Svenska
Gamereactor
recensioner
Civilization Revolution

Civilization Revolution

Det mest klassiska strategispelet av dem alla har förvandlats till TV-spel och tvingar folk som hävdat att genren inte alls fungerar utan mus och tangentbord att tänka om

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det har länge varit en allmänt erkänd och accepterad sanning att strategispel inte fungerar särskilt bra utan tangentbord och mus. Och det finns en hel del i det för även om spel som Ringarnas Herre: Slaget om Midgård 2 och Command & Conquer 3: Tiberium Wars gått att spela relativt problemfritt, är det ändå långt ifrån samma känsla av att vara fullkomlig skrivbordsgeneral vid en PC.

Civlization är en av de mest framgångsrika och mest klassiska strategispelen och för de ungefär fyra läsare som inte vet vad det handlar om, går det alltså ut på att bygga upp en civilisation från grunden, utveckla den, upptäcka saker, ligga i krig med andra folkslag och därefter vinna genom att utplåna alla andra eller mer fredliga mål som att vara först ut i rymden.

Ett avancerat koncept och för att göra Civilization Revolution njutbart att spela med handkontroll har Firaxis därför varit tvungna att utveckla ett helt nytt spelsätt som inte baseras på användande av en muspekare. Istället är världen uppdelad i flera riktigt stora områden vilket gör att man kommer betydligt längre på en förflyttning. Städer och liknande hamnar även närmare varandra så man slipper rulla skärmen för att hitta rätt samt att det finns andra fiffiga kortkommandon.

Flytta mellan dina städer, växla mellan andra civilisationer och bläddrande i menyer gör man istället bekvämt med axelknapparna och det går snabbt att bli varm i kläderna. Bortsett från att den hjälpreda man får som assistent under nybörjarrundan (valfritt, givetvis) pratar "dadda-hink-&-spade"-språket går han pedogiskt igenom de ganska avancerade funktionerna i ett lagom tempo så man knappt märker hur man kan kontrollera allt som händer betydligt snabbare än vad man gjorde första rundan.

Detta är en annons:

Hela spelsystemet fungerar så bra att jag efter en timme instinktivt bara njuter av Civilization Revolution och nästan lika smidigt som till PC sitter och flyttar omkring mina trupper, knåpar ihop städer och förser dem med nödvändiga byggnadsverk. Jag stöter ihop med en oförskämd Napoleon och utplånar hans otäcka franska rike, förhandlar om fred med ryska Katarina av rädsla för hennes många mäktiga spioner innan jag i rollen som Bismarck snart tagit över Jorden med mina tappra tyskar och några blytunga katapulter.

Allt är föredömligt tydligt för att kunna spelas på en vanlig TV med stora rejäla figurer som visar vad som händer. Även om ett spel som Civilization Revolution på intet vis pressar bestar som Microsofts lilla vita och Sonys stora svarta ett jota är det ändå trevligt att se på med fräsch design, snygga menyer och en allmän känsla av att vara genomarbetat.

Det märks att Firaxis gjort sin hemläxa och begripit vad som skiljer ett datorspel från ett konsoldito och lyckats omsätta den kunskapen i praktiken. Något som även inkluderar ett betydligt högre tempo än i PC-versionerna. Det här är inget långsamt strategispel, utan en konstant tävlan och den som inte kontinuerligt ser till att ligga i framkant kommer ofelbart utplånas. Fienden är mycket mer aggressiv och de små kartorna gör att man möter andra kulturer oftare.

Ska jag gnälla på något kan jag inte låta bli att känna att Firaxis skulle ha kunnat förenkla ännu mer än vad man gjort utan att förlora speldjup. Nu känns det som att det finns byggnadsverk att bygga och kunskap att upptäcka som inte riktigt behövs på samma sätt som de gjorde i Civilization 4. Att försöka etablera byteshandel är inte längre nödvändigt helt enkelt, och spioner och diplomater är helt umbärliga. Dessutom måste jag få klaga på musiken som stundtals angränsar till det outhärdliga och i kombination med de fåniga rösterna gör att jag tvingas dra ned ljudbetyget till nivån för medelmåttigt.

Detta är en annons:

Något som är betydligt roligare är dock onlinestödet där upp till fyra personer kan göra upp. Som du kanske misstänker tar det sin beskärda stund att gå igenom spelet (även om det är långt ifrån PC-längd på omgångarna), men det är nästan omöjligt att slita sig sedan man börjat och trots det lugna upplägget blir man snabbt oerhört exalterad. Sedan man tröttnat på Civilization Revolution mot datorn kommer detta spelsätt att garantera underhållning hur länge som helst.

Firaxis har förenklat, tagit bort vissa moment och gjort Civilization Revolution föredömligt lättbegripligt och tydligt, även för de som inte spelat PC-förlagorna, utan att för den sakens skull tulla nämnvärt på speldjupet. Resultatet är ett Civilization som verkligen känns som ett TV-spel, perfekt anpassat för en skön soffa med handkontroll i handen som man lätt kan rekommendera för alla utom möjligen riktiga strategientusiaster som trots allt lär se Revolution som aningen för begränsat.

Civilization RevolutionCivilization RevolutionCivilization RevolutionCivilization Revolution
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Intuitivt, djupt, grymt multiplayer, lång hållbarhet, varierat
-
Aningen enkelt, skränigt ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • rutan92
    Första gången jag såg spelet trodde jag inte mina ögon. Det var en tecknad stil som fyllde skärmen och ersatte det vackra natur programmet jag... 8/10
  • Napoleon97
    Civilization Revolution roligt men man ska spela länge. spelar man kort så suger det. uplev historien slåss mot greker usa kineser ryssar indianer... 8/10

Relaterade texter

Civilization RevolutionScore

Civilization Revolution

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Det mest klassiska strategispelet av alla tvingar folk som hävdat att genren inte fungerar utan en mus att tänka om



Loading next content