Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus Rog Strix Scope TKL Deluxe

Vår hårdvarufanatiker Fredde Lindman har lagt vantarna på Asus nya tangentbord med världens längsta namn och gillar det skarpt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Att små tangentbord har blivit vardagsmat bland alla gamers runt om i världen och kanske framförallt på proffsscenen är väl egentligen ganska självklart men tänkte ändå att jag gör en topplista med de tre främsta fördelarna. Nummer ett det tar mycket mindre plats på skrivbordet. Nummer två det är knappar som ändå inte används i något spel och fyller därför ingen funktion för oss som spelar i stort sett enbart på våra tangenter. Nummer tre det tar mycket mindre plats på skrivbordet, såklart. Ja, storleken hamnade på två av tre platser men det är väldigt smutt med ett litet tangentbord för det blir mer luft på skrivbordet och dessutom minimeras risken för att slå i bordet med musen vid hastiga yviga rörelser i exempelvis Counter-Strike. Storleksminimeringen har till och med skalat på F-knappar på vissa tangentbord som gjort de riktigt små men det som dök upp redaktionen är ett så kallat TKL Ten-Keys-Less tangentbord där sifferknapparna på högra sidan har blivit borttagna.

HQ

Rog Strix Scope TKL Deluxe heter det nya tangentbordet från Asus som förmodligen har världens just nu längsta namn men det gör verkligen skäl till namnet för det känns lyxigt och påkostat. Direkt jag lyfter upp det förvånansvärt tunga lilla bordet ur kartongen andas det kvalitet och en minst sagt gedigen byggkänsla infinner sig. Den borstade metall-looken passar det perfekt och designen är sparsamt utformad med endast loggan uppe i högra hörnet som utsmyckning och jag gillar verkligen hur det ser ut och känns. Anslutsningskabeln är löstagbar liksom handledsstödet och det är verkligen himla praktiskt för det tar väldigt lite plats i ryggsäcken när du åker iväg på LAN med kompisarna eller ska på e-sporttävling.

Asus Rog Strix Scope TKL Deluxe
Bakgrundsbelysningen är bland det bästa jag har sett och detaljen med att ha text på undersidan av vissa tangenter är både fiffigt och tjusigt.

Det allra bästa är dock inte storleken på bordet tro det eller ej utan de mekaniska brytarna från Cherry. Taiwaneserna har till min stora glädje och garanterat väldigt många med mig satsat på kvalitetsbrytare från de suveräna tyskarna. Det är med andra ord bara att välja och vraka i deras sortiment efter den brytare som passar din spelstil bäst och hur du vill att de ska kännas. Just det här tangentbordet var bestyckade med min absoluta favoritfärg på Cherry-brytarna nämligen den röda och för att vara helt exakt heter dessa Cherry Red Silent och skall alltså vara en tystare version av den vanligare röda brytaren.

Nu är ju faktiskt mitt ordinarie tangentbord utrustad med just den vanliga röda sorten och när jag jämför båda dessa är det faktiskt skillnad på hur de låter. De vanliga Red-brytarna har ett vassare mer distinkt och högre klick-ljud medan Red Silent-versionen har ett dovare och lägre ljud vilket jag inte riktigt trodde på förhand men är givetvis helt suveränt för den som vill ha så tysta mekaniska tangenter som möjligt. Helt klart något jag själv kommer satsa på vid nästa tangentbordsinköp för att spela med dessa underbara Cherry-brytare är en ren fröjd och varje knapptryckning får en sån skön feedback tillbaka under fingertopparna och att de dessutom är något tystare är bara en välkommen bonus.

Detta är en annons:

Asus har verkligen lyckats helt perfekt här för Strix Scope TKL Deluxe är ett mycket mycket välbyggt tangentbord. RGB-bakgrundsbelysningen är bland det absolut bästa jag har sett och färgerna distribueras helt perfekt runt varje tangent och den fiffiga lösning med att ha ikoner på kortsidan av tangenterna med flera funktioner är båda snyggt och smart. Det medföljande handledsstödet är skönt vadderat och att det hålls på plats med magneter istället för att ligga löst gör det bara ännu bättre. Att de dessutom har satsat på kvalitetsbrytare från Cherry är också ett tecken på att Asus verkligen har tagit i från tårna med det här bordet och det går inte annat än att lyfta på hatten. Detta är strålande. Underbart bra.

Det enda lilla, lilla minuset är att jag fick strula lite med mjukvaran och installera om Rog Armoury, som programmet heter, tre gånger innan det ens gick igång men det lär ju vara någon liten bugg i mjukvaran som kommer uppdateras bort misstänker jag för efter det strulet har det funkat helt perfekt och är ett av de mest lättskötta och smidiga gränssnitt jag stött på hittills. Enkla smarta menyer som gör det hur lätt som helst att skräddarsy precis hur du vill att tangentbordet ska se ut och fungera.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Den nätta storleken och grymt fina byggkvaliteten, superba Cherry-brytare, riktigt bra RGB-belysning, väldigt skönt handledsstöd, lättskött mjukvara
-
Ingenting egentligen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content