Svenska
MEDLEMSRECENSION

Just Cause 2

Panau är vackert. Stort och majestätiskt. Jag blickar ut över de storslagna vidderna efter att ha sprängt ytterligare en militärbas. Jag ser storstaden med sina vackra skyskrapor som badar i kvällssolen som nästan gått ner över horisonten.

I open-world spelet Just Cause 2 axlar man, precis som i ettan rollen som Rico Rodriguez, en amerikansk agent som skickats till den sydostasiatiska ön Panau för att störta öns hänsynslöse diktator "Pandak (Baby) Panay".

Panau är riktigt stort, närmare bestämt 1000 kvadratkilometer. Detta innebär att det finns praktiskt taget hur mycket som helst att göra. Sprängturnéerna man gör i de många städerna och byarna avlöser de oerhört varierade och utmanande uppdragen. Det finns både huvuduppdrag och sidouppdrag.

Dessa uppdrag kan utföras i valfri ordning och kan gå ut på allt ifrån att döda en viss person till att stjäla någonting eller skydda en viktig person osv. I städerna och byarna finns också lådor som ska samlas in, varefter man kan uppgradera sina vapen eller fordon.

Att hitta ett uppdrag eller att ta sig till en viss plats kan vara ganska svårt. Dock har man alltid en otroligt enkel, översiktlig och användarvänlig karta som är mycket enkel att överblicka. Här kan man se vilka platser man besökt och vilka som återstår att besöka samt vilka uppdrag som är tillgängliga.

Fordonsutbudet i spelet är enormt. Här finns så gott som alla fordon, (förutom cykel), representerade. Alla fordon i spelet går att kapa och sen använda. Helikoptern är min absoluta favorit. Den är användbar till väldigt mycket.

Minns själv alla de gånger jag stått stilla i luften och bara sönderbombat militärbaser och småbyar. Detta är enormt underhållande. Det går även mycket snabbt att ta sig längre sträckor med helikoptern.

Vapenutbudet är inte så stort, men de vapen som finns är oerhört bra, men det gäller att vara sparsam då ammunition är en bristvara. I de mest hektiska striderna har jag många gånger varit med om att all ammunition tagit slut, vilket kan vara oerhört frustrerande då det inte alltid finns ammunitionsdepåer.

Som tur är kan man alltid tillkalla en representant från svarta marknaden som säljer vapen, fordon och som även kan erbjuda skjuts till de delar av ön man redan besökt. Oerhört praktiskt och effektivt.

Friheten är enorm och man kan göra vad man vill, när man vill och hur man vill. En sådan frihet jag aldrig upplevt i något annat spel. Denna frihet leder också till många valmöjligheter. Om du vill anfalla en militärbas från luften är helikoptern att föredra. Vill du dock istället köra dit och sen möta fienderna öga mot öga går det också väldigt bra.

Friheten har inga begränsningar i spelet. Det går alldeles utmärkt att klättra upp för byggnader med änterhaken, för att någon minut senare bara kasta sig nerför byggnaden och fälla ut fallskärmen och landa tryggt nere på marken.

Man kan även haka fast två fiender i varandra eller på sitt fordon. Många komiska situationer kan uppstå med änterhaken. Den är med andra ord oumbärlig.

Allt är dock inte frid och fröjd. Även om grafiken är fin och friheten enorm, finns det även en del baksidor. Framförallt tycker jag att den artificiella intelligensen av och till brister. Fiender fastnar i olika föremål, försvinner in i väggar osv. Mellansekvenserna är halvroliga och som jag tidigare nämnt är ammunitionen en bristvara. Bilarnas fysik och körkänsla är dock ganska hyfsad.

I övrigt är Just Cause 2 ett fantastiskt beroendeframkallande spel som varje actionälskare bör testa. Det är annorlunda, samtidigt som det också är oerhört roligt och spännande.

Delbetyg:

Grafik: 8
Spelbarhet: 8
Ljud: 9
Hållbarhet: 10

Medlemsrecensioner15
Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10