Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Qpad QH-85

Qpad har nya headset ute och bågen är hårt spänd. Hög finish, rejäl konstruktion och ett ljud som enligt företaget själva är i hifi-klass. Vi har testat för att se om det stämmer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Qpad släpper inte nya modeller särskilt ofta, men när man gör det, är det ofta genomtänkta produkter med en bra avvägning mellan design och kvalitet. Vid närmare eftertanke har vi nog aldrig testat en direkt dålig produkt från Stockholmsföretaget.

HQ

Qpad är inte det billigaste märket på marknaden och de senaste åren har de bland annat släppt flera mekaniska tangentbord och påkostade lasermöss.

Med QH-85 - och syskonet QH-90 som du kan läsa om här - gör man en rejäl satsning på headset, med avsikten att konkurrera med Creative, Razer med flera. QH-85 som vi testar här, är den halvöppna modellen som läcker mer ljud utåt (och inåt) och QH-90 den slutna. Båda finns i både vitt och svart utförande, där det vita är betydligt snyggare (tycker vi).

Som de flesta lite dyrare märken idag, har Qpad lagt ned mycket tid på förpackningen. Både QH-85 och QH-90 kommer i en snygg, påkostad kartong med lurarna säkert nedtryckta i utskuren skumgummi. Allt ligger prydligt förpackat i små lådor eller knark-plastpåsar och det är lätt att plocka upp och komma igång.

Kvalitetsintrycket är högt, precis som med QH-90. Ramen är av metall och kåpor och huvudband har en skön polstring. Överlag känns det lika rejält som ett par bättre lurar från något av de stora tyska hörlursmärkena och det är såklart ett gott betyg. Det är svårt att uppskatta hur saker och ting håller innan man använt dem under lång tid, men det känns i alla fall som ett headset som kan motstå en hel del "wear and tear".

Detta är en annons:
Qpad QH-85
Velourkuddarna är en smaksak men QH-85 är ett bekvämt headset med bra passform.

Komforten är god och kuddarna i velour är lite av en smaksak. Vi föredrar konstläder men velour har sin poäng, det med. Trycket över huvudet är lite väl högt med QH-85 - QH-90 är skönare trots att trycket är listat som exakt detsamma i tech-specen - men inte så att det gör direkt ont.

Eftersom det rör sig om öppna lurar kommer de läcka en del ljud utåt, men inte så mycket som lurar som Grado. Det är förresten ett ganska tungdrivet headset och inkopplat i en Ipod till exempel, behöver det ofta maxvolym eller närapå, för att spela högt nog. Värt att tänka på om man har en vek utgång på ljudkortet.

Mikrofonen på QH-85 är löstagbar och ser ut och låter exakt som motsvarigheten på QH-90. Den låter bra för att vara en headsetmik. Någon mätning av frekvensgången kan vi inte presentera, men rent subjektivt blir betyget gott, med ett behagligt, naturtroget ljud som inte låter överdrivet komprimerat.

Detta är en annons:

Hur QH-85 låter är självklart den viktigaste frågan och vi har testat med ett urval av film- och spelsekvenser samt en rad musikalbum, som representerar olika genrer och sound. Vi har jämfört dels med syskonmodellen i svart men också med en referens i form av AKG K701, som är ett par öppna lurar av extremt hög kvalitet. Att de är öppna, eller i alla fall inte slutna, känns viktigt då referensen annars blir lite missvisande.

Om QH-90 är ett mer basigt headset med mer "oomph" över hela registret, är det här en mer balanserad och neutral historia. Precis enligt kalkylen eftersom lurarna jobbar efter en öppen/halvöppen princip. Detta ger i regel förutsättningar för bättre, mer naturtroget ljud än slutna lurar, men till priset av mer läckage in och ut.

QH-85 läcker följaktligen mer ljud, men det är inte någon transistorradio vi talar om. På maxvolym är det hörbart ett par meter bort, men inte så att det borde störa andra. Isoleringen är lite för bra för att man ska höra någon som tilltalar en med normalhög röst, men inte såpass att man känner sig som i sin egen värld. Många kommer antagligen att uppskatta att kunna höra om telefonen ringer när lurarna är på, och då är QH-85 ett bättre val än 90.

Qpad QH-85

Med det sagt är QH-85 lite väl neutral och återhållen på det mesta, och saknar engagemanget och bottnen hos QH-90. Den stora skillnaden är att basen hos QH-90 saknas och den extra knuffen i sångregistret inte finns där på samma sätt. Å andra sidan är inte den typen av sound alltid så passande, så vill man ha ett headset som är mer allround är QH-85 ett utmärkt val.

Jämfört med referensmodellen är skillnaden såklart väldigt stor, framförallt i djup och bredd i ljudbilden, men Qpad har inte på något sätt gjort ett dåligt jobb sett till prisklassen, tvärtom. På sätt och vis är det trevligt att man inte vill för mycket så att säga, utan gör ett headset med en neutral hifi-ambition.

Qpad QH-85 är ett välbyggt, ganska komfortabelt headset med ett neutralt och ganska öppet ljud. Det fungerar bra på det mesta och har en bra balans mellan ljudisolering och ljudkvalitet. Priset ligger på 900 (en hundring eller två lägre om du shoppar runt) och det är fullt rimligt sett till kvalitet och ljud.

Givetvis ska man bara köpa ett headset om man verkligen behöver ett headset - för strax under tusenlappen finns bättre ljud i rena hörlurar. Men vill man både prata och lyssna, är det här ännu en lyckad produkt från Qpad.

Qpad QH-85
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Välbyggt, bra och löstagbar mikrofon, öppen konstruktion
-
Mindre engagerande ljud än syskonmodellen, ljudläckage kan vara ett problem för vissa, aningen hårt tryck över huvudet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Qpad QH-85

Qpad QH-85

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Qpad har nya headset ute och bågen är hårt spänd. Hög finish, rejäl konstruktion och ett ljud som enligt företaget själva är i hifi-klass. Vi har testat för att se om det stämmer



Loading next content