Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Western Digital My Passport Edge

USB-minnena får större och större kapacitet. Har den vanliga hårddisken fortfarande en framtid? Ja, är svaret efter att vi testat Western Digitals nya bärbara.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Idag handlar mycket om ssd. Lagring utan rörliga delar ger betydligt snabbare maskiner överlag, för att inte tala om (den teoretiska) hållbarheten. Men än så länge är den mekaniska hårddisken i allra högsta grad levande. Lagringskapaciteten är gigantisk och priserna är låga. 2 terabyte intern lagring kostar mindre än tusen kronor idag.

HQ

Western Digital har rutin både på interna och externa diskar; deras nya lilla bärbara heter My Passport Edge. My Passport-serien har funnits ett tag och har en slimmad, tunn formfaktor som ser ut ungefär som det heter, fast lite tjockare än ett pass då, såklart. Vad Edge står för vet vi inte, men viss "edge" har den i alla fall, som vi ska märka.

Western Digital My Passport Edge
My Passport Edge har en modern stål-look men chassit är i plast.

Om vi börjar med det yttre är Edge likadan som de tidigare modellerna. Det är ett lätt plastchassi som känns lite skraltigt och ömtåligt när man handskas med det, men å andra sidan är det inte en "ruggad" disk med gummikanter utan mer av en kontorsdisk. Designen är stålgrå med ett prickmönster och antagligen tänkt att matcha moderna laptopar som Samsung Series 9 eller Apple.

Anslutningen är busenkel - det finns bara en port (micro-USB 3) och den medföljande, ganska korta kabeln kan bara sättas i på ett (1) sätt. Strömmen levereras över USB-kabeln så inget nätaggregat behövs - det hade givetvis förtagit mycket av poängen med en bärbar disk. My Passport Edge jobbar naturligtvis bäst med USB 3, men det går såklart även att koppla den till en äldre dator.

Detta är en annons:

My Passport Edge har en 2,5-tumsdisk med 5.400 varvs rotationshastighet - standard för USB-drivna diskar. Kapaciteten ligger på 500Gb varav runt 20 inte är tillgängligt på grund av formatering och den medföljande backup-programvaran.

Western Digital My Passport Edge
Diskens navel: Micro-USB 3.

Vid inkoppling i en Windows 7-dator går allt smidigt och drivrutiner installeras automatiskt så snart disken sätts i. Detsamma gäller inte Windows Vista, där vi får mecka en del innan det fungerar och disken mountar. Vi får också dåliga siffror vid benchmark-test under Vista (även med tanke på att vi kör över USB 2) vilket får oss att misstänka att det kan ha att göra med drivrutinsproblemen vi upplevde vid installation. My Passport Edge finns för övrigt också i en separat Macversion, som vi inte testat.

Hastighetsmässigt är My Passport Edge bra. Vid benchmark-test av blandade filer kommer vi upp i mellan 50 och 65 Mbps läs och 40-50 Mbps skriv och för en stor, enskild fil över hundra för läs respektive skriv. Siffrorna gäller USB 3.

Detta är en annons:

My Passport Edge är en rymlig bärbar hårddisk. Den är lite lättviktig i bygget men i gengäld relativt prisvärd. Installation under en Windows 7-dator fungerar bra och hastigheten på disken är klart godkänd. Enkelhet, pris, prestanda och utseende sammantaget gör den till ett bra köp.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Stort lagringsutrymme, snygg, slimmad
-
Plastig, aningen dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Western Digital My Passport Edge

Western Digital My Passport Edge

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

USB-minnena får större och större kapacitet. Har den vanliga hårddisken fortfarande en framtid? Ja, är svaret efter att vi testat Western Digitals nya bärbara.



Loading next content