Svenska
MEDLEMSRECENSION

Burnout Paradise

Skrivet av: G-Force   2009-07-09

Är det här det bästa bilspelet jag kört? Jag tror att det mycket väl kan vara det. För trots att Burnout Paradise knappast är perfekt, och trots att det gör mig rätt förbannad ibland, finns det inget inom spelväg som är så givande som när man lyckas vinna ett race med minsta nöjliga marginal, trots att man blev förvirrad och tog fel väg. Eller när man i 300km/h snuddar i en mötande bil, flyger upp i luften, snurrar ett par varv, för att sedan landa på "alla fyra" och undvika att bilen kvaddas. Det händer inte ofta, men det händer. Och när det gör det är det spektakulärt.

Paradise har ett "GTA-liknande" upplägg, där du kör runt i en stad och väljer vilka race du vill köra. Det finns fem olika typer av tävlingar. Förutom vanliga race finns en racetyp där du ska kvadda ett visst antal motståndarbilar. Mycket kul. Tyvärr finns även en 'Stunt Run', där du ska skaffa ett visst antal poäng genom att köra i ramper, flyga genom reklamtavlor och liknande. Detta suger, då poängen som krävs är för höga, och det är svårt att hitta ramper när man väl behöver dem. Vitsen är att man ska ta ramp efter ramp, i snabb följd. Tyvärr funkar inte detta i verkligheten. Men det spelar inte så stor roll, för resterande racetyper är bra.

När jag skrev 300km/h tidigare så överdrev jag inte. Burnout Paradise är vansinnigt snabbt. Dessa enorma hastigheter är liksom grejen med hela spelet, men utan den tighta väghållningen så hade spelet naturligtvis inte blivit lika lyckat. Har du rätt bil är mängden grepp i svängarna enorm, och när du väl tappar greppet kan du - med lite skicklighet och med hjälp av boosten - drifta genom kurvorna på ett sjukt effektivt (och coolt) sätt. Det finns jättemånga bilar att vinna, säkert 70st, och de är väldigt individuella. Vissa är snabba och smidiga, men tål inte så mycket. Andra klumpiga, som dock klarar av lite stötar mot annan trafik. Förutom dessa skillnader kan två bilar som är lika på papperet vara helt olika på väg. Mycket bra. Det enda klagomålet jag har är att samtliga kärror är jätteklumpiga att manöverera i låga hastigheter, så glöm den där fickparkeringen.

Tyvärr är hastigheten i Paradise ibland en nackdel, av naturliga skäl. Det händer så ofta att du kvaddar bilen, bara för att du körde så fort och inte hade minsta chans att upptäcka bilen som kom ut ur nästa korsning. Detta kan vara sjukt frustrerande, men det finns värre exempel.

När man kraschar för att betongbarriären mitt i vägen var omöjlig att upptäcka är det svårt att inte kalla Paradise för "ett jävla skitspel". Det naturliga i ett sånt här spel är att köra mellan två körfält, eftersom man på så sätt man klämma sig mellan trafik. Denna approach funkar alltså inte i Paradise, just för att det ibland är omöjligt att upptäcka mitträcken i tid. Man hade helt klart kunnat göra dessa barriärer lättare att upptäcka. När hastigheterna är så vansinnigt höga så måste man naturligtvis förvänta sig en krasch eller två, men som det är nu så spelar slumpen lite för stor roll om man vinner eller förlorar.

Tekniskt sett är Paradise sjukt imponerande. Det laggar aldrig! Detta trots ganska imponerande detaljrikedom, mycket trafik, och vansinnigt mäktiga krascher. Att krascha i Paraside - eller helst se motståndaren göra det - är förutom realistiskt, extremt coolt. Inte nog med att bilarna känns tunga när du kör dem, det märks verkligen att det är två ton metall som mosas in i väggen.

Menyerna är snygga, vilket även gäller kartan - som dock inte är särskilt bra. För det första så är det sjukt svårt att navigera med hjälp av den lilla minikartan i nedre högra hörnet. Särskilt när man kör gasen i botten. Den är otydlig, och en titt kan innebära frontalkrock. Under race är det smartast att följa indikeringar på övre delen av rutan, som säger om du ska ta höger eller vänster. Det är dock svårt att veta exakt när korsningen kommer, så det är lätt hänt att man passerar den, eller kraschar in i något när man tar den för sent.

Musiken är väl passande. Det finns några bra låtar, dock mestadels skitmusik. Ljudeffekterna är mer imponerande. Motorljudet är kraftfullt, och ljudet när ett bilvrak rullar runt på asfalten är sjukt realistiskt.

Burnout Paraside är ett av de bästa bilspelen jag kört. Spelet har inte den mest realistiska körkänslan, snarare den roligaste. Jag tror inte att någon kan göra fel i att köpa Paradise. Mitt enda problem är att jag måste lämna tillbaka det, eftersom jag lånade det på biblioteket...

Spelbarhet
Svintight bilkörning, med en enorm tyngd i bilarna. Väldigt, väldigt snabbt. Nästan för snabbt...? 9/10

Grafik
Tekniskt, inga som helst problem. Det flyter på utan problem. Även designen är kung. Mycket snygga bilar. Dock dumt att det inte sitter förare i dem! 10/10

Ljud
Ofta kasst (men passande) val av musik. Mycket bra ljudeffekter. 7/10

Hållbarhet
Du kan känna dig klar efter 10h, men kan säkert spendera ytterligare 10. 7/10

Gamerscore
Kass Gamerscore-fördelning, där för liten (eller ingen) tyngd läggs på takeouts eller vunna tävlingar. För mycket fokus på att tex hitta alla hopp eller liknande. 3/10


Totalt
En svag nia


Notera: Jag har ej spelat Paradise online.

Medlemsrecensioner22
Samlat betyg: 8.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10