Svenska
MEDLEMSRECENSION

Halo 4

Skrivet av: Leorio   2018-09-30

Kan en cover vara lika bra som originalet? Här är Halo 4!

Bara för att två spel har samma utgivare så betyder det inte att det är samma personer som har gjort spelen. Inte ens om det är samma utvecklare. Spelmakare förflyttas mellan olika team, spelmakare byter företag, spelmakare hoppar av från spelbranschen. Ibland har de spel som vi tror är byggda av samma personer helt olika upphovsmän.

Ibland blir det dock mer uppenbart än annars att en uppföljare görs av en ny skara personer. Det mest kända exemplet på en spelserie som bytt hem är kanske Halo 4. Efter ett decennium med Halo-serien och flertalet stora succéer så bröt Bungie banden med Microsoft för att skapa sitt eget öde, och nystartade studion 343 Industries tog över. Innan spelet släpptes var många oroliga för att Halo 4 inte skulle vara nog mycket Halo, så det är ironiskt att mycket av kritiken mot spelet i efterhand har handlat om att spelet var för mycket som de tidigare spelen.

Halo 4 är precis som ett Halo-spel ska vara. Striderna är intensiva och underhållande. Jakten på nästa checkpoint är lika spännande och nervkittlande som alltid. Grafiken är ljuvlig och rik på fantasieggande detaljer. Allting låter precis som det ska. Det har tillkommit ett gäng nya fiender och nya vapen den här gången, men dessa partier passar sömlöst in i så väl speldesign som spelstil. Flera av de nya vapnen, speciellt det nya krypskyttegeväret, är snart stora favoriter.

Allas vår maskerade rymdhjälte Master Chief och hans AI-följeslagare Cortana har båda blivit mer mänskliga än tidigare. Det har jag inte har något emot, mer än att Cortanas nya sexighet kanske inte känns helt befogad. Master Chief pratar mer än han brukar göra, och jag trivs mer med honom än i de tidigare spelen. Jag gillar att han har fått lite mer personlighet, och känns som något mer än ett bara ett skal för spelaren att hoppa in i. Storyn är inte lika känslomässigt tillfredsställande som i Halo: Combat Evolved och Halo: Reach, men jag skulle placera det här äventyret över Halo 2 och Halo 3 på den officiella Halo-skalan.

När man recenserar ett spel handlar det mycket om vilken bakgrund man har. Efter att ha förälskat mig i Halo: Combat Evolved köpte jag Halo 2, Halo 3 och Halo: Reach på dag ett. Men när det var dags att spela Halo 4 blev jag orolig. Skulle det verkligen leva upp till de gamla spelen? Nu har min oro visat sig vara obefogad.

Till viss del är det säkert nostalgi. Nu är det 2018 och senaste gången jag spelade ett nytt Halo-spel var hösten 2010, när Halo: Reach släpptes. Att jag "bara" får en vanligt, traditionellt Halo-spel är en dröm, varken mer eller mindre. När jag recenserade Halo 3 back in 2008 så var jag starkt kritisk till att storyn var obegriplig för alla som inte läst alla romanerna, men nu blir jag alldeles varm inom mig av den kryptiska och förvirrande berättelsen. Efter spelets slut kollade jag in två guider till spelets story på nätet och jag förstår fortfarande ingenting om vem som är vem, vem som gjort vad och varför, och det gör mig ingenting. Det är så här ett Halo-spel ska vara!

Det som räddade Halo 3 på sin tid var det ljuvliga onlineläget. Att spela Halo 4 online på Xbox 360 idag är inte det lättaste. De gånger jag försökte koppla upp mig var det så få spelare online att spelet hade svårt att hitta en enda match. När jag till sist hamnade i en match buggade spelet ur, så mycket till spelande blev det inte den gången heller. Men sedan fick jag till sist spela ett par matcher och det gick hyfsat bra. Jag är inget större fan av Halo online. Jag menar, det är kul, ingen tvekan om saken, och det har en skön old school-känsla, men jag föredrar lite mer moderna spel som Overwatch och Splatoon 2 när jag ska mäta mig med andra spelare online.

Spelet innehåller även en separat co-op online kampanj: det mastiga Spartan Ops. Den går också att spelas ensam, men den är säkerligen betydligt roligare att spela med tre kompisar. Ensam blev det snabbt enformigt.

Nej, det jag kom för var huvudkampanjen och där fick jag vad jag ville ha. Vad gör det att vi får mer av samma när mer av samma innebär fantastisk action, underbara miljöer, sköna karaktärer och, ja, obegriplig story. De nya fienderna och de nya vapnen gör sitt till för att ge Halo 4 en helt egen smak. En cover lika bra som originalet? Ja, tack!

Fördelar: härlig action, sköna miljöer, bra grafik och ljud, de nya fienderna och vapnen är bra

Blandat: Klassisk obegriplig Halo-story

Nackdelar: Svårt att hitta online-matcher på Xbox 360

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10