Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus ROG Theta 7.1

Mackan har klämt, känt och gottat sig rejält åt de senaste av Asus ruskigt välljudande premiumlurar och känner sig redo att dela ut ett betyg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Hörlurar med surroundljud är ett samtalsämne som skapar klyftor stora som San Andreas förskjutningen i Kalifornien och är tillika en otroligt tröttsamt överanvänt floskel i marknadsföringssammanhang. Det brukar talas brett och mycket om hur surroundljud ger dig ett taktiskt övertag, hur du kan höra och placera varje fotsteg i din omgivning, alltid veta var dina fiender är och så vidare. Förhandsinformationen om Asus ROG Theta-lurarna har ur den synpunkten knappast varit annat än mer av samma sak och inte gjort mycket för att ändra på rådande status quo. Men något jag snabbt blev varse redan efter bara en kort tid med ROG Theta-lurarna är att bakom marknadsföringsdravlet så gömmer sig ett riktigt mustiga bar monster-kåpor som fullkomligen bombarderade mina hörselgångar med välljud från dess åtta diskreta drivelement.

HQ
ASUS ROG Theta 7.1 Gaming Headset
Rejält smaskig förpackning som inte går av för hackor

Det brukar ju heta att man får vad man betalar för och sällan har det väl varit mer uppenbart tydligt än här. Där råder inget tvivel om att detta handlar om något annat än en premiumprodukt riktad till kompromisslösa spelare som är villiga att lägga ner lite pröjs för att få en riktigt bra ljudupplevelse. För medans många headset som stoltserar med att kunna spruta ut surroundljud ofta använder en virtuell metodik för lyckas med detta så har Asus ROG Theta en korrekt separation mellan kanalerna och är byggda med flera drivelement i varje kåpa. Med det sagt, anledningen till att vi sällan får hörlurar som är konstruerade på detta vis utan istället får nöja oss med virtuell surround är av den enkla anledningen att det både vikt och kostnadsmässigt kraftigt påverkar slutprodukten. För att inte tala om att normal storlek och utformning av hörlurar begränsar drivelementen till en relativt liten diameter och därmed också sätter en fysisk spärr på hur mycket luft de kan flytta vid låga frekvenser samt generellt ger ökad distorsion.

ASUS ROG Theta 7.1 Gaming Headset
ROG THETA visar upp sin finaste sida

Med vad som skrevs ovan i åtanke, hur lyckas då Asus med att lindra dessa negativa påföljder i ROG Theta lurarna? Kostnadsmässigt går det inte att blunda för att de bär med sig en rejäl prislapp men backar också upp detta genom att erbjuda otroligt mycket prestanda genom en kombination av otroligt fin byggkvalité samt smart samspel mellan hård och mjukvara. Under huven spinner ett SupremeFX S1220A ljudchip som Asus specialanpassat för lurarna och som i sin tur matar fyra separata ESS Sabre9601 hörlursförstärkare. Utöver detta har dessutom som tidigare nämnts ROG Theta lurarna blivit förunnade med fyra högtalarelement i varje kåpa, 40mm för de främre kanalerna och 30mm för de övriga. Bassignalen skickas genom samtliga kanaler och har inte något dedikerat element, vilket som nog får ses som ett klokt beslut. Det hade helt enkelt blivit för mycket av en platskompromiss att trycka in ett element stort för att på ett bra vis kunna hantera låga frekvenser och det hade istället bara resulterat i rejält reducerad kvalité på resten av ljudet.

Detta är en annons:
ASUS ROG Theta 7.1 Gaming Headset
De fyra högtalarelementen som gömmer sig i var kåpa

För här snackar vi lurar som är mustigt biffiga till sin storlek. Att försöka smaska in ett femtio-millimeters baselement som komplement hade helt enkelt inte varit rimligt och hade onekligen resulterat i ett par kåpor som fått dina nackmuskler att svettas som grisar på ett gym av vikten. Nej Asus ROG Theta 7.1 är stora nog som de är och är inte heller tänkta att vara speciellt portabla. Här finns ingen möjlighet att vika samman dem utan dessa är skapta för en solid inomhusupplevelse framför dator eller TV. Byggkvalitén är rakt igenom solid och blandar plast, metall och läder med en matt färgfinish och mycket stabil båge som gör ett utmärkt jobb med att fördela dess vikt på imponerande 650 gram. Vadderingen på hörselkåporna är bekvämt luftig och bidrar ännu mer till att sprida ut tyngden samtidigt som de gör ett fantastiskt jobb med att hålla lurarna på sin plats utan att någon uppenbar trötthet från tryck på huvudets sidor uppstår. Väl värt att nämna är också hörlurarnas mycket goda förmåga att hålla sig lagom svala. Inga svåra svettningar uppstod trots att det blev nästan kriminellt många timmar Flight Simulator med dessa kåpor (en strålande kombination).

ASUS ROG Theta 7.1 Gaming Headset
Smäckra och välsvarvade även i sidoprofil, pörrigt!

På tillbehörsfronten har Asus sett till att stoppa med en mikrofon som lätt kan kopplas in genom en 3.5mm port på ena kåpans undersida. Behändigt, ja men den är också hörlurarnas uppenbara akilleshäl och är inget att skriva hem om. På sin höjd ok men knappast mycket mer och bör snarare ses som en bekvämlighet att ha för de som inte har lyxen av att äga en dedikerad borsmikrofon. Asus skall dock ha en eloge för att ha tänkte till lite kring designen, vid tystat läge lyser nämligen mikrofonens spets upp i en lätt röd kulör vilket glatt överraskade mig. Smart och enkel kommunikation till användaren. Utöver detta bjuds vi även på en uppsättning behändiga reglage som hjälper dig att höja samt sänka volymen och stänga av mikrofonen. Standardprylar ja, men det är alltid tacksamt att ha sådant nära till hans istället för att tvingas dyka efter en USB-sladdad box med volymratt eller (ännu värre) windows-reglagen. För er som uppskattar och använder Asus patenterade bling-bling även känt som Aura RGB så kommer självfallet ROG Theta-lurarna utrustade med detta och kan vräka ur sig någonstans norr om sexton-miljoner färger och projiceras genom en glödande ROG-logo på kåpans sidor.

Detta är en annons:
ASUS ROG Theta 7.1 Gaming Headset
Det svarta fåret i förpackningen, mikrofonen lämnar en hel del att önska

Slutligen med allt detta sagt och de väldigt goda möjligheterna till EQ-inställningar i Asus egna Armoury Crate mjukvara så kvarstår miljonkronorsfrågan "låter de bra då"? På det svarar skräddaren bestämt ja. Under normala omständigheter skulle jag aldrig personligen få för mig att lyssna på musik i surroundljud men med ROG Theta lurarna är det faktiskt riktigt trivsamt och ljud reproduceras tydligt över hela frekvensomfånget. De separata högtalarelementen ger en mycket bred ljudbild utan att det någonsin känns onödigt luftigt eller onaturligt. Låga basfrekvenser är av förklarlig anledning inte lika slagkraftiga som de kanske borde vara men detta går att kompensera relativt lätt genom bashöjning på mjukvarunivå i Asus Armoury Crate. Nej dessa låter inte lika bra som ett bar likvärdigt prissatta stereolurar för musik men med ROG Theta får du istället vad som kan liknas vid en schweizisk armékniv kapabel att hantera både musik, spel och film på ett utmärkt strålande sätt. Och just på de två sist nämnda områdena excellerar dem och surroundljudet blir långt mer framträdande, även om de främre kanalerna behöver en liten nätt höjning på mjukvarusidan för att verkligen komma till liv.

ASUS ROG Theta 7.1 Gaming Headset
ROG THETA är lika spännande för katter som för människor!

Där råder inga tvivel om att Asus ROG Theta är ett par rejäla men också förvånansvärt bekväma och väldigt välljudande lurar. Jag fann mig genuint tagen på sängkanten över hur mycket och snabbt jag kom att verkligen uppskatta dess välbalanserade ljudbild och byggkvalité. Det är väldigt tydligt att gott om passion och tanke ligger bakom lurarna och var sig du planerar använda muskedundren till spel, film eller musik så kommer de både tillfredsställa och förgylla din tillvaro. Surroundljudet sprakar till liv rejält under både film och spel även om jag personligen fortfarande inte är totalt övertygad om sådan att sådan funktionalitet hör hemma i hörlurar när det kommer på bekostnad av annat. Men Asus har onekligen hittat en mycket harmonisk mittpunkt här och ROG Theta är verkligen en glädje att använda. De låter strålande och är mycket ergonomiskt tillfredställande. Nej i denna prisklass går det knappt att hitta något bättre som dessutom gör så bra ifrån sig på så pass många olika punkter. Köp och njut, unna dig! Det är ju trots allt jul.

ASUS ROG Theta 7.1 Gaming Headset
Fina som nyfallen snö att ha i hyllan
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Multifunktionella och exceptionellt bekväma med en välbalanserad ljudbild.
-
En aning svag bas, mikrofonen lämnar en del att önska
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Asus ROG Theta 7.1

Asus ROG Theta 7.1

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Marcus Persson

Mackan har klämt, känt och gottat sig rejält åt de senaste av Asus ruskigt välljudande premiumlurar och känner sig redo att dela ut ett betyg.



Loading next content