Svenska
Gamereactor
nyheter

Sony kämpade hårdare än väntat mot cross-play

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I slutet av förra generationen hände det som de flesta nog trodde var omöjligt; det blev möjligt att spela multiplayer med och mot varandra mellan olika format. Därmed kunde du dels spela med vänner som har andra konsoler än du själv, och dels fick onlinespel också längre livstid eftersom det finns en större grupp som spelar än när den måste delas in i flera separata format. Till det kommer också att det underlättade för folk som hoppar mellan olika spelenheter.

Men det är ingen hemlighet att Sony var emot detta och satte käppar i hjulen som hindrade utvecklingen, medan Microsoft och Nintendo hakade på konceptet. Först när folk klagade i sociala medier och tidningar började rapportera om avigheten som gjorde att barn inte kunde spela Fortnite ihop, valde Sony att anpassa sig, men det fanns fler detaljer än vi trodde i historien.

I och med rättegången mellan Epic och Apple har flera intressanta och hemligstämplade detaljer dykt upp som vi kunnat rapportera om senaste dagarna, och här kommer en som rör just cross-play. Det är The Verge som noterat hur hårt Epic arbetade för att få Sony att gå med på att låta Fortnite kunna spelas mellan olika plattformar. Bland annat avslöjar Epics vice president of business development att de kom med förslaget: "We announce crossplay in conjunction with Sony. Epic goes out of its way to make Sony look like heroes."

Sony vägrade dock och deras dåvarande senior director of developer relations, Gio Corsi, svarade:

"As you know, many companies are exploring this idea and not a single one can explain how cross-console play improves the Playstation business,"

I slutändan blev det möjligt sedan Sony introducerat ett system där utgivarna helt enkelt fick vara redo att betala Sony pengar för att de skulle tillåta cross-play (kolla in bilden härunder för ersättningsmodellen), något de enligt Epic-chefen Tim Sweeney är de enda som kräver än idag. Vi hoppas att Sony tänker om på denna punkt, givetvis borde alla kunna få spela med varandra om de vill oavsett format, det är bra för oss spelare.

Sony kämpade hårdare än väntat mot cross-playSony kämpade hårdare än väntat mot cross-play


Loading next content