LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      MEDLEMSRECENSION

      Donkey Kong Country: Tropical Freeze

      Inledningen är riktigt bra faktiskt och för en gång skull så känns det som en lite kuslig skurk som ligger bakom det hela. Någon har kylt ned hela Donkey Kong's ö och Donkey Kong är som vanligt inte den som sitter och tittar på medan hans bananer stjäls utan sätter igång kampen för att återta ön med detsamma. Dock på en ö mycket längre bort då han blir bortblåst dit av skurken.

      Spelmässigt så är spelet väldigt likt sin föregångare. Man har lagt till två nya karaktärer, Dixie- och Cranky Kong vilket förgyller mycket av spelets gameplay. Att nu få variera vem man vill ha som medhjälpare är en grym nyhet och spelet blir inte lika enformigt då på något sätt. Även fast jag mestadels bara spelade med Dixie Kong tack vare hennes förlängda hopp som ofta hjälpte en från att ramla ned eller samla något föremål som annars skulle varit oåtkomligt.

      Vattenbanorna är tillbaka och det är noshörningen Rambi och rakettunnan med vilket gör att spelet får en enorm variation till skillnad från exempelvis New Super Mario Bros. U. Vattenbanorna tyckte jag dessvärre inte är så himla roliga utan föredrar att spela på land men det är fortfarande en bra grej för att skapa en större spelvariation. Banorna när man undviker hinder med hjälp av rakettunnan är hur som helst förbaskat roliga och utmanande om man vill samla alla saker.

      Att samla saker gör spelet kanske dubbelt så svårt. Svårigheten för att bara klara av en bana är perfekt och passar stora som små men är man ute efter att samla alla bokstäver som bildar ordet KONG och alla pusselbitarna så står man inför en rejäl utmaning. Jag har nog inte ens klarat hälften av alla banor med pusselbitarna i min ägo. Samlar du dessutom alla bokstäver på varje bana i en värld låser du upp en tempelbana vilket kan beskrivas som Donkey Kong's motsvarighet till Night of the Living Dead från Rayman Origins. Inte samma utmaning men fortfarande riktigt utmanande om man även där är ute efter att samla ut.

      Om det finns något litet som man kan klaga på det senaste Mario-spelet var att banorna kändes lite korta men det gäller inte Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Runt 8 banor erbjuds i varje värld där varje bana tar 10-15 att klara av. Det finns också hemliga vägar i spelet vilket gör att man kan låsa upp kanske tre nya banor i bara den världen. En värld tar en bra stund om man är som mig som försöker att samla så mycket som möjligt. Hela spelet innehåller 6 världar men lyckas du klara av alla de hemliga banorna som du låser upp när du samlat alla bokstäver in värld står du inför ännu en ny värld. Spelet tog mig själv ungefär 1½ vecka att klara ut och då har jag ännu inte samlat allt och kört alla dolda banor.

      Grafiken då? Ja, den är en positiv överraskning samtidigt som den är lite av en besvikelse. Bakgrunderna är ganska lågupplösta och det känns som att man inte lagt ned lika mycket energi på att göra växter och fiender så snygga. Donkey Kong och hans vänner är till skillnad från fienderna jättetjusiga och håret på kropparna är grymt bra gjorda. Lite av denna grafik saknade jag på andra fiender. Saker som eldar och vatten är dock riktigt snyggt gjort och det finns de banor där du bara ser silhuetterna av din karaktär och allt annat runt omkring dig som är oerhört vackra. Vad som är synd är att just dem banorna är väldigt få. Fortfarande ett spel med mysig grafik men inget som slår Super Mario 3D World.

      Spelar man igenom spelet själv och man är en ganska erfaren spelare så kan det nog uppfattas som ganska lätt då man ofta kan få ihop 99 ballonger (extraliv) men spelar man tillsammans med en kompis kan man räkna med att antalet lär sjunka. När du spelar själv blir allt mycket lättare i och med att du kan ha Diddy Kong på ryggen som kan sväva en stund efter ditt hopp med hjälp av sin lilla raket som han har i ryggsäcken eller Dixie Kong som kan rädda dig från att dö ifall du gjort ett för kort hopp och inte når mark. Cranky Kong kan dessutom anse ta fram sin käpp, precis som Joakim von Anka i DuckTales Remastered och hoppa på taggiga buskar och fiender utan att tappa någon skada alls.

      När du spelar två kommer du och din kompis att spela två separata apor och därför kan allt bli lite svårare för spelare 1 som spelar som Donkey Kong. Dör någon av er så får inte den andra spelaren klara sig själv till en viss punkt utan då kan man komma in i spelet igen vilket kostar en ballong. Dör ni båda kostar det er två ballonger och ni får starta om från en tidigare kontrollpunkt - snart har du inte 99 ballonger längre. Anledningen till att man inte snålat med extraliv är att man ibland faktiskt är tvungen att riskera sitt liv ifall man vill komma åt en pusselbit vilket i min bok inte är en bra grej. Man blir i alla fall kompenserad med ballonger då och detta för att du inte ska känna att du inte har tillräckligt med liv för att offra ett.

      CO-OP är riktigt bra men jag saknar ändå något... Jag hade velat sett att man kunde spela upp till fyra spelare istället. Det hade kunnat bli rörigt på somliga banor men då tänkte jag mig istället någon form av minispel som man gjorde i Rayman Legends. Fotbollsspelet är riktigt kul att spela tillsammans och jag hade gärna sett något liknande i Donkey Kong Country: Tropical Freeze.

      Sammanfattningsvis är ändå Donkey Kong's senaste äventyr ett fantastiskt spel som kanske får fart på försäljningen av Wii U. Gillar man platformsspel så är detta ett spel som du bara måste äga och tro mig när jag säger att du kommer känna att varenda krona var värt det långa, mysiga äventyret.

      Plussisdan
      + Fantastisk design
      + Enastående CO-OP
      + Härlig musik
      + Charmiga karaktärer
      + Långt äventyr
      + Mycket att samla
      + Grymma bosstrider
      + Utmanande
      + Stor spelvariation

      Minussidan
      - Ibland halvdan grafik
      - Inget stöd för fyra spelare
      - Långa laddningstider
      - Helt svart skärm på sin gamepad när man spelar på tv:n.

      Mitt betyg: 9/10

      Samlat betyg: 9/10
      1
      2
      3
      4
      5
      6
      7
      8
      9
      10