Svenska
Gamereactor
nyheter

USB-C blir standard för alla smartphones enligt lagförslag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vi antar att de flesta känner igen scenariot när du behöver ladda din telefon hemma hos en vän och de antingen har en gammal smartpone med micro-USB, en nyare med USB-C eller en Iphone med Lightning - och det visar sig att det inte stämmer överens med vad du har. Nåväl, detta kan vara ett minne blott eftersom EU nu lanserat förslaget att alla smartphones som säljs i unionen måste ha USB-C.

Eftersom de flesta Android-tillverkare redan har gått över till denna standard påverkar detta främst Apple som använder Lightning för sina smartphones (men har USB-C för vissa Ipad och Mac). Och som man kan förvänta sig är de inte alls glada över detta och företaget säger till BBC:

"We remain concerned that strict regulation mandating just one type of connector stifles innovation rather than encouraging it, which in turn will harm consumers in Europe and around the world."

Det nya regelverket gäller för övrigt inte bara smartphones, utan:


  • Kameror

  • Bärbara spelkonsoler

  • Hörlurar

  • Portabla högtalare

  • Smartphones

  • Tablets

Genom att göra detta räknar EU med att man kan spara enorma mängder slöseri med kablar och laddare, eftersom dessa två faktorer ensamt för närvarande orsakar mer än 11 000 ton skrot varje år. Lagen ska förhoppningsvis vara på plats senast 2022, och därefter har varje land upp till två år på sig att tillämpa det.

Är du nöjd med en gemensam standard för smartphones i framtiden?

USB-C blir standard för alla smartphones enligt lagförslag
En standard att sämja dem, en standard att främja dem, en standard att djupt i mörkrets vida riken tämja dem...


Loading next content