Svenska
MEDLEMSRECENSION

World of Tanks

World of Tanks kommer dela personer i två läger. De som gillar det - och de som inte gör det. Det är gratis... och du får spränga skit i luften! Vad mer behövs?!

"Det enda stället jag kommer campa på!" fiktiva tidningen Friluftsliv

"Smäller högst i genren!" fiktiva tidningen Heavy Metal

(PC-versionen testad)

Antika fältslag? Det låter ju som ett "kanon"-spel. Eller?
Nu är ju femtio år inte särskilt antikt.

Du får sju länder att välja på i skrivande stund;
Sovjetunionen, USA, Kina, Japan, Tyskland, Storbrittanien och Frankrike.
(Säger sju för att Tjeckoslovakien kommer läggas till i en senare uppdatering).
Du kan välja många av de klassiska pansarvagnarna som fanns under andra världskriget,
som t.ex. T-34, KV-1 och Tiger. Varje land har sina fördelar och nackdelar så det kan vara idé att prova något annat, om ditt första val fungerar dåligt. Sovjets vagnar har ofta hög skadefaktor medan precisionen lämnar en del att önska. Tyska vagnar har grym precision men... inte alltid särskilt imponerande rustning. Amerikanska vagnar kan sänka sin kanon långt och blir kraftigt bepansrade på högre nivåer.

Sedan finns ju fem olika klasser som ger helt olika spelstil: Från lätta vagnar med bra fart (och vanligen lite rustning), till mellanklass- och tunga vagnar. Dessutom finns även artilleri som kan skjuta långa sträckor och pansarvärnskanoner som har kraftiga kanoner, men ofta saknar torn
- vilket innebär att man måste vrida hela vagnen för att sikta på nytt.

Spelet är gratis att ladda ner. Dock är det ganska stort, runt 16 GB på hårddisken tas upp, samt 1,5 GB RAM som minimum krävs. Räkna med det dubbla för att få det att fungera med bra flyt.

Som i många andra onlinespel kan du också köpa premium-tid, premium-vagnar (som båda ger mer erfarenhet och pengar) eller deras in-valuta, här kallad guld.
Grafiken
är imponerande och du kan välja många alternativ från laptopinställningar (= alla inställningar på lägsta), till grymt högupplösta renderingar.

När du valt din vagn spelar du i lagmatcher, om 15 personer i vardera laget. Nu gäller det att ha ett bra sammansvetsat lag (som kan vara en utmaning i sig med slumpmässiga spelare!)
Antingen så sänker man alla i motståndarlaget, eller erövrar deras bas tillräckligt länge för att vinna matchen. Det går även att skapa klaner och delta i strider mot andra lag.

Ljudbiten är fantastisk från små knattrande automatkanoner till de dundrande 120 mm
och 152 mm kanonerna. Man hör klapprandet av larvfötter och det går även att ställa in så att besättningen pratar på samma språk som vagnen är ifrån!

Eftersom det finns få liknande spel, utom Armored Warfare som släppts nyligen, skulle jag väl kunna sätta en tia som betyg direkt?

Nej, inte riktigt. Penetrationen är en lustig faktor som gör att du kan ha mer än dubbelt så hög snittpenetration som den du skjuter på - och skottet går ändå inte igenom! Förutom det finns en irriterande bugg jag kallar "fläng-snurr". Rätt vad det är pekar vagnen mot riktningen där servern trodde du höll in riktningen senast, vilket innebär att du tappar siktet du nyss haft. Matchningen för strider har blivit bättre, även om det kan kännas tungt att möta en vagn två nivåer högre än din egen som är nyinköpt (och har sämre kanoner än vanligt).

Dessutom tar de ibland bort banor som jag gillar, utan att ens ersätta dem med nya. Premiumvagnar är ofta sämre än sina motsvarigheter på samma nivå. Det enda de är bättre på är att dra in pengar - till Wargaming! Jovisst, du får 50% mer pengar för varje match också.
En del är hyggligt bra och de kommer hjälpa dig att träna din personal för de vanliga vagnarna fortare.

Slutsats: Wargaming har lyckats att göra ett bra spel med enbart pansarfordon från första/ andra världskriget fram till 1970-talet. Det finns ständigt nytt att lära sig och det är bara att ignorera alla som tror de är proffs och kallar dig "noob" o.s.v. Jag har kört det i drygt tre år och håller på fortfarande.

Totalt: 8/10 Nu finns ju även World of Warplanes och World of Warships av samma utvecklare. Det finns några andra konkurrenter, men World of Tanks, är det som gäller för mig.

Samlat betyg: 8.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10