Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Jabra Supreme UC

Jabras bluetooth-headset Supreme är förmodligen det bästa på marknaden. Nu har det kommit i en version för UC.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

UC, unified communications, är ett branschnamn på integrering av kommunikationstjänster. Softphones av typen Skype är en viktig del i denna utveckling.

HQ

Jabra har länge varit stora inom UC-utrustning som headset och högtalartelefoner och att de kan göra bra grejer märkte vi redan i våras, när vi testade den "normala" versionen av deras Supreme, tänkt främst för mobiltelefoner.

Supreme är precis som det heter - ett fantastiskt bra headset som låter bra åt bägge hållen, är skönt på örat och har en marknadsledande bullerreducering. Dessutom har det en smart design med infällbar boom som dubblar som strömbrytare, röstkommando med mera. Det är helt enkelt ett jättebra headset utan några egentliga brister.

Supreme UC är samma headset som "gamla" Supreme, men med en medföljande USB-dongel av mikrotyp, för att ge blåtand till datorer som inte redan har det. Eller bara förenkla installationen. Då vi redan publicerat en mer detaljerad recension av Supreme, hänvisar vi dit för detaljer kring ljud etc.

Jabra Supreme UC
Detta är en annons:

Dongeln som medföljer är en pytteliten sak som antagligen kan lämnas i USB-porten utan att vara i vägen. Förutsatt att du använder en modern dator (vi testar på en Windows-PC med Windows 7 Pro) fungerar installationen helt smärtfritt. Ploppa i dongeln, välj rätt mikrofon och hörlur i Skype (eller vilken softphone du nu använder) och sätt sedan headset i pairing mode. Hopkopplingen sker sedan automatiskt.

...om du har Windows 7 vill säga. Då vi testar på en något äldre dator med Windows Vista fungerar det inte alls av någon anledning, och Windows vill inte hitta vare sig dongel eller headset när vi bråkar runt i Kontrollpanelen.

När headsetet är parat kan det sedan stängas av och slås på igen utan att behöva hopkopplas manuellt, precis som med en mobiltelefon. I vårt test fungerar det utmärkt för Skype-samtal. Ljudet in är exceptionellt bra och personer i andra änden meddelar att det låter lika bra där. Notera att ljudkvaliteten med exv. Skype också blir markant bättre än med ett vanligt mobilsamtal på grund av den ökade bandbredden.

Här är det antagligen bra att Jabra Supreme/UC är certifierat för HD voice, vilket enkelt uttryckt innebär att mikrofonen är av en såpass hög klass att frekvensomfånget är ett par snäpp bättre än en vanlig telefonmikrofon. Det i sin tur ska möjliggöra HD-röstsamtal i mobilnätet när svenska operatörer eventuellt inför detta. Eftersom voip-samtal redan är ljudmässigt överlägsna mobilsamtal, är det följaktligen bra att HD-kapaciteten finns där redan idag, även om HD-samtal i mobilnätet som sagt ännu lyser med sin frånvaro

Detta är en annons:

En av de stora styrkorna med Supreme oavsett version, är den fantastiskt effektiva bullerreduceringen. Hur nyttig den är i UC-version är svårt att säga. Antagligen kommer den inte komma till användning lika ofta om man ringer med Supreme på kontoret, men å andra sidan finns ju möjligheten att använda voip-klienter även mobilt, så det kan knappast skada att tekniken finns där. Dessutom går den att stänga av om man upplever att samtalen känns lite sterila eller döda (bullerreducering har en tendens att "döda tystnaden" ibland, och få pauserna i ett telefonsamtal att låta så tysta att man ibland tror att samtalet brutits).

Givetvis går det även att använda Supreme UC utan den medföljande dongeln - när vi testar att para det med en mobiltelefon som vanligt, fungerar det utan problem. Det går också att synka Supreme UC med fler än en (1) enhet samtidigt om man skulle vilja det. Förslagsvis låter man det då vara default för både exv. voip-klienten på datorn och den vanliga mobilen.

Supreme var och är det bästa blåtands-headsetet av sin typ på marknaden. Med ett dagspris på strax över 700 kronor är det dessutom rentav billigt. Supreme UC är exakt samma produkt med lite fler användningsmöjligheter och ett pris på dryga tusenlappen.

Det är fortfarande inte snordyrt sett till prestanda, men huruvida det är värt det eller ej, beror på hur mycket du kommer ringa med det från kontoret och hur mycket det kommer hänga med ut på fältet. Ska du bara ha ett rent kontors-headset, finns trådade varianter för samma eller mindre pengar, med bättre ljud eller, åtminstone, bättre komfort. Ska du däremot använda det lika mycker eller mer utomhus, på språng, är Supreme UC alltjämt ett bra köp.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Jättebra hörlur, jättebra mikrofon, enkel setup med rätt OS
-
Relativt högt pris, sitter lite löst
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Jabra Supreme UC

Jabra Supreme UC

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Jabras bluetooth-headset Supreme är förmodligen det bästa på marknaden. Nu har det kommit i en version för UC.



Loading next content