Svenska
MEDLEMSRECENSION

Batman: Arkham City

För den som inte testat detta eller föregångaren, fy skäms!

Men över till recensionen då. I detta spelet glider du omkring som en av världshistoriens största detektiver (Sherlock Holmes delar första-platsen med honom). Nu har Rocksteady ändrat arenan från mentalsjukhuset Arkham Asylum till Arkham City. Arkham City är en avspärrad del av Gotham City som bland annat husar det gamla polishuset(med "the bat-signal") och The Iceberg Lounge. Numera bor det inga civilister i det området utan det har blivit ett ställe som alla "banditer" skickas in.

Dock ballar det ur ganska snart och det blir även en fångplats för politiska fångar som Jack Rider och, *trumvirvel*, Bruce Wayne.

Man börjar spela när Wayne skickas in genom portarna till området. Det dröjer dock inte länge tills man får dra på sig manteln och börja reda ut röran.

Under spelets gång, gräver man sig djupare och djupare i en härva av intriger, där Batman bland annat kämpar mot klockan på grund av att han blev förgiftad av självaste Clown-prinsen av brott, The Joker. Och genom detta söker Batman desperat efter ett motgift.

Under sökandet träffar man diverse olika super-skurkar som Mr Freeze, Two-face och The Penguin. Och som vanligt så får man även The Riddler på halsen som kräver att man ska leta ledtrådar för att befria gisslan.

I Arkham City får man ge sig på underhuggare till super-skurkarna både i direkt slagsmål och genom att Batman nyttjar sina ninja-skills och plockar dem genom stealth. Den som spelat Arkham Asylum känner snabbt igen sig för konceptet är detsamma som från föregångaren.

Det skall dock observeras att dessa underhuggare har blivit smartare. T.ex. hade jag enorma problem i stealth-spelet, då jag gärna använder mig av "vantage-pointsen". Om skurkarna upptäcker en på en av dem så börjar de skjuta ner dem en och en och tillslut har man enorma problem att hålla koll på dem om de gör det.

Även under slagsmålen har det blivit svårare då upp till tre gubbar kan attackera en samtidigt. De har även börjat få lite nya föremål som det kan vara lite småjobbigt att hålla koll på.

Allt som allt tycker jag att det är ett väldigt bra och underhållande spel med en ganska bra story, där de tryckt in en rejäl mängd med s.k. Easter-eggs. Detta gör att Batman Arkham City är värd en 10/10 om det inte skulle vara för en liten detalj som jag har stört mig på enda sen jag spelade det för första gången.

Detaljen i fråga är att de har ändrat placeringarna på gadgetsen från de platserna de ursprungligen hade i Arkham Asylum. Detta kan tyckas som gnälligt, men pröva själva att dra igenom Arkham Asylum och direkt därefter börja spela Arkham City. Då lär ni märka att varje gång man ska ha något visar det sig att det är på ett annat ställe än det man tror instinktivt från Arkham Asylum.

Sedan finns det en sak som kan vara lite störande och det är att det inte längre går att hitta på något annat medan man lyssnar på intervju-klipp. Om jag inte minns fel var det till och med möjligt att springa omkring i Arkham Asylum medan man lyssnade på dem. Nu går det inte ens att gå ut från den intervjuades Character Bio, medan man lyssnar på dem. Kanske ett mindre irritationsmoment, men då det finns så många förklaringar och historier som man potentiellt hade kunnat läsa igenom samtidig så är det inte säkert att man tragglar sig igenom all info och story i select-menyn.

Till slut ska det väl också nämnas att man kan även spela som Cat-Woman i huvudstoryn, vilket är en välkommen, om en ganska knepig, förändring. Det är vissa moment som är väldigt annorlunda i jämförelse med att spela som Batman. Det går även att spela som Robin och Nightwing i extra-utmaningarna. Personligen tycker jag att det är lite synd att Barbara Gordon agerar Oracle, för det hade nog varit ganska kul att spela som Bat-Girl med, men i det fallet ska jag inte klaga då det följer storyn i serierna.

Sammanfattningsvis ska jag rada upp lite plus och minus, men jag tycker fortfarande att detta är ett otroligt bra spel och är definitivt värt att testa.
+Bra main-story
+Kul att bara glida omkring
+Väldigt välgjord kontroll
+Snygga extra skins
+Fler gadgets, kanske ibland lite för många att hålla reda på
+Roliga extra-utmaningar... Favoriterna är Cat-Woman och Nightwing
+Rocksteady lyckades faktiskt göra en uppföljare som var bättre än deras otroligt lyckade original

-Ändrade Gadget-placeringar
-Ingen möjlighet att lyssna på inspelningar och läsa om andra grejer samtidigt
-Aktiverat skin funkar inte under vissa cut-scenes
-Vissa Riddle-challenges är löjligt knepiga
-Hade gärna sett att man hade kunnat spela som Robin och Nightwing, typ som man görmed Cat-Woman
-Nightwing saknar röstskådespelare


Till slut så rekommenderar jag, den som inte har köpt spelet än, att köpa Game Of The Year-upplagan... Då får man med både Quinn's Revenge(som jag dock inte haft tid att sätta tänderna i än, då jag ville dra igenom spelet en vända först), alla extra-skins och möjligheten att spela som Nightwing och Robin i extra-utmaningarna, det är klart värt den extra hundra-/femtiolappen som GOTY-upplagan kostar extra.

Medlemsrecensioner14
Samlat betyg: 8.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10