Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Iphone 11 Pro Max

Petter har levt lite drygt tre veckor med Apples dyraste telefon någonsin och har nu delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Batteritiden i Iphone 7/8/X/XS har för egen del varit full duglig. Jag har måhända gnällt lite över att den i princip inte förbättrats ett endaste dyft de senaste åren men samtidigt laddar jag ju min telefon varje natt, vilket gör det till ett rätt ordentligt icke-problem. Med det sagt drog jag såklart öronen åt mig när Apple under förra månadens Iphone-keynote började prata om mer än fem timmars extra batteritid i den kommande Pro Max-modellen. Mer än fem timmar? Det måste vara en PR-klyscha, tänkte jag. Nu har jag använt Iphone 11 Pro Max (512 GB) i lite drygt tre veckor och kan gladeligen intyga att "fem timmar" inte bara var sant, det var dessutom lågt räknat. Jag har klockat min XS Max och 11 Pro Max tillsammans, kört dem parallellt, och kan intyga att jag får ut över sex timmar mer batteritid ur den nya modellen. Detta innebär för egen del att jag numer endast laddar telefonen varannan natt, vilket är en något udda känsla, ska medges. I slutet på varje kväll, då jag under det senaste året med XS Max alltid haft endast några ynka procent kvar i batteriet, ligger Iphone 11 Pro Max ofta på 50% vilket fortfarande gör mig förvånad, och imponerad. Inte minst med tanke på hur mycket mer ljusstark den nya skärmen är.

Iphone 11 Pro Max
Kameraklustret är sannerligen inte vackert men det finns någon slags retro-känsla över hur det designats.

Iphone 11 Pro Max är den största, dyraste modellen av Iphone som Apple någonsin släppts och jag är såklart mycket väl medveten om att 18 500 kronor för en mobiltelefon är en minst sagt absurd prislapp. Samtidigt är det för egen del en rätt enkel ekvation. Jag använder min mobiltelefon cirka fem timmar (aktivt) varje dag och detta utslaget på 12 månader blir verkligen inte många kronor per minut, även om inköpspriset gör att det svider lite i rumpan (medges). För 18 500 spänn får man en 6,5 tums OLED-display, en A13-processor, 4 GB arbetsminne, 512 GB hårddisk och den nya, ordentligt uppgraderade kameran. De tidigare dubbla kamerorna har nu blivit tre, och detta är som du såklart redan förstått, den enskilt största uppgraderingen i årets Iphone. Kamerorna filmar 4K i 60 bilder per sekund den här gången och tack vare mixen av ett vidvinkelobjektiv, ett teleobjektiv och ett ultra wide-objektiv och tack vare den nya mjukvaran Deep Fusion presterar Iphone 11 Pro Max marknadens bästa mobiltelefonbilder. Vi har jämfört bilder framförallt under klena ljusförhållanden med bilder från Samsung Note 10, Oneplus 7, Pixel 3 samt Huawei P30 Pro och det råder idag ingen tvekan om att Apple tar hem priset, här. Det som sker i 11 Pro Max när man tar en bild exempelvis på kvällen, i dunkelt ljus, kan jag inte förklara, även fast jag läst spaltmeter om hur det verkligen fungerar, men jag vet att det är snudd-på orimligt hur lite brus och artefakter det blir i bilderna och hur jämna och färgneutrala hög- såväl som lågdagrarna blir tillsammans med otrolig skärpa.

A13 är marknadens snabbaste mobilprocessor och det märks också, ganska tydligt. Vi har matat in spel som Call of Duty: Mobile, Asphalt 9 och Shadowgun Legends och allting flyter fantastiskt fint utan att sluka onödiga mängder batteritid och det märks även under "vanligt" användande att A13 i allra högsta grad är att tacka för det faktum att batteritiden förbättrats så mycket som den faktiskt gjort (förutom att själva batteriet är större, också då - förstås). Den nya OLED-skärmen huserar ett nytt True Tone-system och stöd för Dolby Vision vilket innebär en större förbättring mot HDR10 än vad jag hade förväntat mig. Pixeldensiteten, rörelsehanteringen och den förbättrade ljusstyrkan (400 nits mer än i XS Max) imponerar och touch-mekaniken är som vanligt felfri.

Iphone 11 Pro Max
Man får vad man betalar för här, en extremt välbyggd, hysteriskt rapp och kapabel telefon. Men visst, 18 500 spänn är sjuka pengar för en nalle.
Detta är en annons:

Face-ID är nu klart rappare, vilket verkligen behövdes. iOS 13 började kanske inget vidare men efter tre snabba (och rejäla) uppgraderingen redan under systemets första vecka flyter det nu på alldeles förträffligt bra och jag gillar framförallt den rätt triviala nonsens-grejen med att kunna slå om till "Dark Mode" (precis som jag kör i Mac OS Mojave på min Mac Pro här på kontoret).

Det enda som jag inte är beredd att hylla gällande flaggskeppet Iphone 11 Pro Max är designen. Apple har legat av sig här, det vet vi allihopa - även fast designbossen Jony Ive naturligtvis fortfarande basar över hur Iphone ser ut. Grundformen är identisk med fjolårets telefon och jag tycker att kanterna är för rundade, ger ett slött och trött intryck jämfört med exempelvis Oneplus 7 eller Note 10 från Samsung. Jag gillar inte riktigt heller hur de tre kameralinserna bygger en kant som gör att telefonen inte kan ligga platt mot skrivbordet. Minus detta har jag dock inga direkta klagomål. Visst, för det här priset skulle man kunna kräva mer arbetsminne men inte en enda gång under mina (lite drygt) tre veckor med telefonen har jag känt att det faktiskt behövts och i slutändan råder det ingen tvekan om att det här är en otroligt fin mobiltelefon.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk processor, fenomenal batteritid, strålande OLED-skärm, lysande kamera, vattentät, välbyggd
-
Designen känns gammal, för dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Iphone 11 Pro Max

Iphone 11 Pro Max

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Petter har levt lite drygt tre veckor med Apples dyraste telefon någonsin och har nu delat ut betyg...Loading next content