Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Creative Soundblaster Axx SBX20

I filmen 2001: A Space Odyssey förändras apornas liv av en svart obelisk. Creative har skapat något som påminner om obelisken, men frågan är om den kommer ha samma effekt som sin "föregångare"?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Streaming är kanske ingen ny trend, men det är helt klart så att bild- och ljudprylar i allt högre grad kommer med inbyggd trådlös teknik för att kunna ta emot material från våra mobiler, plattor eller datorer. På ljudsidan finns här ett par olika tekniker att välja mellan. Bluetooth är den vanligaste och det är också den som Creative valt att satsa på med sin nya serie högtalare, kallade Axx.

HQ

Axx-serien består av tre allt-i-ett-högtalare varav vi testat den största, kallad SBX20. Axx-högtalarna saluförs under Soundblaster-namnet vilket innebär att de säljs till vanliga konsumenter och inte är tänkta att passa folk med extremt höga krav.

Udda design

Många tillverkare av trådlösa högtalare väljer någon form av liggande design som påminner om ghetto blastrar. Creative har gått i en helt annan riktning och gjort stående torn som inte liknar något annat. SBX20 är ett 40 centimeter, sexkantigt svart torn med en lätt lutande topp som rymmer den snygga OLED-displayen där alla inställningar görs.

Creative Soundblaster Axx SBX20
Designen är udda och gör SBX20 lite svårplacerad. Men den är snygg.
Detta är en annons:

Längst ned mot botten, på baksidan, sitter ett basreflex-hål och en line-ingång. Vi hittar också en knapp för att aktivera pairing-läget. Resten av enheten är en enhetlig, svart historia och SBX20 liknar faktiskt ingenting annat. Det är naturligtvis bra på många sätt, men kan också vara en nackdel. Tack vare den höga, smala formen upplever vi SBX20 som ganska svårplacerad. Få hyllor är höga nog att rymma den och på många ställen i ett hem ser det bara... weird ut, att ha ett högt svart torn. Hittar man däremot rätt plats eller gillar att den sticker ut, kan det kanske funka. Men då det handlar om en livsstilsprodukt hade Creative antagligen tjänat på att ha en annan design.

Snygg display

Skärmen på ovansidan är av samma typ som sitter i Creatives andra streaming-prylar och den är riktigt läcker. Vita och röda ikoner mot en kolsvart bakgrund ser bra ut och känns, även om ordet kanske är lite slitet, futuristiskt. Här styr man volymen och slår av och på olika funktioner som har med högtalartelefonen att göra (mer om den lite senare). Ska man inte använda SBX20 som annat än en högtalare är det dock antagligen smartast att maxa volymen och sen finjustera med volymkontrollen på mobilen, eller vad man nu använder för att spela.

Att displayen styr alla funktioner är lite av en lögn - Axx-högtalarna kommer även med en app som kan laddas ned gratis i Apples och Googles butiker. I appen kan man bland annat välja olika equalizer-presets. Ingen av dem får musiken att låta bättre men det kan vara värt att leka runt och se om man hittar något man gillar.

Detta är en annons:
Creative Soundblaster Axx SBX20
OLED-displayen känns igen från Ziisound. Snygg och sober, mot blanksvart bakgrund. Läckert.

Trots att den är så hög och smal producerar SBX20 ljud i stereo. Tack vare den inbyggda foten kan högtalaren lätt vridas mot lyssningspositionen men eftersom allt ljud strålar ut från en (1) punkt, blir stereoeffekten naturligtvis inte lika bra som med två separata högtalare. Den finns dock där och SBX20 är inte sämre än någon annan jämförbar högtalare.

Volymmässigt finns det så att det räcker till att fylla ett normalstort vardagsrum, men inte mer. Det är inte så konstigt med tanke på förstärkare kräver ström och SBX20 matas genom en micro-USB-kontakt. Det gör förresten att den också kan drivas direkt från en dator, utan väggadapter.

Kanske är det för att Creative tänkt att man ska koppla den till en dator, men vi är också lite konfunderade över att SBX20 inte tycks gå att stänga av. Den förblir påslagen och går aldrig in i någon form av sovläge, vilket rimligen borde vara ett slöseri med energi i det långa loppet. Med reservation för att vi missförstått något.

Bra ljud - under förutsättningarna

Fördelen med bluetooth, förutom att det finns inbyggt i det mesta nuförtiden, är att det fungerar maskin-till-maskin och inte kräver ett nätverk som till exempel Apples Airplay eller Sonos produkter gör, även om de senare ger markant bättre ljudkvalitet. Just ljudkvaliteten har länge varit ett problem med bluetooth och det krävs inget tränat öra för att höra skillnaden mellan trådad och trådlös överföring. Enkelt uttryckt har inte bluetooth bandbredd nog att överföra okomprimerat ljud och man får därför en kompression som inte sällan hörs. Med den så kallade apt-x-codecet blir problemet mindre, men den finns dessvärre inte i SBX20. Trist eftersom den finns i vissa av Creatives Ziisound-produkter.

När det gäller högtalare som Creative SBX20 är ljudkvaliteten däremot inte helt lätt att bedöma. Givetvis ska en högtalare för 1.500 låta ganska bra, men SBX20 är en produkt som förmodligen kommer användas som flick/pojkrumsstereo, kontorshögtalare eller kanske i ett sovrum, om man vill se ett tv-program på plattan men inte tycker att inbyggda högtalarna håller måttet. Den hamnar därför i ett ganska tacksamt segment, där kunderna kommer att ha höga, men inte jättehöga, krav på ljudet.

Creative Soundblaster Axx SBX20
Creatives app kan tankas hem gratis och ger möjlighet att ställa ljudprofiler med mera.

Ljudkvaliteten i Creatives SBX20 är för det mesta god och ljudet känns hyfsat balanserat, kanske lite sterilt för tyngre musik men å andra sidan med en trevlig klarhet på röster och tal.. Det är svårt att hitta någon rättvis referens, men ljudkvaliteten landar någonstans mellan en bättre TV och en ministereo. För casual bakgrundslyssning funkar det bra och en film utströmmad i SBX20, om man sitter eller ligger hyfsat nära, kommer låta "bra nog".

No hands

SBX20 är inte bara en högtalare - den har även en ganska raffinerad högtalartelefon inbyggd. Mikrofonen har någon form av DSP inbyggd vilket enligt Creative ska göra att ens egen röst låter bra även om man rör sig lite fram och tillbaka. I vårt test fungerar det realtivt bra. Det går inte att lura någon - alla personer i andra ändan hör att vi pratar genom någon form av handsfree, men det hörs vad man säger. Ljudet ut i högtalaren är mycket bra.

Att ha handsfree i en högtalare är väl okej. Däremot ställer vi oss tveksamma till hur vettig högtalarfunktionen är med tanke på designen. För att ha någon nytta av högtalartelefonen bör man vara relativt nära och vem ställer en sådan här best på sitt skrivbord? Att man bygger in mikrofon är förståeligt då många kommer ha SBX20 kopplad till mobilen och kanske inte vill stänga av den varje gång ett samtal kommer in. Men frågan är ändå hur smidigt det är i praktiken.

Sammanfattning

Soundblaster Axx SBX20 är en välgjord och ganska välljudande högtalare som kostar ungefär vad som är rimligt att betala för en produkt av den här typen. Ljudet är klart godkänt och att ställa in och använda högtalaren är superenkelt. På grund av designen är den väldigt svårplacerad men hittar man en bra plats fyller SBX20 sin funktion som förstärkningshögtalare för videoklipp, musik, podcastar och liknande. Närmsta konkurrenterna är de bärbara bluetooth-högtalarna som visserligen låter snäppet tunnare men däremot har inbyggda batterier.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Snygg (på ett udda vis), klart godkänt ljud på musik och inkommande samtal
-
Svårplacerad, tveksam nytta med högtalartelefonen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Creative Soundblaster Axx SBX20

Creative Soundblaster Axx SBX20

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

I filmen 2001: A Space Odyssey förändras apornas liv av en svart obelisk. Creative har skapat något som påminner om obelisken, men frågan är om den kommer ha samma effekt som sin "föregångare"?



Loading next content