Svenska
MEDLEMSRECENSION

Expeditions: Conquistador

Skrivet av: Mort2   2013-08-12

Det här spelet kom som en total överraskning för mig. Hade det inte varit för reapriset som fick mig att titta till, så hade jag utgått från att det var nån slags "Total War-wannabe" med spanska erövringar istället för romare & samurajer och ignorerat det.

E:C är ett taktiskt rollspel av den gamla skolan, finansierat av kickstarter med futtiga $70.000 (ofattbart), så erbjuder det massvis med äventyrande och underhållning.

Du startar som en ung spanjor som ger sig ut på en expedition för att utforska den Nya Världen. Redan det första valet av expeditionsdeltagare kräver mycket planering och eftertanke, då det inte bara är stridsförmågor att ta hänsyn till utan också personlighetsdrag såsom rasism/gudfruktighet/girighet och många andra egenskaper som avgör om ditt team kan jobba ihop.

Nästan omedelbart efter att du tagit dina första fotsteg i tropikerna så böjar saker att gå snett, ditt skepp och din utrustning beslagtas av guvernören i den lilla spanska utposten och du drivs ut i djungeln utan mycket förberedelse.

Om du trodde att UTFORSKANDE skulle vara simpelt inser du snabbt hur fel du hade, spelet har ett stort förråd med "Random Events" som slår till både under resan och när du slår läger för natten. Olyckor, sjukdomar och överfall drabbar dig under dagen och när kvällen nalkas måste du fördela dina begränsade matförråd så att inte dina trupper börjar svälta och begår myteri.

Att ha lägervakter är ett måste, annars förlorar du värdeföremål till stölder och mat till vilda djur. Fast har du för många vakter så får du inte nog med jägare till att fylla dina matförråd och patruller till att söka medicinska örter och andra resurser. Spelar du på de högre svårighetsnivåerna kan detta vara riktigt utmanande....

STRIDER är naturligtvis centralt för spelet och du slåss mot såväl infödingar som rebeller i taktiska bataljer. Alla som är bekanta med XCOM förstå snabbt hur systemet funkar med tur-baserade strider och allt eftersom dina conquistadors levlar upp, så lär dom sig nya förmågor. Soldater kan lära sig att utföra "stunning blows", spanare kan lära sig finta bort motståndare och när du med tiden får rekrytera schamaner från urbefolkningen .....voodoo ftw ;-)

Du kan också både köpa och konstruera barrikader, spikfällor, eldbomber och mycket annat att använda på stridsfältet, detta kräver dock att dina "lärde-män" har lärt sig hur man konstruerar vapnen och har dom nödvändiga resurserna för att tillverka dom.

Mycket möda har lagts ned vid både historien och DIALOGER. Alla expeditionsdeltagare har massor med personlig dialog och unika händelser som berör dom själva. Romanser, förräderi och bakgrundshistorier, allt möjligt kommer fram i ljuset när dagarna i djungeln passerar förbi.

Själva ÄVENTYRET är också både fascinerande och detaljrikt. Du hamnar mitt i inbördeskrig mellan olika spanska grupperingar och även mellan olika stammar. Detta ger möjlighet till att forma (och bryta) allianser med flera olika parter kombinerat med mycket politiskt intrigerande. Du får också möjlighet att skriva om historien och ändra på Conquistadorernas blodiga inflytande i sydamerika. Aztec-imperiets öde vilar i dina händer.

Naturligtvis är inte ett rollspelsäventyr komplett utan lite mer fantasifulla inslag också. Detta innebär att du under expeditionens gång får möjlighet att söka efter den försvunna staden av guld: El Dorado, den legendariska "ungdomens källa" samt mycket annat intressant som är förankrat i de lokala legenderna och mytologin.

Allt som allt, är detta ett ytterst kompetent RPG av den gamla skolan, med riktigt välgjorda turbaserade strider, underhållande komplexitet och fin design rakt igenom. För att citera mer än en person i spelets forum: "This game is what Shadowrun Returns *should* have been!"

Till alla som gillar den gamla spelstilen med mindre action men mycket mer utmaning och charm, så kan jag varmt rekommendera Expeditions: Conquistador !

Spelet finns på Steam till Windows, Mac och Linux:
http://store.steampowered.com/app/237430/?snr=1_7_15__13
________________________________________
+ Beroendeframkallande strider med massvis med taktiska möjligheter
+ Mycket välskriven historia och dialoger
+ Stora exotiska områden att utforska
+ Välgjort karaktärssystem med en mängd förmågor och egenskaper att pröva på.
+ Ovanligt RPG-upplägg med en fascinerande blandning av historia och fantasi

- Linux versionen är lite buggig än så länge, dock inte windows versionen
- Grafiken är tillfredsställande med fina handgjorda porträtt men inget att hurra över
- Inget "quick-travel" system, gör att resandet kan bli väl långsamt när du utforskat alla kartor.

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10