Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG OLED 48CX

LG:s lilla OLED-minsting har stått på Hegevalls skrivbord i dryga två månader nu och chefredaktören är äntligen redo att dela ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det kändes lite märkligt, först. När nysläppta CX-serien från LG först visades upp på fjolårets CES-mässa i Las Vegas var den "största" nyheten att den skulle inkludera en 48-tummare. Sju tum mindre än den minsta C9:an som gick att köpa. Jag minns tydligt hur jag kliade mig konfunderat i huvudet för att minuterna senare skriva ett blogginlägg om hur märklig jag ansåg denna prioritering var. Då, när den först visades upp, beskrevs skärmen som den perfekta TV:n för den trångbodde studenten, bland annat. Någon som helt enkelt inte fick plats med en 55:a på väggen, eller TV-bänken. I min värld kändes detta nästan världsfrånvänt. Får man plats med 48" så torde det ju finnas plats för 55, tänkte jag. Det är ju med dagens mått mätt trots allt relativt små skärmar!

Månaderna gick och när det började vankas release stod det klart att LG avsåg marknadsföra nya LG OLED 48CX som en gaming-TV, istället. Poletten trillade då ned, för egen del. Det bara rasslade till i min gamla gubbhjärna och när TV:n nu finns ute på marknaden och i LG:s egna led beskrivs som den perfekta ersättaren till din stora gamingmonitor, blir denna satsning inte bara logisk utan även högst finurlig. Personligen vräkte jag upp CX 48" på mitt skrivbord samma dag som den anlände till Gamereactors redaktion. Stor skärm. Massa bildyta. Jag trodde dock aldrig att den skulle kunna konkurrera rent pixeldensitetsmässigt med min briljanta Asus MX38VC som varit mitt självklara förstahandsval i snart två års tid nu. Men här och häpna, CX 48 är precis lika bra, med ännu bättre svärta.

För min del är det nog alltid så, eller det har nog alltid varit så rättare sagt, att IPS-paneler att alltid vinner över TN och VA. Alltid. Men så knackade OLED på dörren och förändrade allt för ett antal år sedan, i vardagsrummet åtminstone. Nu har detta, för min del, även förändrats i mitt kontor. På mitt kontorsskrivbord. CX 48" står nu här, jag arbetar på den just, precis nu. Skriver denna texten på 48 tums bildyta och trivs som fisken i vattnet. Jag spelar på den också, såklart. Under helgen tillbringade jag en halvdag med mysiga Art of Rally här, i min superbekväma kontorsstol. Jag spelade lite Starcraft 2 på min Mac Pro förra veckan och ska precis dundra igång Crash Bandicoot 4: It's About Time (PS4) senare idag. Jag har min Mac Pro 2014 inkopplad via HDMI precis som min Omen by HP-PC och skiftar sen ibland med min PS4 Pro, som använder sig av samma kabel. Hittills har det fungerat supersmidigt och bildkvaliteten är som sagt rasande bra.

LG OLED 48CX
Världens bästa TV, igen. Ett komplett paket där varenda liten del briljerar.

Det har pratats en del om det faktum att förra modellen C9 hade stöd för DTS (vilket CX inte har) samt att föregångaren kan frakta mer bandbredd via HDMI 2.1. Istället då, har CX stöd för Dolby Vision IQ samt "Black Frame Insertion" i 120Hz vilket mer eller mindre jämnar ur det hela. CX är dock i grunden samma panel som C9 vilket gör att du knappast hamnar på efterkälken om du får tag i fjolårets OLED-TV från LG, den finns dock inte i smidiga 48 tum för dig som, likt jag, vill ställa upp den på skrivbordet och använda den som kombinerad monitor/spel-skärm.

Detta är en annons:

När det gäller allt annat så går det naturligtvis utmärkt att sammanfatta min recension av LG CX 65" här, som jag recenserade för ett par månader sedan. Designen på CX-serien är utsökt. Tunna ramar, sexiga bakstycken, supersmidiga, urtjusigt designade bordsstativ, TV-världens bästa fjärrkontroll, TV-världens överlägset bästa inbyggda operativsystem, lysande smart TV-funktionalitet, imponerande ljud med tanke på hur tunna dessa skärmar verkligen är samt rasande bra bildkvalitet. Jag vill dessutom avsluta med att skriva ett stycke om den rådande rädslan för inbränningar på LG OLED och vilket gigantiskt "icke-problem" detta verkligen är. För här på Gamereactor använder vi till att börja med tre stycken C9 55" i vår racingsimulator och där spelar vi inte sällan Dirt Rally 2.0 i fem-sex timmar åt gången. Utan pauser. Utan att någonsin stänga av skärmarna. Det innebär att den kritvita hastighetsmätaren i spelet (mittenskärmen, längst ned i det högra hörnet) ligger synlig i fem timmar på exakt samma ställe. Detta har dessutom skett säkert 30 gånger vid det här laget. 30x5 timmar. Och det finns inte tillstymmelse till inbränning i vår mittenskärm i den riggen.

Ännu mer uppenbart att inbränningar inte är ett problem med dessa skärmar (så till vida du inte får ett måndagsexemplar då, vill säga) blir det när vi tittar på det faktum att jag använt denna CX 48 som min monitor i snart två månader nu. Den står på, åtta timmar per dag, med kritvita, statiska text- och bild-ikoner fulla skrivbordet som torde innebära dryga inbränningar om vi ska lyssna till OLED-skeptiker på diverse teknikorienterade forum. Men det finns inte en enda liten inbränning här, heller, vilket enligt min ringa mening säger allt. LG CX 48 är en briljant TV. Som går att använda till allt möjligt. Sovrums-TV? Check. Spel-TV? Check. Datormonitor? Check. Jag förstår nu i allra högsta grad varför LG valde att göra en mindre OLED-TV och tänker nu hoppa över till PS4 Pro för att återstifta min bekantskap med Crash Bandicoot 4.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Briljant bild, tjusigt designad skärm med lysande bordsstativ, TV-världens bästa fjärr, TV-världens bästa inbyggda OS, imponerande TV-ljud, framtidssäker med 4K 120Hz via HDMI 2.1
-
Inget DTS-stöd
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

8
LG OLED 48CX

LG OLED 48CX

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

LG:s lilla OLED-minsting har stått på Hegevalls skrivbord i dryga två månader nu och chefredaktören är äntligen redo att dela ut betyg...Loading next content