Svenska
MEDLEMSRECENSION

Splatoon

(Först publicerat på Facebook den 22 juni, dvs innan Tower Control och Splatfest)
I tiden där generiska shooters där färgskalan varierar från grå till bajsbrun är ett shooter som Splatoon verkligen vad spelvärlden behöver. Det här är Nintendos magi på toppnivå. Splatoon är ett third-person shooter spel med stort fokus på online multiplayer. Till skillnad från majoriteten, är det riktigt färgglad (färg är ju ett fokus i det) och "kills" är ligger på den andra planen.

Grafik: Spelet är väldigt snyggt. Omgivningarna är fina, karaktärerna är snygga och färgeffekterna är helt underbara och realistiska. Man ser att Nintendo har kommit rätt långt med HD utveckling.

Ljud: Först och främst: jag äääälskar musiken i Splatoon. Det påminner lite om både Katamari Damashii och WarioWare och är bara lättsamt och skönt att höra. Ge oss en Soundtrack CD, tack. Ljudeffekterna är också bra. Allt från vapen till inkling-rösterna.

Gameplay: Splatoon har ett stort fokus på online multiplayer och det är där man kommer att spendera mest tid. Än så länge finns det två spellägen. Turf Wars som är orankade matcher där målet är att ha mest mark målad till lagets färg och Splat Zones som är rankade matcher där målet är att ta över viss område/områden och försvara så långt som möjligt. Strategi är viktigt i spelet och varje bana kräver en annorlunda strategi. Det fungerar stabilt och det är sällan det laggar. En annan viktig sak är gear. Det finns olika vapentyper i tre kategorier: shooter, roller och charger. Shooter kategorin består av pistoler som skjuter bläck på nära håll med skjuter (oftast) snabbt. Roller kategorin består av rollers som fungerar bäst för att måla stora områden men är inte lika effektiv mot motståndarna och Charger är mer shotgun/sniper liknande. Varje vapen har även Sub-weapons och specials. De kan vara allt från en temporär skydd till en destruktiv inkstrike. Sen finns det även hattar, kläder och skor som förutom att se fina ut har även abilities som underlättar livet. Det första ability finns tillgänglig med en gång med de andra (1-3) låser man upp efter ett visst antal poäng.

Singleplayer Läget har mer Mario Galaxy-liknande format där man ska gå igenom 27 olika skjut och platform banor och slåss mot 5 olika bossar där slutbossen är bland de bästa på väldigt länge. Man får samla en Sunken Scroll på varje bana som låser upp en sida i boken som berättar backstoryn på ett roligt och kreativ sätt. Man kan även uppgradera sin gear med power orbs som man hittar i banorna. Det är inget super-stort (förutom sista bossen då) men väldigt underhållande. De tre amiibo figurerna låter dig att spela vissa banor från singleplayer med en annan vapen och man kan få fina priser för det. Det sista läget i dagsläget är Battle Dojo som spelar lokalt med en vän. Den ena spelar på TVn, den andra på Gamepaden och målet är att få så många poäng som möjligt genom att skjuta ner ballonger.

Nya banor, vapen och senare även lägen lägs till spelet helt gratis genom uppdateringar så det redan underbara spelet bara växer och växer.

Sammnfattning: Splatoon är ett måste för alla WiiU ägare och en bra anledning att skaffa det underbara konsolen. Det erbjuder oändliga timmar av spelglädje och är en unik, färgglad shooter.

Grafik: 9.5
Ljud: 9.5
Gameplay: 9
BETYG: 9.5/10

Samlat betyg: 8.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10