Svenska
MEDLEMSRECENSION

Rise of Nations

Skrivet av: AG Jati   2013-07-28

Tänk dig ett spel där du får vara vilken nation som helst. Du får göra vad som helst, attackera vad som helst, bomba vad som helst och välja vad du vill. Detta är ett strategispel modell 1A.

Rise of Nations är tyvärr idag ett bortglömt strategispel som var för sitt år något oerhört speciellt. Året var 2003. Kritikerna var som våta från början till slut då spelgeniet Brian Reynolds utannonserar detta makalös verk. Ett dussintal spelsidor sade att spelet var årets bästa och det gav stort resultat för dess popularitet. GameSpy blev huvuddelen till dess succe och varje nörd ville spendera sena LAN-kvällar med detta mästerverk. Detta strategi-spel kan jämföras med rockband. Man är uppe i toppen i ett år, men sedan går allt utför. Vad detta beror på förblir en myt, men det kan mest bero på Dota och Warcraft. Nördarnas eviga favorit som alla spelar än idag. Så nu tar jag fram servettlådan och snyftar mig igenom ett av världens bästa spel genom tiderna.

I Rise of Nations får du möjlighet till att antingen gå i fotspåren som världens största ledare, antingen som den ivrige unge Alexander ,super-erövraren Napoleon eller de hundratals andra mäktiga individerna. För dig går det att välja mellan ett klassiskt romarslag eller att avfyra atombomber mot de förenta staterna som sovjeter. Valmöjligheterna är många och kommer aldrig göra dig uttråkad. Har du vad som krävs att med slingor och pilbågar gå emot ondsinta spanjorer som bär på kraftfulla gevär eller vill du bara ge upp? Du är landets ledare och måste föra din nation till dagens civilisation. Ge dig inte förrän du fått tag i en missilsköld i framtidsåren!

Då du med din europeiska eller utdöda stat antar utmaningen att erövra globen kommer det hela börja som ett standard strategispel. Du börjar med en liten stad i antiken och bygger upp dig till ett kraftfull imperium där du styr och ställer mot andra nationer. Men tro inte att du kan bli en supermakt så lätt! För att du ska nå till en viss glory krävs många förberedelser. Ditt folk och du behöver mat, trä, sten och guld. På så sätt kan du fram coola byggnader som tempel, skolor(inte så coolt) och t.o.m. en senat(gäller vid köp av expansionen). När du byggt upp din stat till ett starkt försvarsfort så kan det vara bra att uppgradera den också. Genom att bygga en bibliotek kan din nation läsa och få kunskap om bl.a. vapen, skrift, population och elektricitet inom en snar framtid.

Det kan vara klokt att skicka ut en liten scout, upptäckare eller specialtrupper för att spionera på fiendens högkvarter. Dessa övervakare är sluga. De kan göra sig osynliga från allmänheten och göra olika sabotage. När din trogna scout blivit upptäckt efter att ha bränt ett antal byggnader är det bara att låta sina trupper storma mot byarna och rensa allt i din väg! Om man producerar många scouter kan man dra åt sig fiendernas uppmärksamhet och han/hon skickar sin trupper mot scouterna istället från dig, såvida din motståndare är en dator och inte en mänsklig individ. Då kan du snabbt ta över fiendens städer och bygga baracker, stall och belägringsbyggnader runt omkring din nyss fångade stad. Skicka sedan över folk för att göra farmar, trogna köpmän för att upptäcka mineralsalter och en packhäst för att forsla sitt guld från denna stad till din huvudstad. Låt din blodstörst flöda över fienden!

Med alla dess erövringar kommer också många bakslag. Den nation du nyss besegrade kan bilda en pakt med en betydligt mer mäktigare nation och påbörja kalabaliken på gång! Se upp! Ett bakhåll! Din fiende går nu mot attack mot dig! Då är det dags för dig att försvara dina småländer. Som tur finns det alternativ. Antingen kan du vara strategiskt och bilda ett kraftfullt försvar av fort, utkikstorn och utposter. Långsamt, men effektivt. Eller så kan du sätta hela sitt rykte på spel och anfalla den nation som ska attackera. En attack skulle jag dock inte rekommendera mot sluga spanjorer eller egyptier som kan skaffa betydligt mer farmar än dig.

Blir du trött på att massakrera datorn på svårighetsgrad "svårast" så kan jag rekommendera att du går istället online och utmanar världen istället. Jag rekommenderar GameSpy eftersom man sällan ser spelare på andra servrar. Då kan du antingen hoppa in i ett NOOB spel som nybörjare eller ansluta dig till NOMAD, som är de mest proffsiga spelarna i spelet. Gå in direkt i ett spel eller gör ditt egen karta helt efter dina egna val. Möjligheterna är oändliga här också.

Musiken är inte mästerlig men det räcker för att göra dig underhållad under stridernas gång. För att vara ett spel från 2003 är grafiken stabil och saknar väldigt många missar. Då man ser hur dina byggnader och figurer ändras från en tidsålder till en annan är en fröjd för ögat. Vad mer finns att säga egentligen? Gå och få tag i detta spel i närmsta spelbutik! Du kommer inte att bli missnöjd! Glömde jag förresten säga att berättarrösten är fullständigt strålande?

Betyg
Spelet: 10/10
Grafik: 8/10
Ljud: 8/10
Story: 10/10
Stridssystem: 10/10
Strategi-Rank: 10/10

Over-All: 10/10

+Världens nästbästa strategi-spel.
-Finns inget!

A CIVILIZATION IS BORN...
http://www.youtube.com/watch?v=gDyDKzpWBY0

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10