Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Iphone 12 Pro

Bättre sent än aldrig, visst? Petter har levt med sin nya 512GB stora Gold-Iphone 12 Pro nu och är redo att dela med sig av vad han tycker...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag blev, som du säkert läste, först besviken när Apple presenterade Iphone 12 för lite över en månad sedan. Ingen 90Hz-skärm, eller varför inte 120Hz som konkurrenterna Oneplus 8 Pro eller Samsung Note 20 Ultra? Ingen touch-ID-sensor på baksidan, i äpplet. Ingen kraftigt förbättrad batteritid. Ingen eliminerad kameraflärp i skärmens överkant och ingen "ny" design utan snarare samma utseende som Iphone 5. Underväldigande, upplevde jag det som - på förhand. Ännu mer besviken blev jag när jag insåg att recensionsexemplaret som postades hit från Apple Sverige inte var 12 Pro Max, utan 12 Pro. Med tanke på att jag kört de gigantostora Max-modellerna under ett antal Iphone-generationer nu hade jag på förhand ingen lust alls att byta till en mindre telefon. Men all denna bortskämda besvikelse blåstes i stort sett bort samma dag som jag mosade över alla mina appar, bilder, videos och inställningar och inledde mitt år tillsammans med den nya Iphonen. För Iphone 12 Pro är strålande.

HQ
Iphone 12 Pro
I handen... Är detta en ursnygg telefon som verkligen andas kvalitet.

Låt oss börja med designen. Den här telefonen känns mindre hal, mer rejäl, dyrare och den ser bättre ut än Iphone 11 på alla tänkbara sätt och vis. Det kantiga chassit är såklart (som sagt) ingen nyhet i Iphone-världen men förbättringarna och förändringarna som gjorts samt att Apple haft den ytterst goda smaken att släppa lös 12:an i "Gold" gör för egen del att detta är den av Apples telefoner som känns överlägsen mest premium. En god vän till mig stod och fingrade på Samsung Ultra Note 20 som ligger här på mitt skrivbord för att sedan plocka upp min Iphone 12 Pro (Gold) och sammanfattade det hela ganska bra. Den ena känns som en Certina. Fin, välbyggd, snygg färg. Den andra känns som en dyrare Rolex. Och även om det finns ett visst mån av töntighet i liknelsen, tycker jag att det stämmer ganska bra. Iphone 12 Pro känns riktigt dyr när man håller den i handen, särskilt i den oförskämt tjusiga guld-färgen som är oväntat icke-vräkig eftersom det bara är själva stålramen som är förgylld och inte bakstycket i sig.

Iphone 12 Pro
Kamerorna står fortfarande ut från själva kroppen, men med ett skal löser det ju sig.

Prestandamässigt råder det heller ingen tvekan om att den här nallen är en veritabel best, på alla tänkbara sätt och vis minus uppdateringshastigheten i OLED-skärmen. Jag hade verkligen velat haft möjligheten att offra upp lite batteriflås genom att skruva upp displayen till 120Hz men får lov att förmoda att Apple valt att skippa detta eftersom de vill spara på just batteriet, och bortser jag från detta och det faktum att "notch"-randen i skärmens övre kant är lika blaffigt trist som alltid, har jag faktiskt inga klagomål alls på denna fantastiska telefon. För den är hutlöst, vanvettigt rapp denna nya A14 Bionic-processor. Mobilvärldens snabbaste, med rätt ordentlig marginal. Detta märks bland annat när jag rullar igång några av formatets mest krävande spel och liksom bara slungas mellan världar på rekordtider jämfört med Samsung Note 20 Ultra som delar skrivbordsyta med Iphone 12 Pro.

Detta är en annons:
Iphone 12 Pro
OLED-skärmen är superb även om det saknas stöd för 120Hz.

OLED-skärmen är också rasande bra, trots avsaknad av möjlighet att skruva upp den i ett högre Hz-tal. Förbluffande färgkorrekt ur kartong och med en superb pixeldensitet och lysande ansikontrast. Glaset känns tåligare också, redan efter tre veckors användande. Apples haussade "ceramic shield"-lösning känns kvalitativ och jag har lekt med tanken att likt en våghals utan dess lika nyttja min Iphone 12 Pro utan skal, men sansade min smått våldsamt riskfyllda iver och införskaffade ett ytterst stilfullt kalvskinnsskal från Mujjo, som är så tjusigt att det nästan gör lite ont i hjärtat. När det kommer till kameran, eller "kamerorna", är Iphone 12 Pro det bästa du kan hitta på marknaden - för tillfället åtminstone. Apples nya Pro-modeller är de enda mobilerna som just nu kan filma i HDR med fullt stöd för Dolby Vision (10-bitars färgdjup) i 4K med Deep Fusion aktiverat. Det nya och kraftigt förbättrade nattläget är dessutom helt vansinnigt bra och det råder ingen tvekan att du bör sikta på en "Pro"-modell av Iphone 12 om du avser att filma och fota mycket.

Iphone 12 Pro
Den kantiga designen är hämtad från Iphone 4 och 5.

Nytt för i år är även det faktum att laddsladden som medföljer är en "Lightning till USB-C" och även om det i sig innebär noll bekymmer för mig, är det rätt vrickat att man inte får med någon slags strömklump till sin 13 000 kronor dyra telefon, utan tvingas köpa en sådan separat, vilket jag gjort. För 300 kronor. Apple hänvisar till deras nya miljötänk men det tror jag ärligt talat rätt lite på då miljön snarare tar mer skada av att jag åker en extra vända på Elgiganten för att köpa en strömkloss från Belkin som naturligtvis ligger förpackad i en helt egen låda proppad med plast och papper. Detta är snålt, är vad det är. Och knepigt tänkt. Med det sagt fungerar Magsafe bättre än väntat även om jag hade velat se en starkare magnet på baksidan av telefonen. Jag har dock dragit lite kabel snyggt på mitt nattduksbord, upp på baksidan av det och sedan superlimmat (med en dutt liten som en mikroskopisk brödsmula) fast min Magsafe-puck på bordets glasskiva, vilket gör att jag varje kväll bara behöver fösa över telefonen dit för att den ska fastna av magnetismen och sedan ladda upp sig under natten.

Detta är en annons:
Iphone 12 Pro
Gold-modellen är rasande läcker i verkligheten.

Iphone 12 Pro är en superb telefon, även fast jag inledningsvis kände mig besviken på det som visades upp. Apple har ännu en gång bevisat att de är marknadsledande trots att alla specifikationer, på pappret, kanske inte skvallrar om detta innan maskinen nått ens svettiga labbar.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Läcker design som känns "premium", rasande snabb processor, vanvettigt bra skärm som är 99% färgkorrekt ur kartong, strålande kamera
-
Flärpen är kvar, saknar möjlighet att kunna köra skärmen i 120Hz
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Iphone 12 Pro

Iphone 12 Pro

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Bättre sent än aldrig, visst? Petter har levt med sin nya 512GB stora Gold-Iphone 12 Pro nu och är redo att dela med sig av vad han tycker...



Loading next content