Svenska
MEDLEMSRECENSION

Guitar Hero 5

Mer av samma, är ett bra uttryck som sammanfattar Guitar Hero 5. Neversoft är med och gör plastrockandet roligt en femte gång, denna gång med flera välkomna nyheter.

Guitar Hero kunde ju teorin ha räckt, med enstaka uppgraderingar av mjukvaran som gjorde det möjligt att ladda hem DLC-låtar. Hade man en enorm hårddisk så skulle problemet vara ur världen, man behövde inte fundera på eller ora sig för fysiska skivor, i alla fall ite mer än en. Men nu är det så, att man har satsat på fysiska skivor, och bortsett från Guitar Hero: Aerosmith och Metallica, så har det faktiskt dykt upp fem i kronologisk ordning.

Så, egentligen så är Guitar Hero redan komplett, i svallvågorna av succén som stavas Rock Band så lade Neversoft till möjligheten att splea i fullband konsulation i och med World Tour. Ni som läste min recension av det vet vad jag tyckte. Men varje spel verkat ha någpt nytt, World Tour hade fullband, Metallica stöd för dubbelkagge, och vad har då femman? Jo, stöd för kombination av instrument. Vilken kombination du vill, om du så känner för att spela tre sångare och en basist? Javisst. En gitarrist, en trummis och två bas? Go ahead. Jag har själv testspelat med två gitarrer, och inget annat involverat. Vilket fungerar mer än superbra och bråket om vem som ska spela vilket instrument existerar inte längre.

Problemet som uppstår om någon vill spela tillsammans med dig men du är upptagen med feta solot kvarstår dock, men är mildrat till en lägre grad. Neversoft har lagt till ett läge kallat "Jump In/Jump Out", vilket går till på följande sätt. Om man splear en låt direkt från startmenyn (spelet slumpar en lista låtar som man kan spela utan att gå in i menyerna) så finns det alltid en ikon längst ner som indikerar att man kan "joina" låten, gör man det kommer det upp en lista över vilka instrument som för tillfället är anslutna, och dessa går att spela med. Sen fortgår listan om man inte stänger av och bröjar på antingen Career eller Quickplay.

I Quickplay har det också renoverats lite. Möjligheten att nu spela som ditt Career-band finns nu tillgänglig, eller möjligheten att välja vilken rockstar som helst. Detta har inte varit möjligt i tidigare spel, vilket jag har stört mig på. Problem solved. Man har också gjort ett, enligt mig, tafat försök till att låta spelaren skapa egna spelistor, som på grund av sumpig sparfunktion inte fungerar tillräckligt väl för att vara underhållande.

En sista grej i Quickplay också, du kan om du spelar själv komponera ett helt eget band, med hjälp av Rock Star Creator och något så fiffigt som band lineup. Som vanligt band (en trummis, sångare, basist och gitarrist) är instrumenten förvalda och det är upp till dig att bestämma vilken karaktär som ska spela vilket instrument. Roligt där om du liksom jag redan har skapat fyra skräddarsydda figurr och spela med.

Låtvalet då? Finns det några idiotsvåra låtar? Ja de finns det. Tom Petty And The Heartbreakers låt "American Girl" är ganska lätt... Tills du kommer till slutet då du antingen måste vara mästare på touchslidern eller jäkligt flink i fingrarna. Sen finns ju Du Hast som bara är jobbig om du är lite trött i armen. Utöver dessa som är ganska svåra finns en uppsjö av andra låtar. "2 Minutes To Midnight", "You Give Love A Bad Name", "Lithium", "Smells Like Teen Spirit" och "Ring Of Fire" för att nämna några exempel. Sen kommer ju det DLC också...

Gästinhoppen, eller kanske ska man säga gästartisterna är Jhonny Cash, Curt Kobain, och Carlos Sanantana. Sägas ska också att när man som Jhonny Cash i kostym kommer upp på scenen, presenterar sig självt med ett kort: "Hey, I'm Jhonny Cash", tar fram dem akustiska (!) gitarren och drar igång. Det och ehala llåten känns som ett skönt avbrott från skriande elgitarister och stenhårda baspedaler.

Grafiskt sett så har femman fått sig en uppdatering, det ser mycket mer verklighetstroget ut, vilket jag gillar. Samma stil återfinns också i Band Hero, fast där är det inte lika ögonhöjande.

Summeringen av spelet, är det bottennapp eller värt att satsa på? Visserligen så har det blivit mycket mer mainstream än dem tidigaste delarna, men åandra sidan så är det ju fler destå bättre, vilket som jag sa tidigare funkar riktigt fint här. Om du nu mot all förmodan står och väger mellan detta och ovannämnda Band Hero så råder jag dig att köpa detta, mycket bättre. Och mer av samma, det var såklart kombinationen av instrument jag menade.

Medlemsrecensioner7
Samlat betyg: 7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10