Svenska
MEDLEMSRECENSION

Medal of Honor

Skrivet av: Oxpost   2010-10-21

Medal of Honor är spelet som skulle knuffa ner Modern Warfare 2 från sin inte alltför välförtjänta tron. Förväntningarna från min sida har varit skyhöga och då återstår bara frågan om det är så bra som så många hoppats på.

Både ja och nej blir svaret från min sida. Medan singleplayer-delen är snäppet bättre, och längre, än Modern Warfare's så är den fortfarande alldeles för kort. Detta tror jag ligger till stor del i att EA tog bort delen av spelet där du annars skulle ha fått spela som talibanerna. Det är beklagligt eftersom att det som bjuds är riktigt bra och underhållande action.

Storyn är inget att skriva hem om. Precis som i Modern Warfare och Bad Company 2 är det en slätstruken historia som varken engagerar eller griper tag i dig som spelare. Storyn existerar i stort bara för att ta dig fram mellan uppdragen på ett någorlunda logiskt sätt så att du ska få njuta av det som MoH gör riktigt bra. Nämligen skjutandet.

Actionbiten i MoH är det nämligen inget som helst fel på. Du får se kriget i Afghanistan ur tre olika soldaters ögon. "Deuce" som gillar att smyga omkring på bergskullar med ett rejält krypskyttegevär och plocka fienderna på behörigt avstånd, för att då och då smyga in i en by och köra en lite mer "up-close-and-personal" stil. "Rabbit" är medlem i en specialstyrka som bland annat klär ut sig till talibaner för att komma in i deras läger och ställa till med oreda. Till sist har vi Adams, som är den enda utan ett coolt kodnamn. Han är en mer klassisk frontline-soldat som har en mer heads-on stil. Du kommer inte bry dig särskilt mycket om de olika karaktärerna. Det du dock kommer ha roligt med är de sjukligt underhållande eldstriderna du kommer få ta del i. Ett exempel är när du ska försvara dig mot en oändlig ström av talibaner vid foten av ett berg i väntan på evakuation. Striderna är överlag väldigt intensiva och svettiga och de 4-5 timmar det tar att klara spelet kommer flyga förbi när du mejar ner talibaner för glatta livet.

En del av det som gör eldstriderna så underhållande och intensiva är känslan i de olika vapen som finns att tillgå. Precis som Petter skrivit i GR's recension så känns vapnen i MoH rejäla, kraftfulla och allmänt tillfredsställande att använda. En annan del är att det är relativt enkelt att dö. MoH har fått en del kritik för att var för enkelt, men om man skruvar upp svårighetsgraden till högsta nivån så får man sig en mer eller mindre perfekt utmaning. Fienderna är då pricksäkra utan att det för den sakens skulle blir larvigt eller känns obalanserat. Dör du så vet du om att du har dig själv att skylla.

När det kommer till presentationen så är det inte jättemycket att klaga på här heller. Grafiken är snygg. Det är inte det snyggaste spelet på marknaden, men den gör sitt jobb med, överlag, högupplösta texturer och snygga vapenmodeller och väldigt mjuka och sköna animationer. Ett undantag är dock texturarbetet på AK-47:an som är under all kritik, enligt mig.
Även miljöerna är vackra, med en hyfsat hög detaljrikedom och stundtals riktig snygg ljussättning. Det som dock verkligen sticker ut när det gäller presentation är, som GR redan påpekat, ljudet. Jag antar att DICE har haft ett finger med när ljudet spelats in, då det bara är Bad Company 2 som matchar Medal of Honor i den delen. Vapnen låter rejält och ger en extra dimension i känslan av kraft som alla vapen innehar. Explosionerna låter förbannat bra med en rejäl bas som får det att sjunga i huvudet på dig (både i spelet och på riktigt om du har tillräckligt hög volym). Musiken i spelet är även den riktigt bra. Snyggt komponerade stycken som understryker det som pågår i de olika situationerna. Medal of Honor bjuder överlag på en riktigt bra presentation där ljudet är det som verkligen sticker ut.

Då var det då dags för Multiplayer-delen som, tyvärr, inte är riktigt så bra som jag hade hoppats på. Det största problemet är att det känns som att DICE slängt ihop det hela lite hipp som happ och bara tagit med redan välbeprövade komponenter. Man har fyra olika speltyper som alla funnits med i tidigare spel. DICE har helt enkelt nöjt sig med att göra det som krävs, varken mer eller mindre. För MP-delen är inte dålig, den är bara oorginell och lite för intetsägande för sitt eget bästa. Det ska dock sägas att Matchmaking-biten är väldigt mycket bättre än den i MW 2 och här finns tillgång till dedikerade servar, något som är ett stort plus i min bok.

Medal of Honor är ett stabilt FPS-spel där EA visar att de är redo att på allvar ta upp fighten mot MW 2 och Bad Company, och när det gäller kampanjen har de redan lyckats ta sig förbi MW 2. Till nästa gång får man dock hoppas att de arbetar mer med Multiplayer. När/om dom lyckas med det tror jag att Medal of Honor kommer ta över tronen.

Grafik: 8/10
Spelbarhet: 8/10
Ljud: 10/10
Hållbarhet: 7/10

Medlemsrecensioner13
Samlat betyg: 7.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10