Svenska
MEDLEMSRECENSION

The Secret of Monkey Island - Special Edition

Skrivet av: robomon   2011-07-12

The Secret of Monkey Island är första spelet i en serie som skulle komma att bli en av de mest omtalade i äventyrs genren och spelet har fått fyra uppföljare. Den välkände spelskapare
Tim Schafer ligger dessutom bakom spelet, och han har gått vidare till att göra andra spel som Brütal Legend och Psychonauts.

Spelet är alltså en riktig klassiker så när Lucasarts bestämde sig för att göra en remake av det gamla spelet så jublade fansen som hållit fast vid serien än idag.
Men hur är spelet för den som inte ser något sentimentalt värde i det? Det ska vi nu få veta.

Jag är inte helt ny till serien då jag har spelat Escape From Monkey Island det fjärde spelet i serien.
Det första du märker när spelet börjar är att grafiken och ljudet är förnyat. Men med ett enkelt knapptryck kan du byta tillbaka till den mysiga pixelgrafiken och den klassika 8-bit musiken från åttiotalet. Detta knapptryck kommer du göra ofta då den nya grafiken går någonstans i gränslandet mellan 2D och 3D vilket resulterar i vackra miljöer med fula karaktärer.

Du spelar som Guybrush Threepwood (som de andra karaktärerna sällan utalar rätt) och din största dröm är att bli en pirat. Men för att bli det måste du utföra tre uppdrag besegra öns svärdmästare i Insult Swordfighting, stjäla guvernörens staty och hitta öns legendariska skatt.
Det första går ut på att fäktas samtidigt som du ska välja rätt svar på din motståndares hån mot dig. Detta är nog det bästa minispelet i ett spel någonsin.
De andra uppdragen är lika kul, specielt det med statyn som har en av de roligaste scenerna som jag sett i spel.

När du utfört dessa uppdrag är du en pirat. Hurra!
Men ett nytt problem uppstår genast. Guvernör Elaine har kidnappats och förts till den mytomspunna ön Monkey Island av den ondskefulle spökpiraten LeChuck.
Eftersom du under stölden av Elaines staty blivit förälskad i henne och samlar ihop en bessätning och köper en båt av Stan (underbar kille han) och ger dig ut till sjöss för stt rädda henne.

Resten av spelet är fyllt av färglada karaktärer och miljöer, kluriga och galna pussel och skämt som kommer få dig att vika dig dubbel av skratt.

The Secret of Monkey Island är något alla som gillar peka och klicka äventyr måste testa. Det är en odödlig klassiker som bara överträffas av dess uppföljare Monkey Island LeChucks Revenge.

Delbetyg:
Pussel: 9/10
Handling: 9/10
Grafik: 7/10
Musik: 9/10

+ Mysig pixel grafik. Smarta men ändå komiska pussel. Bra pris

- Ful ny grafik.

Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10