Svenska
MEDLEMSRECENSION

Valkyria Chronicles 2

Valkyria Chronicles II är ett strategispel där man styr en grupp studenter på en militärskola. Skolan heter Lanseal och ligger i landet Gallia. Gallia är ett ganska litet land som ligger inklämt mellan två imperier var av ett Galia nyligen varit i krig mot.
Men det som utgörs spelets berättelse är ett inbördeskrig. Rebeller försöker ta över landet och avsätta hertiginnan som styr landet.

Spelet är uppdelat i två delar. En del där man är på militärskolan och en där man är ute på uppdrag.
När man är på militärskolan kan kan uppgradera trupperna, forska fram bättre vapen, läsa tidningar och uppslagsverk samt väljer vilket uppdrag man ska ut på. Det är även här det mesta av historien berättas.

Uppdragen börjar med att man får placera ut sina enheter på en karta. Därefter väljer man dem en och en för att flytta och attackera. När man väljer en enhet så hamnar man i tredjepersonsvy som gör att man kan titta runt i världen. Det är bara den valda enheten som rör sig men fiendesoldater kan skjuta om man kommer för nära dem.

Det finns flera sorters trupper: scouts, shocktrooper, lancer, engineer och armored tech. Man kan uppgradera enheterna och då finns det två val för varje sorts trupp, t ex scout kan bli heavy scout eller sniper. Detta gör att man får fler taktiska möjligheter längre in i spelet. Man har även en pansarvagn där man kan ändra chassi, vapen och andra tillbehör.

Spelet är ganska omfattande. Man spelar under ett år och det är ca 5-7 uppdrag per månad. Dessutom kan man köpa uppdrag och det finns extra uppdrag för varje klasskamrat. När man spelat December ut så har man klarat storyn i spelet men det kommer nya uppdrag ändå och man kan fortsätta uppgradera sina trupper och vapen. Att spela klart storyn tog drygt 65 timmar för mig.
Det finns några olika typer av uppdrag som att man ska besegra alla motståndare, eskortera en pansarbil eller ta över motståndarnas flagga. Vissa uppdrag kan gå väldigt snabbt att klara medan andra tar längre tid.

Jag tycker spelet är riktigt bra. Jag gillar hur man styr sina trupper under uppdraget, det passar bra på PSP. Storyn gör att man vill komma framåt och veta vad som händer plus att alla små historier om studenterna gör att man bryr sig om dem (vissa i alla fall).
Svårighetsgraden är inte så hög. Det var få banor jag har förlorat på men ett par stycken är riktigt knepiga och kräver några försök.
Jag rekommenderar spelet till alla som har PSP och är intresserade av strategispel.

Samlat betyg: 10/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10