Svenska
Gamereactor
nyheter

Activision Blizzard-anställda poserar med våldtäktsdömda Bill Cosby

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Snöbollen som är Activision Blizzard rullar vidare och blir allt större för var dag. Fortsätter det i den här takten är det snart en lavin, eller en snöstorm, ironiskt nog med tanke på företagsnamnet. Den senaste i raden av sjuka saker som har uppdagats i stämningen är att anställda på Activision Blizzards hängde i Alex Afrasiabis, då lead world designer för World of Warcraft hotellrum under BlizzCon 2013. Det hade väl inte varit så konstigt under normala förhållanden men med tanke på vad vi har fått veta den senaste veckan, om hur företagsaktiviteter hos Activision Blizzard uppenbarligen brukade se ut så var det här inget undantag. Rummet som Afrasiabi hade under konventet döptes till "Cosby suite" och här poserade de framför ett inramat porträtt med den då våldtäktsanklagade skådespelaren. Domen dröjde till 2018 men redan 2005 blev det allmänt känt att Cosby påstods ha drogat och utnyttjat en kvinna fjorton år tidigare, något som han alltså senare blev dömd för och satt två år av maximalt tio och som totalt var Cosby misstänkt för övergrepp på ett trettiotal kvinnor med början redan på 60-talet Denna idoldyrkan är förstås problematisk på flera plan. Dels är Afrasiabi den enda personen, förutom J. Allen Brack som namnges i stämningen, dessutom är han en av de personer som de anställda har pekat ut som mest aktiv i många av de trakasserier som nu Activision Blizzard anklagas för. Så här säger en anmälan mot Afrasiabi:

"During a company event (BlizzCon), Afrasiabi would hit on female employees, telling them he wanted to marry them, attempting to kiss them, and putting his arms around them. This was in plain view of other male employees, including supervisors, who had to intervene and pull him off female employees. Afrasiabi was so known to engage in harassment of females that his suite was nicknamed the "Crosby Suite" after alleged rapist Bill Crosby."

Det slår dessutom ytterligare hål på det påståendet som Activision Blizzard tidigt gick ut med, att ingen har känt till någon "frat boy culture". I bilden som läckt till media syns nämligen inte bara Afrasiabi själv utan även flera andra betydelsefulla personer inom Blizzard, som alla varit med och skapat World of Warcraft, inklusive en identifierad HR-representant. Något som förstås är ytterst prekärt med tanke på hur HR inte valde att gå vidare med de anmälningar från kvinnor och män som skickades in. Alex Afrasiabi har nu försökt att radera alla sina konton på olika sociala medier men det verkar uppenbarligen som om att bilder och chattar redan har lämnats över i bevismaterialet. Kotaku har enligt egen uppgift fått ta del av visst material, bland annat chatten nedan. Det är förstås lätt för Afrasiabi att säga att det bara är ett oskyldigt skämt eller påstå att han inte visste att rummet kallades så men just chattarna motsäger ett sådant försvar. I synnerhet gruppchatten med det avslöjande namnet "Blizzcon Cosby Crew", där medlemmarna som synes skriver att de skall plocka upp tjejer till rummet, eller "hot chixx for the coz" som David Kosak, på den tiden lead mission designer för Hearthstone så smakfullt uttrycker det. "Bring em," svarar Afrasiabi. "You can't marry ALL of them Alex," skriver Kosak tillbaka. "I can, I'm middle eastern," svarar Afrasiabi, varpå Jesse McCree, lead level designer påpekar "you misspelled fuck". "Possibly the greatest group chat in the history of mankind," summerar Cory Stockton, lead game designer det hela.

Activision Blizzard-anställda poserar med våldtäktsdömda Bill Cosby

I efterhand har man försökt att förklara bort det med att namnet på rummet kom av att olika objekt hade samma mönster som Cosbys stickade tröja och inte hade någon sexuell anknytning alls. Man försökte med allt från mattan, till ett tidigare hotellrum från en annan konferensresa till Blizzards gamla huvudkontor. Det visade sig dock snabbt att det mönstret inte gick att finna någon annanstans. Dessutom har det visat sig finnas åtskilliga kommentarer och bildtexter på sociala medier, i ett bildalbum kallat just "Cosby Suite album", där inte bara namnet på själva albumet direkt sänker alla andra teorier utan där också innehållet är försvårande. En av bilderna föreställer till exempel två kvinnor som sitter vid porträttet på Cosby, där den ena har handen på den andra kvinnans bröst. Något som ivrigt påhejas i kommentarerna där Cosbysviten hyllas.

Frances Townsend påstod ju i sitt internmail att saker och ting var uppförstorade och tagna ur sin kontext men berget av avslöjanden bara växer och tillsammans med allt annat som redan uppdagats gör det förstås att en sådan här händelse får ännu större betydelse och blir ytterligare en så kallad "smoking gun" för åklagarsidan när det skall bevisas att "frat boy culture" trots allt har varit en drivande faktor inom Activision Blizzard under många års tid.

Activision Blizzard-anställda poserar med våldtäktsdömda Bill Cosby


Loading next content