Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Plantronics RIG 700HD

Plantronics släpper ett nytt lätt trådlöst gaming-headset och givetvis har Fredrik lagt vantarna på det...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Under alla mina år som säljare på Östersunds bästa ljudbutik har jag tro det eller ej aldrig provat ett Plantronics-headset. Det faktumet är på ett sätt imponerande med tanke på att det amerikanska bolaget är grundat 1961 och således faktiskt till och med äldre än vad jag är men det var inget märke vi jobbade mer i den butiken och därför har det aldrig blivit av. Givetvis känner jag till märket, de var ju för tusan första hörlurarna på månen när Neil skuttade ut ur månlandaren och har framförallt varit duktiga på små lätta headsets för till exempel konferenssamtal. Men sedan slutet på 90-talet har de byggt hörlurar för oss gamers och efter att ha testat en handfull PC-headsets är jag nu mycket väl insatt i deras produktbibliotek, hur deras prylar fungerar och låter. Och just därför blev jag lite nyfiken när RIG 700HD damp ner i brevlådan på redaktionen.

HQ

Det allra första som slår mig när jag packar upp lurarna är hur lätta de är. För med 700HD på hjässan känns det knappt som jag har något på skallen alls och de har en otroligt skön passform. Mjuka sköna kuddar som omsluter öronen på ett behagligt vis och bågen över kraniet är även den mjuk och avlastar på ett bra sätt utan att ge värk eller obehag. Detta trots att de är trådlösa för RIG 700HD har ingen sladd och den typen av headsets brukar väga lite mer med tanke på att batteriet tillkommer som extra vikt jämfört med trådade diton. Det har faktiskt gått så långt att jag flera gånger halvvägs in i duschen kommit på mig själv att jag faktiskt har dem på skallen.

Plantronics RIG 700HD
De är otroligt lätta och har grymt skön komfort som gör att du kan spela i timmar utan att varken öronen blir för varma eller att du blir öm i kraniet.

Byggkvaliteten känns väldigt robust trots att de helt är gjorda i plast och konstruktionen där du enkelt flyttar kåporna mellan olika hål på bågen för att justera storleken är himla fiffig och bidrar mycket till den robusta känslan. Utseendemässigt är de tjusiga och doftar lite härligt retro med den murriga guldfärgen från 60-talet på utsidan av kåporna, de är ful-snygga och jag gillar det skarpt. På ena kåpan sitter det knappar som du enkelt sköter lurarna med och det finns allt från volymkontroll till mute-knapp för den avtagbara mikrofonen. Headsetet är helt "plug and play" och det räcker med att plugga in den lilla sändare till en ledig USB-ingång för att de ska poppa upp bland ljudkällorna på datorn.

Plantronics RIG 700HD
Den trådlösa överföringen fungerar väldigt bra och batteritiden är klart godkänd med sina 12 timmar.
Detta är en annons:

Hur låter då RIG 700HD efter alla lovord om komfort och design, tyvärr inte riktigt lika bra som de ser ut. För när jag drar igång en av mina testlåtar i FLAC (24-bitars studiokvalitet) den fenomenala "I still feel like your man" med John Mayer - känner jag inte riktigt igen honom. Det finns inte samma värme i rösten som jag är van vid och luften mellan instrumenten är minimal. Hela arrangemanget känns tunt och trots att basen absolut finns där är det mycket hängmatta i frekvenskurvan och diskanten har en tendens att ta över hela ljudbilden. Det blir lite väl hårt ljud och efter en längre tids poppande blir jag lyssningstrött och stänger av. Nu kan ju en kallare hårdare ljudkaraktär funka i spel men även där blir jag mer förvirrad än hjälpt av den krispiga återgivningen och under full eldstrid i Player Unknowns Battleground har jag till sist igen aning om vart varken mina vänner eller fiender är. Det blir snabbt alldeles för stökigt av det spretiga ljudet och det är himla synd tycker jag när det är mycket annat jag gillar med detta headset. Nu är ju jag kanske lite väl hård och petig när det kommer till att bedöma ljud i hörlurar men i mitt eget fall är det det som är allra viktigast.

Plantronics RIG 700HD
En härlig finess är rösten som berättar att hörlurarna är igång och hur mycket batteri du har. Väldigt retromysigt.

Plantronics RIG 700HD är ett av de skönare trådlösa headset jag haft förmånen att prova. Du kan sitta i timmar med dessa på hjässan utan att knappt ens märka av dem. Det är väldigt lätta utan att tumma på batteritiden och dessutom enkla att sköta med stora tydliga knappar. De har dock några svagheter och en av dem är att det inte finns automatisk avstängning. För egen del är det obegripligt att det inte finns någon sådan funktion och det har gjort att jag varit strömlös vid ett flertal gånger under den gångna veckan. Mycket irriterande. En annan sak jag inte riktigt gillar är att mikrofonen saknar brusreducering och plockar upp bakgrundsljud som till exempel mitt tangentbord eller när jag gräver i chipspåsen. Dessa svagheter tillsammans med ljudet gör att den superba komforten inte lyfter betyget trots den blygsamma prislappen.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Väldigt skön komfort, tjusig design, bra trådlös räckvidd
-
Tunt ljud med en hård diskant, ingen automatisk avstängning, mikrofonen saknar brusreducering
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Plantronics RIG 700HD

Plantronics RIG 700HD

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Plantronics släpper ett nytt lätt trådlöst gaming-headset och givetvis har Fredrik lagt vantarna på det...



Loading next content