Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus ROG Zephyrus S GX502

Asus drämmer till med en ny fullträff med flera smarta lösningar på grundläggande problem. Vi har testat Asus ROG Zephyrus S GX502...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Marknaden bara i en riktning - mindre, lättare, kallare men också med mer värme på topplattan och högre priser, och allt måste vara "ultra-slimt", det vill säga under två centimeter högt och helst inte tyngre än några kilo. En dator med en strömförsörjning som överstiger fyra kilo, där vi har provat upp till sex kilo, är inte längre portabel, utan snarare släpbar och har inte hängt med i svängarna.

HQ

Eftersom mer och mer kraftfull hårdvara ska pressas in i mindre maskiner uppstår snabbt värme i stora mängder, speciellt när man, som här, inte väljer en mobilvänlig Max-Q-version av grafikkortet, utan en fullstor GPU. Det ger mer hästkrafter, men också mer värme och strömförbrukning.

Denna maskin är utrustad med en i7-9750H-processor, en av de mest kraftfulla Intel-modellerna som finns just nu och 32 GB RAM, ett imponerande 76Wh-batteri och en G-Sync-skärm samt ett RTX2070-kort, och här menar vi full storlek - inga Max-Q versioner här inte. Maskinen kan fås med 144Hz, men senare i år kommer även en Rolls Royce-version med en 240Hz Pantone-kalibrerad skärm.

Asus ROG Zephyrus S GX502

Vår testutgåva har en 1TB NVMe i Raid 0, medan vid 23 000 kronor fann att maskinen hos Pro Shop hade en 512 GB-drive. Kom ihåg priset när vi går igenom prestanda eftersom det är otroligt lågt jämfört med andra bärbara datorer av modell ultra-gaming. Jag skulle dock personligen föredra att de hade sparat lite RAM, och istället gett mer hårddiskutrymme. Det bör dock finnas flera konfigurationer inom överskådlig framtid, men prissättningen är oerhört aggressiv. Hårddisken är såklart löjligt snabb med NVMe i Raid 0. Det borde inte betyda någonting i vardagen, men det gör det.

Detta är en annons:

Det finns möjlighet att ladda via USB-C, men tyvärr stöder inte porten Thunderbolt 3. Det finns ingen Displayport av något slag för att komplettera tre USB-portarna, å andra sidan finns HDMI 2.0b och sedan en Ethernet-port. Det senare är värt guld med de filstorlekar vi kämpar med när det gäller dagens AAA-titlar. Men en spelinriktad bärbar dator utan Displayport förstår jag inte helt logiken bakom. Men det ska dock sägas att USB-C-porten stöder Displayport, men då behöver du ha en lämplig adapter först. Å andra sidan, HDMI 2.0b har lyckligtvis även stöd för 144Hz-uppspelning, och många nyare skärmar är HDMI 2.0 eller mer, så bristen på Displayport är inte hela världen.

Maskinen är kompakt och ganska lätt. Den är bara 18,9 mm hög och väger knappt två kilo. Maskinen är tillverkad av en magnesium / aluminiumlegering med inre förstärkningar i plast. För övrigt finns det en 3D-metallmodell med Asus ROG-logotypen, rolig liten detalj. Det finns ingen webbkamera och på så sätt har skärmkanten krympts och istället säljs en högkvalitativ webbkamera för rimliga pengar. Jag hade dock gärna sett att skärmens undersida var betydligt mindre så att du fick ännu mer skärm för pengarna. Låt oss få bort dessa "hakor".

Det finns dock en sak som är lysande och vi har inte sett förut, nämligen softtouch-beläggning runt musplattan där händerna är. Det är inte bara för komfort - det blir inte varmt, även när det används hårt. Det är första gången jag någonsin har kunnat känna värmen från maskinen till mina händer, och samma sak händer faktiskt med avluftningen, även vid fullt tryck blir det aldrig mer än varmt, där vi tyvärr har provat luften så mycket varma att du får en brännande känsla. Tja, och då är den fri från feta fingrar - men det är den minsta delen av det. Baksidan är vacker, med en diskret och nedsänkt Asus ROG-logotyp.

Asus ROG Zephyrus S GX502
Detta är en annons:

För kylningen har Asus löst värmeproblemet genom att använda sitt "Active Aerodynamic System" som vi först stötte på för några år sedan, vilket innebär att hela undersidan öppnar för att öka luftintaget. Det är enkelt (men säkert svårt att göra, så det blir hållbart), men det är definitivt det bästa kylsystemet på marknaden. Hela bottnen öppnar upp sju millimeter, det är inte mycket, men tillräckligt att enligt Asus ge 22% mer luftflöde.

Det bör läggas till att Asus Armory Crate-programvaran har tre standardinställningar för ström och prestanda - Tyst, Balanserad och Turbo. Den senare kan inte slås på när den körs på batteri, så alla benchmarks görs med strömmen inkopplad när Turbo är påslagen. Dessutom finns det en Windows och en manuell inställning där du kan ställa in allt själv. Programvaran som följer med är faktiskt riktigt bra, och är informativt på ett effektivt sätt. Det finns många användbara uppgifter om förbrukning, temperaturer och klockfrekvenser, men det kan tyckas lite överväldigande för en ny användare.

Även om det finns ett tapp i antalet bilder per sekund som konsekvens, fluktuerar det ganska mycket, i värsta fall 25%, men om du inte verkligen behöver detta bör du välja Silent istället för Turbo, men siffrorna är imponerande. Det bör noteras att Asus inte på något sätt rekommenderar Silent för spelanvändning, tvärtom.

I Turbo visas allt uppvridet till 11. CPU går i viloläge vid 45 grader och trots den extrema kylningen når den fortfarande 98 grader - och den är för hög för långvarig användning och bör endast användas om absolut nödvändigt. GPU går i viloläge vid 55 grader (men stängs av ofta på grund av Optimus-systemet, som själv byter inställningar som matchar strömförbrukningen med prestanda) och hoppar upp till 86 grader. Det är också lite väl, men det duger. I Silent imponerar enhete, här ligger CPU-enheten vid 34 grader vid tomgång och 78 maximalt, och GPU-enheten är 31 grader vid tomgång och 74 grader högst. Mycket imponerande.

Bullret är inte överraskande beroende av användningen, men vi hade faktiskt problem med Silent, eftersom det dyker under 35 dB vid fullt blås, men vi lyckades få upp dentill 37 dB under en tid. Balanserad ger 44dB och 47dB på Turbo. Ljudet är dock förvånansvärt låg frekvens, det finns inget oväsen från fläkten, så den som har fattat besluten i designprocessen borde få en extra öl nästa gång Asus håller fredagsmyset. Tyst är faktiskt så tyst att det blev ett stående skämt på kontoret eftersom det låter mindre vid full spätta än andra konkurrenter gör när de går i tomgång (ja, vi tittar på dig Razer). Kylflänsarna är mycket små, 0,1 mm, och gjorda av koppar istället för aluminium - om det är den avgörande faktorn jag inte vet.

Asus hävdar, beroende på konfiguration, upp till åtta timmars batterilivslängd. Jag kom aldrig över fyra, men det är ändå en fördubbling mot alla andra bärbara datorer vi har haft förbi kontoret med några få undantag. Det måste emellertid sägas att vi hade pillat mycket i Optimus-systemet och är vi var tvungna att göra video, så det finns en verklig möjlighet att vi inte har ställt in datorn optimalt.

Asus ROG Zephyrus S GX502

Benchmark-resultat

FPS-resultat

Assassin's Creed Odessey
Ultra: 43
Hög: 62
Medium: 68

Far Cry 5
Ultra: 95
Hög: 99
Medium: 102

Middle-earth: Shadow of War
Ultra: 102
Hög: 125
Medium: 148

Total krig: Warhammer II
Ultra: 75,5
Hög: 96,8
Medium: 126,7

Division 2
Ultra: 85
Hög: 108
Medium: 132

Allmänna tester

3D-riktmärke
Time Spy: 7675
Time Spy Extreme: 3578
Port Royale: 4372
Fire Strike Ultra: 4731
Brand Extreme: 9031
Brandnedslag: 17491

Cinebench
2752

mixer
BMW total render time: 366.298s

Benchmark-siffrorna är imponerande. De slår de flesta bärbara speldatorer vi har haft sedan nyåret, även de som haft RTX2080-kort i sig. Den extra CPU-effekten betyder mer i moderna spel än man kanske tror. Den enda RTX2070-maskinen vi har haft är krossad i jämförelse, trots att den är 7000 kronor dyrare och RTX2080-modellerna är 9000 kronor dyrare.

Hörlursutgången är relativt kraftfull och utrustad med utgående steg från ESS, och vi är mycket glada åt detta. Även mina plana hörlurar kunde manövreras, inte toppas, men tillräckligt mycket tryck för att göra det användbart.

Asus ROG Zephyrus S GX502

Skärmen är mycket responsiv och färgerna är mycket naturliga. Lite mer ljusstyrka hade varit optimalt, men så är det ofta. Det är Pantone-kalibrerat och är en "IPS-nivå" TN-panel vid 3ms / 144 Hz med 100% sRGB-täckning. Jag tycker att många TN-paneler på billigare bärbara datorer är riktigt fina som de är och jag förstår inte att man vill gömma sig under en "IPS-nivå"-marknadsföring - det här är en trevlig TN-panel, och det ska man inte skämmas över.

Tangentbordet är en chiclet med full RGB-belysning, och även om chiclet-typen inte är min kopp te och tangenterna, tack vare formfaktorn, är ganska nära varandra, måste jag också inse att det är väldigt svårt att använda för skjutarskytt. Tangenterna är ganska lyhörda och hoppar mycket snabbt tillbaka till hempositionen när de har blivit aktiverade.

Så vad är slutsatsen? Designen är väldigt snygg, superdiskret, den väger inte mycket, Displayport saknas, men batteriet är våldsamt bra och kombinationen av full storlek RTX2070 och en i9 CPU gör en stor skillnad. Den matchar ch överträffar datorer som är lika stora men kostar mellan 30 och 40 procent mer. Det är bra gjort, och jag är ett stort fan av att ha en bärbar dator så här för runt 20 000kronor. Det här är den typ av konsumentvänlighet vi skulle vilja se mer på Gamereactor. Och så älskar jag kylsystemet, och särskilt ljudet och värmen som inte finns där. Det är verkligen bra gjort i så lite utrymme.

Det här är det bästa köp du kan göra om du letar efter en seriös spelbar dator som jag sett på många år.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content