Svenska
MEDLEMSRECENSION

Batman: Arkham Asylum

Stämningsfullt och underbar combat.

Hade aldrig tidigare spelat ett Batman spel innan detta, Batman är lite av en Favorithjälte för mig. Älskar verkligen Nolans mer dystra Batmanfilmer och Ledgers Joker i The Dark Knight gjorde filmen till min favorit film of alla time!
Men nu (förra sommaren) har man spelat Arkham Asylum. Ett stämmningsfullt och njutbart äventyr i Mentalsjukhusets hemska korridorer som verkligen strålar av galenskap, mentala bilder av sinnesrubbade individer i tvångströja och hatiska meddelanden skrivna i blod på väggarna. En otäck resa har börjat.

Batman anländer till Arkham med Jokern i handfängsel. Gordon är nöjd med att ha Jokern i säkert förvar igen. Men Batman själv misstänker fuffens då Jokern gav upp utan större motstånd. Och mycket riktigt så bryter sig Jokern fri och flyr längre in i Arkham.
Ganska snart går det upp för spelaren att Jokern inte försöker fly, utan att han tar över hela Arkham och släpper fångarna lös. Kaos råder inom bara några minuter.

Inledningen är riktigt bra då man får följa alla vakter och Jokern in i Arkham, Spelkontrollen är fantastisk när man slåss. Free-flow combat gör att du har full kontroll och kan byta mellan vakterna du slår på utan någon svårighet eller något krångligt lock-on system. Dock är kontrollen när man bara springer eller går lite seg, det känns som att Batman har en svängradie som ett skenande tåg på ett rakt järnvägsspår. Som tur är påverkar inte detta spelet negativt på något större vis då det inte är så mycket trixande och springande i korridorerna.
Batman har en del prylar som man får med tiden och de mest använda blir ju batarangen, grappling-hook och explosive gel. Explisive gel används mestadels för att komma åt lite mer avskilda ställen där det kanske finns någon Trophy att hämta.

Det är ganska mycket backtracking i spelet, du kommer återvända till samma platser ett antal gånger bara för att gå igenom den dörr som inte var öppen då men som är öppen nu, och så håller det på mellan varje gång du nått ett delmål.
Bossfighterna är inte många men när de väl kommer är de mycket tillfredställande. Med undantag för Killer Croc som hela spelet över-hypar upp hela tiden och sedan är själva fighten inte mer än en axelryckning och ett litet: Määh.

Karaktärerna är riktigt färgstarka, precis vad man kan vänta sig av något med Batman. Skurkarna är ju självklart highlighten med hela spelet och Mark Hamill gör en fantastisk comeback som Jokerns röst samt Scarecrow har en udda och rubbad återkommande "bossfight" i en slags fantasivärld. Men synd är att Two-Face/Harvey Dent verkligen lyser med sin frånvarå sånär som på en gåta som refererar till honom och att man kan hitta han cell.

Storyn är rätt simpel: hitta Jokern och stoppa honom, samt slå ner vartenda sinnesrubbat drägg som står i vägen. Omspelningsvärdet är ligger endast på att lösa alla gåtor som The Riddler ställer dig i de olika områderna runt Arkham (har själv inte löst hälften då jag är dålig). Man kan ju alltid spela om för att njuta av Jokerns alla citat och den härliga combaten, dock finns ett survivalliknande mode där som går ut på att slå ner wave efter wave av bad-guys i arenaliknande banor. Finns också smygbanor där man ska neutralisera alla vakter utan att bli upptäckt
Det finns även mer gratis arenor att ladda ner om man skulle vilja ha mer. Och för PS3 spelare så finns en liten rolig bonus i form av arena banor som man kan spela som Jokern (något jag själv laddade ner omedelbart). Är alltid kul att slå ner vakter med jokerns goofy moves.

Repetivitet hindrar dock spelet från ett högre betyg.

Plus: Fantastiskt Stämmningsfullt, härlig free-flow combat samt underbart röstskådespel
Minus: Lite Repetivt, mer ärkeskurkar tack.

Den bästa Batman upplevelsen du kan få efter The Dark Knight

Medlemsrecensioner43
Samlat betyg: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10