Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

HP Omen 30L

HP laddar om, ersätter Obelisk-serien med en ny omgång gaming-flaggskepp och under lite drygt tre långa månader har vi på Gamereactor kört skiten ur nya 30L...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

När vi meddelade er läsare via min blogg samt mitt Instagram-konto ("Petter Hegevall") om att vi i november förra året bytte ut vår HP Omen Obelisk med ett RTX 2080 mot nya 30L som huserar ett 3080-kort, mottog vi blandade reaktioner. Vissa av er som läser gillade bytet och att vi började nyttja Nvidias nya grafikkort samt HP:s helt nya arkitektur, medan ett par läsare tog tillfället i akt och blev direkt förbannade. En medlem blev bannad på kuppen efter att ha kallat oss allt möjligt otrevligt medan en annan beskrev mig som lättlurad, korkad och aningslös på Instagram, eftersom jag valt att skaffa en gaming-PC som enligt honom kostade betydligt mer än vad det smakade. Vilket inte var sant, och fortfarande inte stämmer. För hur mycket eller lite men än gillar färdigbyggda spelburkar och/eller Hewlett Packards specialbyggda maskiner, går det inte att blunda för att det här kraftpaketet kostar exakt lika mycket som de lösa komponenterna i burken gör, om man köper dem i svensk butik, idag. Exakt lika mycket. Adderar man sen det faktum att RTX3080 fortfarande inte är superenkelt att få tag på och att man i det här fallet såklart slipper ligga på knä och skruva i tre dygn, blir denna deal helt plötsligt väldigt, väldigt attraktiv. Inte minst för oss, som varit direkt gruvligt nöjda med 30L sedan i höstas (och hellre blir tömda på blod än lägger dygn på att ligga och meka).

HQ
HP Omen 30L
Det tempererade glaset är snyggt och innanför döljer sig bland annat ett RTX 3080.

Men ja, låt mig börja i rätt ände. Designen. HP Omen har lyckligtvis pensionerat den där spetsigt kantiga Transformers-designen från Obelisk och valt en mycket mer "vuxen" och stilistiskt minimalistisk linje med de nya datorerna 25L och 30L. Chassit är mattsvart och superenkelt, fritt från kantiga grundlinjer och låtsas-paneler av det som skulle likna borstad, eloxerad aluminium. Istället ser det här ut som en dator som verkligen kostar 30 000 kronor, med allt vad det innebär. Den nya Omen-logotypen passar utmärkt i topp och tillsammans med den stilfulla ljusringen som omger huvudfläkten, blir detta ett helhetspaket som rent estetiskt tilltalar mig ofantligt mycket mer än tidigare generation Omen-burkar.

HP Omen 30L
Kabeldragningen är kanske inte perfekt, men det ser städat och trevligt ut.

Jag gillar utseendet på insidan, också. Ena långsidan av chassit är gjord av tempererat glas vilket naturligtvis innebär att samtliga komponenter är synliga och även om jag knappast är någon datorbyggare, är det trevligt att se hur allt sitter ihop och allting är smart upplagt och städat/stiligt sammansatt. Det är också välkommet att HP i denna generation endast arbetar med namnstarka, lättigenkännbara komponenter från välkända tillverkare. Datorn som vi har testat är bland annat utrustad med en Intel Core i9-10900K, 32 GB arbetsminne (DDR4) från HyperX, skräddarsydda moderkortet HP Z490 och ett Nvidia RTX 3080, och tillsammans med vattenkylning (Cooler Master) och 3TB SSD (Western Digital Black), är detta naturligtvis ett ordentligt kraftpaket sett till ren gamingprestanda.

Detta är en annons:
HP Omen 30L
Med tanke på att 30L kostar lika mycket som komponenterna i sig, lösa, och med tanke på att 3080-korten är slut i stort sett överallt, är denna burk ett mycket vettigt alternativ till att bygga själv.

Under våra månader tillsammans med 30L har vi naturligtvis testat en hel rad spel däribland Assassin's Creed: Valhalla, Call of Duty: Cold War, Red Dead Redemption 2, Shadow of the Tomb Raider, Cyberpunk 2077, Automobilista 2, Dirt Rally 2.0, Half-Life: Alyx samt Microsoft Flight Simulator (2020). I Tomb Raider nådde vi 60 bilder per sekund, relativt stadiga sådana, i 4K-upplösning med all grafik inställd på Ultra medan vi fick nöja oss med cirka 42-45 bilder per sekund i 4K med allt på max i spel som Red Dead Redemption 2 samt Cyberpunk 2077. Med förra generationens HP Omen-flaggskepp, Obelisk, nådde vi 45-50 bilder per sekund i 3x4K i vår racingrigg med merparten av grafikinställningarna på medium, men texturer och ljus på "low". Med 30L når vi med enkelhet 65-75 bilder per sekund i 12K med allting på Ultra, vilket naturligtvis är imponerande. Vi har under riktigt långa sessioner märkt av att datorn blivit en smula varm, vilket såklart innebär att kylningen möjligen kan vara i klenaste laget för den som verkligen pressar sin spel-PC, men det har vi löst genom att helt enkelt plocka bort det tempererade glaset från ena långsidan när vi till exempel djupdykt i Cyberpunk 2077 under flertalet timmar. Med glaset bortplockat har CPU:n nått cirka 61 graders temperatur medan den gått över 71 grader när glaset suttit kvar. Inga temperaturer att oroa sig över (komponenterna tar absolut ingen skada av dessa temperaturer men prestandan blir något lidande när CPU:n når 70+ grader) egentligen men CPU-fläkten (Aio) på 120 mm hade gärna fått vara minst två centimeter större i omkrets, för vår del.

HP Omen 30L
RGB-grejen har vi inte testat särskilt mycket då vi föredrar vitt ljus, bara.

Det plus det faktum att HP fortfarande envisas med att klämma in en del bloatware i sina dedikerade speldatorer, hör till de enda egentliga klagomål vi har, här. 30L levereras med förinstallerade småprogram som inte bara försöker tvinga användaren att nyttja mjukvara som i vårt fall känns helt överflödig och mest bara störande, det finns också problem med mjukvarukrockar om du avser att köra Nvidia Video Surround och tre stycken monitorer, som vi gör i Gamereactors Racingsimulatorer. För vår del var detta en enkel grej att fixa, dock. Vi installerade ett färskt Windows 10 samma sekund som vi upptäckte HP:s småprogram vilket naturligtvis löste de småproblem som de medförde.

Detta är en annons:
HP Omen 30L
29 995 kronor kostar denna version av 30L, men det finns flera olika konfigs med billigare komponenter i, också.

I övrigt är det svårt att inte hylla detta ursnygga kraftpaket som inte bara kostar detsamma som de lösa komponenterna i sig, men även erbjuder stilig design, snyggt ihopmekade delar och en försynt arbetsvolym tillsammans med mängder av olika portar och inkopplingsmöjligheter. HP:s nya serie gamingburkar är proppade av komponenter från kvalitetstillverkare såsom HyperX, WD Black, Cooler Master, Intel och Nvidia och det finns gott om uppgraderingsmöjligheter för den som söker efter det. Chassit är väl tilltaget och stiligt och förutom att det tempererade glasväggen gör att datorn går en smula varm under riktigt hårt tryck, är det enkelt att rekommendera 30L till dig som vill maximera ditt PC-spelande.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Klockren design som känns sober och stilig, låg arbetsvolym, massa kvalitativa komponenter från namnstarka tillverkare, grymt fin prestanda, mängder av ingångar och portar
-
Går en smula varm under riktigt hårt tryck, kommer förinstallerad med en del bloatware
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

HP Omen 30L

HP Omen 30L

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

HP laddar om, ersätter Obelisk-serien med en ny omgång gaming-flaggskepp och under lite drygt tre långa månader har vi på Gamereactor kört skiten ur nya 30L...



Loading next content