Svenska
Gamereactor
recensioner
The Dead Tree of Ranchiuna

The Dead Tree of Ranchiuna

Olof har rest till sin turkiska hemby och lidit sig igenom producent Tonguç Bodurs kalkonfest...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag anländer en dag till ett bergspass. Tydligen har jag rest långväga utan packning och endast iklädd ett par blåjeans och en gulgrön huvtröja. Jag måste dock ha ont i lederna eftersom jag rör mig stelt som en träpinne längs med ravinen och bort till min hemby. Väl framme finner jag att byn är deserterad. Ett gäng likadana hus står tomma och en ful get bräker intill ett staket. När jag närmar mig vänder den sig 180 grader på ett ögonblick, och sedan 180 grader igen. Detta är starten på The Dead Tree of Ranchiuna, det troligen sämsta, officiellt släppta spelet jag någonsin lagt händerna på.

HQ
The Dead Tree of Ranchiuna
Trovärdig och väl vald utstyrsel för långresa.

Via C-skådespelande prickar - vagt konturerade som människor - leds jag ut från byn på en "mystisk" bergsvandring i både tid och rum, vilken tar i från tårna för att ge genren Walking Simulator skäl för sitt namn. Medan höjdare som Firewatch och Gone Home snyggt delger sina berättelser genom miljö och miljöinteraktion, så låter Tonguç Bodur oss mest vandra för att dryga ut speltiden.

Jag får besöka malplacerade hus med låsta dörrar, snäva dalgångar, sovjetiska kök och ännu fler dalgångar och hus med låsta dörrar. Jag får också plocka upp en kofot som aldrig används. Det enskilt största mysteriet består i hur allting kan se likadant ut, något jag faktiskt får svar på i slutet. Den dryga handfull modeller ("assets") Bodur och utvecklarna på Eastasiasoft använt sig av, som till exempel nämnda "Soviet Kitchen", står listade i eftertexterna. Slappt, men transparent åtminstone.

The Dead Tree of Ranchiuna
Undrar om det går att ta sig över den knähöga muren?
Detta är en annons:

Förutom tre pussel som består av knappar som tryckas ned i rätt ordning, ett träd som ska fällas och ett lås som ska lirkas upp, är miljön uteslutande statisk i de två och en halv timmarna som spelet varar. Fokuset i The Dead Tree of Ranchiuna ligger istället på berättelsen. Var femte minut av linjärt promenerande resulterar i en kort uppläst sekvens av antingen en namnlös, osynlig berättare eller de flerfärgade prickarna.

Berättaren levererar huvudsakligen visdomar. Dessa är lika djuplodande som frågan om ett fallande träd ger ljud ifrån sig om ingen hör det, eller om vår värld egentligen bara är en vattendroppe i en ännu större värld. Prickarna spelar i sin tur upp korta sekvenser från en dåtida händelse där en vuxen man blir förrådd och mördad för att han i ung ålder snattade en annan pojkes leksak.

The Dead Tree of Ranchiuna
"Du tog min leksak, jag glömmer aldrig en oförrätt!"

Dessa två berättarformer kompletterar varandra och mynnar ut i en slags unken, incel-doftande tematik kring skuld och förlåtelse. Om den ensamme, smarte och strävsamme individens lönlösa kamp mot samhällets dumhet och grupptryck. Det hade inte förvånat mig ett dugg om berättaren plötsligt börjat sväva ut om genetiska lotterier och alfahannar. Men lika humorlöst och svartsynt som Bodur målar upp världen, lika hejdlöst roligt är det när han framåt slutet (fortfarande lika allvarligt menat) liknar livet vid ett toabesök: "Det är skitigt och bäst att spendera så lite tid med som möjligt."

Detta är en annons:

För att själv använda en sunkig analogi: det är lustigt att Turkiets president Erdogan så sent som för ett par veckor sedan gick ut med att Turkiet ska byta namn för att undvika liknelsen med det engelska ordet för kalkon. Tonguç Bodur gör nämligen allt i sin väg för att leverera årets första, och troligen största, kalkonfest. Att jag utan ansträngning får med mig mitt livs första platinumtrofé känns mer som ett hån än en bonus.

01 Gamereactor Sverige
1 / 10
+
Ibland otroligt roligt (på helt fel premisser)
-
Repetitivt, statiskt och strykfult, C-röstskådespeleriet, pretentiöst, katastrofalt unken och platt skriven berättelse
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content