Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

HP Omen Obelisk (2019)

Färdigbyggd, minimalistisk och kompakt. HP:s senaste kraftstation är här och vi är imponerade...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Marknaden för färdiga datorer från de stora hårdvaruproducenterna har inte minskat, och det har inte förändrats trots tillkomsten av RTX-grafikkort och nya processorer. Den här datorn är kompakt, extremt kompakt och tillverkad på en mikro-ATX-plattform för att hålla storleken så liten som det bara går rent fysiskt. Den finns i en mängd olika variationer, och vår testkopia är den största versionen som finns tillgänglig.

HQ

Chassit är svart huserar 2xUSB-uttag och hörlursingång med DTS X, omstart och powerknapp, glaspanel och en baksida med en IO-skärm i samma svarta färg som chassit i övrigt. Frontlogotypen stöder naturligtvis RGB, eller snarare de 18-20 färger som mjukvaran ger. Baksidan har en USB 3.0 Typ C och 3.1 Typ C (på grafikkortet) - båda utan Thunderbolt, och fem USB 2.0-anslutningar, Ethernet, HDMI 2.0 och inte mindre än tre display-portar. Men som med alla andra RTX 2080-kort, hade jag gärna sett fler DVI-utgångar.

HP Omen ObeliskHP Omen Obelisk

Sidopanelen är avskild med en lätt knapplösning, allt är snyggt utfört, men en skåpfläkt kan vara lite längst ner och det är lite detsamma med anslutningarna bakom, vilket är vad som borde vara och inte mer. Sakerna är snyggt formgivna, men inte helt dolda. Det finns Wifi och Bluetooth 4.2. Det finns ganska mycket utrymme för uppgraderingar, även om maskinen med sin 500 watt strömförsörjning har sina gränser. Det finns intern belysning som kan styras, men logotypen på grafikkortet lyser alltid rött.

Grafikkortet är markerat som HP:s egna precis som datorns moderkort. Vi antar dock att den körs med standardkonfiguration och specifikationerna som stöder detta. Det är dock roligt att se att HP har gått hela vägen, och även grafikkortets skärm är gjord med HPs egen logotyp. Den testade versionen - och det finns många versioner - är 875-0098 no-versionen, som, som namnet antyder, är för den nordiska marknaden. Maskinen kostar 19 999 kronor, och för det får du en H370-baserad maskin med en i7 8700, 32 GB DDR4 RAM från Hyper X, 512 GB NVMe-hårddisk och 2TB SATA för att lagra alla större spel. Det finns en version med 16 GB RAM och systemets hårddisk på 256 GB till 17 500, och det är när vi pratar prestanda per krona, klart det bästa alternativet, eller du kan få en version med en Ryzen 7 2700 för cirka 1000 kronor mindre.

Detta är en annons:
HP Omen ObeliskHP Omen Obelisk

Sammantaget måste bedömningen vara att man borde ha en i7-9700K eller i9 9900K processor med ett systempris som är så högt eller sänka priset till 17 999 kronor. Hur som helst är det ett konstigt val att inte ha minst en K-processor och att den inte är mer kraftfull eftersom den verkar vara den primära begränsningen av systemet. Jag vet att det finns 16 GB RAM mer i den här versionen än de andra Obelisk-versionerna, men 20 000 för en dator med en i7 8700 CPU är bara för dyrt. Förklaringen finns troligen i kylningen, man har valt en funktionell men ganska standardaktig kyllösning.

Uppgraderingarna är lätta att nå, det finns två M.2-enheter och två vanliga SATA-anslutningar, varav en är upptaget. På vår version användes dock den andra M.2-anslutningen för WIFI - inte super smart. De två SATA-enheterna är på framsidan och är lätta att komma åt. Omen Command Center är enkelt och funktionellt, men i form av design är du mycket bakom - det är dock användbart på alla sätt och ger användaren den information som behövs. Byggkvaliteten är hög, uppgraderingsmöjligheterna är godkända - det finns begränsningar med mikro-ATX, och kylningen fungerar bra när den är upp, men är helt tyst vid vanlig användning. Sammantaget, som man kan förvänta sig av dessa superkompakta stationära med tung hårdvara. CPU-valet i förhållande till priset tycker jag fortfarande lite konstigt, men totalt sett är det definitivt en av de bästa färdiga datorerna vi haft under en tid. Några gånger spenderades uppdatering, men både grafikkdrivrutinen och Windows uppdaterades på en bra halvtimme.

Och sedan till det roliga, nämligen benchmarks. NVMe, RTX 2080 och 32GB RAM är alltid bra, men den tydliga showstopper är här CPU:n.

Detta är en annons:

3D Benchmark:
Time Spy: 9886
Time Spy Extreme: 4433
Port Royal: 5744
Fire Strike Ultra: 6002
Fire Strike Extreme: 11416
Fire Strike: 20749

Total War: Warhammer II
Ultra: 101,6
High: 131,3
Medium: 170,7

Middle-earth: Shadow of War
Ultra: 123
High: 128
Medium: 176

The Division
Ultra: 126,1
High 143.5
Medium: 145

The Division 2
Ultra: 106
High: 122
Medium: 133

Metro Exodus
Extreme: 55,51
High:87,87
Normal: 114,65

Siffrorna är mycket höga trots en svag CPU - men det står också i motsats till det faktum att många tester vi gör här på Gamereactor görs på bärbara maskiner, och så att RTX 2080-kortet måste göra det mesta av arbetet trots allt. HP Omen Obelisk-maskinerna är inte alls dåliga för prefabricerade maskiner, och det finns också billigare och nästan lika kraftfulla maskiner för billigare pengar. Omedelbart verkar 16 GB RAM och 256 GB NVMe-version vara ett bättre köp än den översta modellen vi testat. och skillnaden mellan 16 och 32 GB RAMi-spel är enligt vår erfarenhet minimal, det är åtminstone ett bra ställe att spara.

HP Omen ObeliskHP Omen ObeliskHP Omen Obelisk

Lite mer kylning till grafikkortet när du vill ha din egen rekommendation, och jag hoppas att nästa generations Obelisk antingen prissätts lägre eller som standard, mer kraftfulla processorer. Och gudarna måste veta att det finns ett behov av konkurrens, hård konkurrens. Kylningen kan dock ändras av användaren med lite extra brus, så det här är inte ett oåterkalleligt problem. Du får fortfarande ett plug'n play-system som är väldigt vettigt.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Kraftfull, läcker design, goda uppgraderingsmöjligheter
-
Högt pris
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
HP Omen Obelisk (2019)

HP Omen Obelisk (2019)

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Kim Olsen, GR DK

Färdigbyggd, minimalistisk och kompakt. HP:s senaste kraftstation är här och vi är imponerade...



Loading next content