Svenska
MEDLEMSRECENSION

Silent Hill: Homecoming

I helgen var det dags att återigen ta sig igenom spökstaden Silent Hill fast denna gång i xbox 360 versionen, Silent Hill: Homecoming. Nice som fan var det, känslan i en spökstad hade de fått in, en blandning mellan 1:an och 2:an kändes det som. Grafiken kan dock finputsas till nästa del i serien (om det kommer). Då menar jag karaktärs designen, speciellt håret. På vissa såg det hyfsat ut men på Judge Holloway (om jag kommer ihåg namnet rätt) såg det bara ut som om de hade satt dit en klump med blont gummi på huvudet på henne. Men tillbaks till storyn, du spelar som Alex Shephard, en soldat som kommer hem efter att ha blivit skadad i kriget och legat på sjukhus ett tag. Du letar efter din bror Josh (Joshua) för att du tror att något har hänt honom eller kommer att hända. Du kommer flera gånger om undra hur folket i staden är funtade och hur allt är kopplat till Silent Hill och det är en stor twist i storyn som kommer få en att säga först "what!?" och sen "aha coolt, eller naw that´s sad". Jag tänker inte spoilra något i den här texten så var lugna. Du kommer även få göra några val i de konversationer du för med folket som du möter i spelet, vissa utav de har ingen som helst konsekvens över storyn men andra kan ändra vilka slut du får.

Spelet innehåller många skrämselfaktorer då det är väldigt mörkt, med tanke på att det bara utspelar sig under natten och i byggnader/områden där belysning av lampor verkar vara en ovanlig tillfällighet. Det du utrustas med är en ficklampa som knappt lyser upp något. Men mörkret är inte den enda skrämselfaktorn utan ljudet gör storsuccé. Du kan höra monster i rummet bredvid, monsterhundar på andra sidan det höga staketet som man inte kan se igenom, det låter nästan som att de är i samma rum på väg att anfalla dig bakifrån. Att vara i ett hotell som är sönderfallit i Silent Hill och höra golvet knarra under Alex fötter medans man ser dam virvla runt i rummet i ett tunt lyse från Alex ficklampa samt höra att det är någon/något mer som gör att det knarrar än Alex som man snart kommer möta gör så att adrenalinet börjar pumpa och man är beredd på det värsta, precis som en skräckfilm.

Fiender i spelet då, först och främst så har vi ju fått tillbaka Pyramid Head, killen med en pyramid formad skalle som släpar på det stora tunga svärdet (förtjust fiende för många i Silent Hill 2). Sen har vi allt ifrån flådda hundar till "Smokers" (de där som typ sitter ihop med armarna i överkroppen som inte har något ansikte och som spottar syra eller vad det är). Bossar är något som även det är med i detta spel, låt mig säga att alla är inte monster på utseendet utan istället på insidan, vad jag menar med det får ni tolka hur ni vill.

Vapen finns det även det i spelet, ammunition är dock en annan fråga. Alex utrustar sig med både melee och firearms. Personligen körde jag mest med melee vapen då ammunitionen inte fanns i så stor upplaga (realistiskt? ja absolut.) men även för att de flesta fiender gick att få ner med ett par slag av en brandyxa eller järnrör. Plus så har Alex militär träning vilket innebär att han kan få till combos med lätta slag och/eller hårda slag samt att han kan ducka och contra om man trycker på rätt knapp i rätt tillfälle. För att spoilra lite med vapen så kan jag säga att han har tre melee vapen och tre firearms MEN de uppdateras senare i spelet samt att det finns två stycken extra vapen som man får efter att ha klarat av spelet.

Min slutsummering av det hela är att spelet lätt får en 9, varav det ger spelaren återspelningsglädje genom de olika sluten och de olika konsekvenser som sker när du väljer olika svar på konversationerna. Achievementsen (tänkte på xbox 360 fansen) är lätta att skaffa sig och kräver ingen jättestor ansträngning förutom den sista som man behöver köra igenom spelet på Hard för att få. Jag har som sagt för en helg stängt av mig från omgivningen och låtit mig tas över av denna mardrömsvärld. Studier och dagliga sysslor försvann där ett tag då jag hjälpte Alex att lösa mysteriet kring sin hemstads konstiga beteende.

/ Linus

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10