i spelet följer dina huvudrörelser vilket gör att det går snabbt och enkelt att överblicka situationer. Personligen är jag inte helt övertygad, jag föredrar att inte behöva flytta på skallen när jag spelar och lyckligtvis går det också att stänga av just den funktionen och istället dra nytta av de andra. Med hjälp av bara ögonen kan jag exempelvis välja var jag vill söka skydd eller i vilken riktning jag vill kasta granater. Men den häftigaste funktionen, enligt mig, är "Aim at gaze", alltså sikta där jag kollar. Det funkar på det sättet att om jag sitter och trycker bakom en soptunna kan jag snabbt kolla på en fiende och sedan trycka in höger musknapp för att sikta och min skäggiga spelhjälte kommer automatiskt att rikta sitt vapen på den fiende jag tittar på. Supersmidigt och faktiskt användbart. En annan funktion som jag verkligen gillar är att det går att helt inaktivera informationen på skärmen och bara få den att visas om jag tittar på specifika ställen som exempelvis där minikartan ska vara. Det gör att jag endast får den informationen jag vill ha, när jag behöver den och gör inlevelsen i resten av spelet mycket bättre.

      Shadow of the Tomb Raider delar många av funktionerna med The Division 2, eftersom båda är tredjepersonsspel går det att dra nytta av samma egenskaper. Här finns också aim at gaze-funktionen och möjligheten att styra kameran med hjälp av att röra på huvudet. Det finns även någonting kallat "awareness" som fungerar som Laras redan befintliga överlevnadsinstinkt men bara på föremål jag tittar på. Det gör att jag kan fortsätta röra mig samtidigt som jag ser viken avsatts jag kan klättra på eller var det finns föremål att plocka upp. Långt ifrån alla spel har stöd för Tobii Eye Tracker 4C men det är en lista som genom åren har växt och stora studios som Ubisoft verkar gladeligen anamma produkten.

      Detta är en annons:
      Tobii Eye Tracker 4CTobii Eye Tracker 4C
      Shadow of the Tomb Raider och The Division 2 är två titlar som drar tydliga fördelar med Tobii Eye Tracker 4C.

      Kort och gott, det finns absolut häftiga moment att uppleva med Tobii Eye Tracker 4C men var beredd på att varje spel kommer kräva att du pillar en del med inställningarna för att du ska hitta en upplevelse som passar dig. Att sikta där jag kollar fungerar verkligen otroligt tillfredsställande i tredjepersonsspelen och det är svårt att inte bli imponerad hur snabbt och exakt mina ögon faktiskt registreras. Det finns även användingsområden där du kan para ihop Tobii Eye Tracker 4C med ett VR-headset, men det är ingenting jag har haft möjlighet att testa alls. Själva hårdvaran är också liten och smidig och fungerar på en vanlig skärm likväl som på en laptop. Jag har testat den på min stationära PC med en Acer X34-skärm som är kurvad utan större problem samt på min Asus Zephyrus S-laptop.

      Utöver spel finns det ett par användningsområden i Windows också men förutom att den är kompatibel med Windows Hello för smidig inloggning ser jag inga riktiga fördelar gentemot en vanlig mus. Tobii Eye Tracker 4C tar kanske inte spelandet till nya och oanade höjder, men jag kan se mig själv bli beroende av tekniken, åtminstone i tredjepersonsspel eller varför inte strategi?

      08 Gamereactor Sverige
      8 / 10
      +
      Strålande teknik, innovativ till vissa spel, diskret montering, lätt att ta med sig
      -
      Krävs mycket detaljstyrning, få användningsområden utanför spel
      overall score
      Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

      Relaterade texter

      0
      Tobii Eye Tracker 4C

      Tobii Eye Tracker 4C

      HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Kim Orremark

      Styra spel med ögonen, fungerar det verkligen? Kim låste in sig en helg framför datorn och testade, här är recensionen...



      Loading next content