Svenska
MEDLEMSRECENSION

James Bond 007: From Russia With Love

Då var det återigen dags för den välkända agenten James Bond att stoppa skurkar i ett nytt filmlicensspel. Men istället för att bygga på en ny historia får vi den här gången spela genom en av de allra första Bond-filmerna som gjorts.

Jag måste ändå säga jag gillar Bond-spelen som EA släppte under PS2-eran. Vanligtvis brukar filmlicensspel oftast vara ren dynga, men deras Bond-spel höll enligt mig rätt hög kvalité för att vara den typen av spel. Det verkar dock som att det inte lönat sig tillräckligt bra, då istället för att bjuda på ytterligare en ny historia får vi den här gången istället spela oss genom From Russia With Love, en av de första James Bond-filmerna som gjorts. Något som känns som ett märkligt val, även fast de äldre rullarna enligt mig är bättre än de senare, är de filmerna inte speciellt kända för att innehålla mycket action. Så hur detta ska gå ihop går det verkligen att fråga sig.

I sann filmlicensanda berättas hela handlingen från filmen, och sedan har både olika delar från filmen blivit förlängda och utökade för att få in mer action, samtidigt som händelser är med i spelet som inte fanns med i filmen. Det märks alltså rätt tydligt att EA valt att ta sig lite friheter, då exempelvis jetpacken från Thunderball dyker upp ett par gånger. Något som alltså varit nödvändigt då som redan nämnt var de äldre filmerna kända för annat än ren action, men det går ju att ifrågasätta varför de valde just de äldre filmerna.

Men hur jag än försöker se på saken, har spelet ändå en riktigt bra Bondkänsla. Inte samma filmiska känsla som Everything or Nothing hade, men något som definitivt känns som James Bond. Mycket av detta beror på att Sean Connery kallats in för att spela in replikerna. Även fast Sean Connery inte låter purung längre, gör han en riktigt bra insats och att göra honom i sin skottska brytning "My name ish Bond... Jamesh Bond" gör spelet nästan köpvärt bara för det. Övriga skådespelare gör också bra insatser, vilket inte gör saken sämre direkt.

Spelmekaniskt känns From Russia With Love också rätt typiskt James Bond, faktum är att det påminner oerhört mycket om Everything or Nothing, då vi bjuds på mycket action i tredjeperson där James Bond skjuter arga ryssar och smyger iklädd smoking. Även fast actiondelarna underhåller, lämnar de samtidigt en del att önska. Även fast spelkontrollen fungerar smidigt, känns det samtidigt lite väl simpelt. Det går att fortfarande att utföra så kallade "Bondmoment", och att genom den nya zoomfunktionen kunna skjuta av handgranater eller pansar från fienderna är en trevlig nyhet (kanske inte lika trevliga för fienden som inser hans handgranat skjutits av och kommer explodera inom ett par sekunder). Även närstriderna har gjorts simplare, då det numera räcker med endast ett knapptryck för att Bond ska slå ut en fiende helt och hållet.

Det vore heller inte ett riktigt James Bond-spel (återigen tittar jag på dig, Quantom of Solace) utan ett par nivåer där det rattas bilar. Under de 14 uppdragen (samt ett par hemliga) får vi naturligtvis chansen att få ratta den brittiske agentens klassiska Aston Martin, fullt utrustat med maskingevär och raketkastare. Dessa delar har i tidigare spel alltid bidragit med variation och bidragit till den typiska Bondkänslan, men i From Russia With Love faller just dessa delar platt. Att köra runt med kärran saknar ordentlig körkänsla överhuvudtaget, och det blir inte bättre av att dessa delar av spelet känns oerhört repetitiva, samt att bilduppdateringen gärna sjunker under vad som är acceptabelt.

Som brukligt hittar vi även här ett multiplayerläge där upp till fyra spelare slåss mot varandra. Samarbetsläget från förra spelet har slopats helt till förmån till dödsmatcher mot polarna. Det finns ett nytt tävlingsläge där samtliga deltagare tävlar om vem som är den bästa skurken i ett antal rundor, och mellan rundorna går det att skaffa sig olika uppdrageringar. Dessvärre känns inte denna del speciellt välutvecklad tack vare bristerna. Det känns inte speciellt roligt och det finns heller inte så mycket innehåll heller. Om ni letar efter ett kul multiplayerlir är alltså gamla goda Nightfire ett betydligt bättre val.

Rent grafiskt ser spelet klart godkänt ut, utan någon som helst tvekan. Spelet ser hela tiden snyggt ut, framförallt karaktärernas ansikten och läppsynken under dialoger ser strålande ut. Jag har egentligen inte så mycket att klaga på, förutom att bilduppdateringen emellanåt får ta stryk, framförallt under bildelarna. Som redan nämnt gör röstskådespelarna ett bra jobb med rösterna, och musiken känns naturligtvis James Bond-aktig. Annat hade ju varit konstigt.

I slutändan är From Russia With Love helt klart ett underhållande spel som har sina stunder och även en riktigt bra Bondkänsla. Dessvärre känns spelet lite väl simpelt när det kommer till spelkontroll och utförande, och både bildelarna och multiplayern lämnar mycket att önska. Samtidigt måste jag erkänna det är trevligt att återigen höra Sean Connerys skotska stämma i rollen som James Bond, även fast just detta spel dessvärre inte höjer sig högre än godkänt.

Plus:
Riktigt bra James Bond-känsla, bra röstskådespelare, underhållande action, snygg grafik

Minus:
Lite väl simpel spelkontroll, inge speciellt vidare bilkörning, halvdan multiplayer

Testad version: Playstation 2

Samlat betyg: 5.7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10