Svenska
MEDLEMSRECENSION

Red Dead Redemption

Det första (och enda) spelet i Western-miljö som jag rört vid innan var Gunsmoke, på sin tid kunde spelet beskriva Vilda västern ganska enkelt och snyggt: Onda skurkar som skjuter på dig, hästar och revolvrar, mer behövdes inte för att skapa ett spel som underhåller än idag.

Sedan dess har jag inte ens lagt en tanke åt ett Western-spel. Varken Gun, Desperados eller Call of Juarez har lockat till köp och enligt mig så var Cowboyens riktiga plats i filmerna och inte i spel.

Men så förra året hände något i min hjärna, efter ett flertal år med bara racing, krigsspel och den saftiga kombinationen av dessa två: GTA så tröttnade jag till slut. Jag ville ha något nytt och då föll ögonen genast på Red Dead Redemption, om Rockstar lyckas så otroligt bra med GTA så måste ju även detta vara bra. Och jag hade inte kunnat haft mer rätt.

Vad handlar spelet om då? Vi får axla rollen som John Marston, en ex-bandit som mest av allt vill glömma sitt förflutna, men tyvärr så har Marston en del otalt med lagens högre makter som omhändertar Johns familj och nu tvingas han leta reda på sina forna kumpaner för att åter kunna få se sin kära fru och son.

Att jaga och skjuta sönder banditos är en rolig historia, det finns en uppsjö med vapen och alla duger fint till att göra Banditen Brunte till Huvudlöse Henry eller om du bara är grinig på kvinnan som inte hälsade på dig. Allt ifrån revolvrar till repetergevär till lasso och dynamitgubbar, allt som hör den forna västern-tiden till.

Liksom med Grand Theft Auto-serien så är Red Dead Redemption fyllt till bredden med saker man kan göra utanför spelets huvudstory. Vill man gå till saloonen och ta sig ett glas kan man göra det (var beredd på ett skrattframkallande ögonblick när du fått Marston att svepa en femte whiskey)

Vill man jaga diverse djur kan man göra det och här får spelet en massa pluspoäng av mig för detta är första gången jag har stött på ett spel som tillåter jakt (Om man bortser från alla jakt-spel MEN DE RÄKNAS INTE OK?!) Björnar, renar, hökar och skunkar. Inte ens en söt kanin går säker då jag är på jakthumör i Red Dead Redemption, som sagt en massa plus för jakten.

Hur är det med den tekniska biten? Grafiken t.ex?
Den ser väldigt lika ut i jämförelse med Grand Theft Auto IV och Midnight Club: Los Angeles och det är för att alla tre spelen använder Rockstars RAGE grafikmotor. Kanske är Red Dead en aning mer detaljerat än GTA IV men det är en ren och skär smaksak. Man har även tagit in riktiga hästar och använt dem i motion-capture bara för att få det att se så realistiskt ut som möjligt.

På ljudfronten har Rockstar ansträngt sig ganska ordenligt, även här har hästarna spelat en stor roll under spelutvecklingen, man har spelat in då de går på t.ex. grus och stenvägar, allt för att få fram den rätta Western-känslan.

Men det mest anmärkningsvärda med ljudet är förstås musiken. Här har Rockstar tittat och lyssnat ordenligt hur de klassiska Westernfilmernas musik låter och sedan komponerat ett eget, alldeles underbart soundtrack som borde vara värt ett pris.

Och som slutsats kan jag bara skriva en sak som jag tänker stå fast vid: Mästerverk.

Medlemsrecensioner48
Samlat betyg: 9.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10