Svenska
MEDLEMSRECENSION

Call of Duty: Modern Warfare 3

Skrivet av: Oxpost   2011-11-18

Den tredje upplagan av världens största FPS-serie är här, och jag har lyckats slita mig loss från Battlefield 3 och har nu spenderat lite tid med spelets kampanj och multiplayer.

Modern Warfare 2 var mediokert. Larvigt kort, men underhållande kampanj samt ett på många satt ofärdigt multiplayer-läge (PC) bidrog till att spelet står sig som den största spelbesvikelsen jag varit med om tillsammans med Far Cry 2. Därför hade jag inte särskilt höga förväntningar på detta spel då det stått och stampat på samma punkt i flera år nu. Det känns därför skönt att kunna säga att MW3 är det bästa spelet i serien sedan första Modern Warfare.

Kampanjen är, som vanligt när det gäller Infinity Ward och Modern Warfare, larvigt kort och väldigt ojämn. Det finns en del uppdrag som verkligen får mig engagerad och som roar mig kungligt. Å andra sidan varvas dessa fenomenala uppdrag med rakt av usla delar som lider av fantasilös bandesign och jobbigt tempo. Själva storyn är inte heller den särskilt engagerande. Modern Warfare serien har aldrig briljerat med en engagerande story och det ändras inte här heller. Det är stereotypt, förutsägbart och för det mesta ett irriterande avbrott från själva spelandet. Ett annat problem är AI:n som är fullkomligt värdelös. Fienderna visar inte minsta tecken på någon form av intelligens utan springer lite hursomhelst och flera gånger känns det som att spela Duck Hunt då fienderna mer än gärna ställer sig rakt framför dig och låter sig mejas ner.

Spelmässigt är det sig likt. Det är lättåtkomlig bombastisk action med flera scriptade sekvenser som är ömsom riktigt coola, ömsom fjantiga. Tempot är skyhögt vilket är kul inledningsvis men det blir lite enformigt efter ett tag.

Ett till problem som funnits med väldigt länge för den här spelserien är ljuddesignen. Det låter verkligen inte bra. Vapnen är fjösiga, explosionerna låter inte heller bra och det enda som räddar den biten från totalt fiasko är soundtracket som passar in perfekt med det höga, intesiva tempot.

En sista negativ sak skall läggas till. MW3 är linjärt. Extremt linjärt. Battlefield 3 var ett linjärt spel när det kom till singleplayer, men det är inte ens i närhet av hur plågsamt instängt och klaustrofobiskt MW3 kampanjen stundtals blir. Allt känns alldeles för automatiserat och scriptat för sitt eget bästa.

Kampanjen var alltså inte särskilt mycket att hänga i granen, men det kan man inte säga om multiplayer-läget. I min Black Ops recension klagade jag på att allt kändes för bekant för spelets bästa. Även om mycket fortfarande känns igen har dock Infinity Ward ändrat och lagt till tillräckligt mycket nyheter för att det ska kännas fräscht och underhållande igen.

I vanlig ordning handlar det om små, instängda banor vilket leder till ett skyhögt tempo (kampanjen förbereder än väl för det som komma skall i MP), men det känns inte lika stressigt som det gjorde i Black Ops. Spelet känns mer balanserat, och även om det fortfarande är långt ifrån perfekt i det avseendet så är det en markant förbättring.

IW har dessutom haft den goda smaken att lägga till ett helt nytt spelläge i form av "Kill Confirmed" som också är mitt favoritläge. Här räcker det inte med att du dödar fienderna, utan du måste också plocka upp dogtags som släpps då du dödar någon för att få poäng. Detta tar mer eller mindre död på det jag tyckt har varit seriens svagaste del, nämligen campandet.

Spec Ops har också genomgått en förbättring. I MW2 var Spec Ops ett kul, men o-utnyttjat spelläge men det har återgäldats här. Att med en vän plöja igenom de olika uppdragen i jakt på så höga poäng som möjligt är beroendeframkallande och riktigt, riktigt kul.

För att göra Multiplayer-läget än mer beroendeframkallande har IW även lagt till det omtalade Call of Duty: Elite. Det känns som en betydligt matigare version av Battlelog då du kan hålla koll på så otroligt mycket olika saker att det nästan blir lite förvirrande ibland. Detta tillägg kommer definitivt förlänga spelets livslängd.

Det finns dock en del problem. Även om bandesignen är bättre än vad den var i Black Ops känns en del banor ogenomtänkta. De små banorna gör det även svårt att på allvar ha nytta av krypskytte-gevären. Tempot blir också det lite för kaotiskt för min smak lite då och då och många gånger känns det som att tur trumfar över skicklighet, och tempot gör även att många matcher känns likadana samtidigt som det inte finns mycket som drar dig till att tänka taktiskt. Men överlag är det ett bra multiplayer-läge som definitivt kommer underhålla många människor länge (även om jag tror att jag kommer tröttna snart).

Slutligen kommer vi till det grafiska. Här märker man verkligen hur föråldrad Infinity Wards grafikmotor är. Mediokert texturarbete, stundtals dåligt ritavstånd, medioker ljussättning (vänder du vapnen mot solen ser det ut som att vapnet i sig är en ljuskälla) samt stela animationer bidrar till att MW3 känns rejält daterat på det visuella planet.

I slutändan är MW3 ett rejält uppsving i jämförelse med de två senaste spelen i serien. Kampanjen är ganska tam, men det som räddar spelet är det genomarbetade multiplayerläget som kommer hålla ett bra tag framöver.

Grafik: 6/10
Spelbarhet: 7/10
Ljud: 6/10
Hållbarhet: 8/10

Medlemsrecensioner20
Samlat betyg: 7.7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10