Svenska
MEDLEMSRECENSION

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

I'm no hero. Never was. I'm just an old killer, hired to do some wet work

Solid Snake är tillbaka hans röst är hes, han hostar, en gammal man, en relik från den gamla världen och det enda hem han känner till är slagfältet. Året är 2014 fem år efter Metal Gear Solid 2: Sons of liberty. Den Snake vi känner har förändrats, har drabbats av en sjukdom som accelererar hans åldrande, är numera en gammal man med ett sista uppdrag: Döda Liquid Ocelot.

Det är inte bara Snake som har förändrats sedan sist vi såg honom. Världekonomin och Krig går hand i hand och hela regioner förvandlas till slagfält fyllda med PMC's (Private Military Companies -en: privata militärföretag).

Med nanomachines, ID-taggade vapen via ett system kallat SOP styrs de beväpnade krafterna från maktens korridorer.

När vi för första gången får lov att styra vår favoritspion befinner vi oss i en krigszon i mellanöstern. Förutom mustasch och grått hår är Snake även försedd med det senaste i stealthteknologi, hans sneaksuit såkallad Octocammo som anpassar sig till den yta du vidrör. Exempelvis; ställer du dig mot en vägg (genom att trycka på trekant när symbolen ploppar upp på skärmen, eller lägger dig ner) ändras mönstret/färgen på din sneaksuit för att du ska kunna smälta in i din omgivning.

Nytt för MGS4 är att du själv väljer hur du vill spela, du kan smyga eller skjuta dig igenom hela spelet och även välja vilken sida du vill alliera dig med, PMC eller den lokala militären alternativt obemärkt ta dig förbi de olika slagfälten.

Uppdragen är många och varierande, från mellanöstern till sydamerika, till östeuropa. Snakes jakt på Liquid sträcker världen över.

Spelkontrollen i MGS är en lyckad blandning mellan dem gamla spelen och ett nytt mer up to date kontrollinterface. Krypa, huka och hoppa gör du som vanligt på X-knappen och dina vapen/item menyer tar du fram med hjälp av L2 respektive R2 ingen skillnad från tidigare alltså. Däremot är de så kallade action kontrollerna numera flyttade till L1 och R1. Med vapen draget trycker du på L1 för att sikta, kameran flyttar sig bakom axeln (Gears of War, Resident Evil vinkel) och avfyra gör du på R1. För förstapersonsvy trycker du på trekant och givetvis är den efterlängtade 3D kameran från MGS3: subsistence tillbaka.

På tal om vapen finns här en uppsjö av olika handpistoler, automatvapen, sniper gevär och raketgevär nog för att få Charlton Heston och NRA till att dräggla. Då de flesta vapen du kommer över under spelets gång är ID-låsta har du Drebin till din hjälp. En så kallad Gun-laundrer som, förutom att ta bort ID-låset även säljer vapen och olika vapenuppgraderingar.

Grafiskt är Metal Gear Solid fortfarande, mer än ett år efter sin release, ett av de snyggaste spel jag någonsin jag har spelat. Tillsammans med ljudet, soundtraket och storyn smälter allting samman till en lyckad mix helt i enlighet med Hideo Kojimas vision. Och MGS fansen bjuds på mer av precis allt; Excentriska bossar, vapen, fiender, cutscenes, story, ja allt serveras på ett smörgåsbord och efter det att man insupit alla intryck finner sig ingen mättnad.

Precis som man vant sig från tidigare delar i serien är bossarna välgjorda med en fängslande backstory och fighterna är varierande och underhållande.

Hideo Kojima kittlar våra nostalgiska nerver under spelets gång med karaktärer från de tidigare spelen, tillbakablickar och referenser.

Metal Gear Solid 4: Guns of the patriots är ett måste för alla seriens fans och alla Playstation 3 ägare. Snakes sista äventyr är en välgjord historia och ett värdigt slut för en av spelvärldens populäraste protagonister.

Grafik: 10
Ljud: 10
Hållbarhet: 9

Plus:

Bra story, nostalgi, underbara bossar, klockrent kontrollinterface, variation, design

Minus:
Lite väl långa cutscenes, Solid Snake's sista äventyr

Medlemsrecensioner43
Samlat betyg: 9.8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10