Svenska
Gamereactor
recensioner
Portal: Still Alive

Portal: Still Alive

Den kluriga pussel-shootern från The Orange Box har hittat till Xbox Live Arcade. Jonas Elfving reder ut om äventyret är värt 130 kronor eller ej...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Sterila miljöer, livsfarliga fällor, oklara uppgifter och någon som ständigt bevakar mig. Sådant gillar jag. Nu talar jag inte om en salstentamen, inte ens om verkligheten, utan om populärkulturens värld där sådana miljöer utgör sceneriet. Tänk forskningslabbet i Assassin's Creed eller kuben i The Cube. Även i den fantastiska spelkompilationen The Orange Box fick vi uppleva liknande miljöer tack vare Portal, som till början mest var ett experiment i vad man kunde göra med Half-Life 2-motorn. Portal blev dock bra nog för att bli ett eget spel. Nu har Portal fått suffixet Still Alive och lagts ut för nedladdning på Xbox Live Arcade. 130 spänn går kalaset lös på.

HQ

I Portal är du ett försöksdjur som guidas genom ett sterilt laboratorium av GLaDOS, en dator med ytterst irriterande kvinnoröst (tänk dig en blandning av Stephen Hawking, Askungens muskompisar och ett nervsammabrott). Du instrueras att avancera genom labbet med hjälp av utplacerade portaler som genom mystiska rumsliga förvrängningar leder dig till ett nytt rum. Tidigt i spelet får du tillgång till portalgeväret som skapar nya öppningar i väggarna. Till en början handlar uppgifterna om bagateller som att hämta en kub och ställa den på en dörröppnar-switch, men utmaningarna blir allt svårare.

Portalsystemet är väldigt kreativt och fräscht (åtminstone var det det förra året då spelet kom), och kräver ofta att du verkligen stannar upp och tänker genom situationen. En viss mängd frustration lär du stöta på i Portal: Still Alive, men den är bara något positivt och pusslen är inte alltför svåra om man bara har tålamod.

Genomhärliga pussel alltså, men det är inte det enda positiva. Jag älskar även stämningen i Portal och hur de små storyfragmenten så sakteliga presenteras för oss. GLaDOS kommentarer är härligt cyniska och även vid denna andra genomspelning skrattar jag åt hennes löften om tårta och beskrivningen av hur "omöjligt" ett av pusslen är. "Ge upp direkt", får jag höra och blir förstås bara mer envis.

Så vad är nytt i Portal: Still Alive? I huvudmenyn kommer du åt 14 nya banor, eller Challenge Maps som de kallas, och när de har klarats låses nya upp och då landar vi på totalt 26 banor. Svårighetsgraden i de nya nivåerna är ganska överkomlig och jag hade önskat mig några fler vansinnesutmaningar, åtminstone några som fått mig att känna mig mer än normalsmart. En besvikelse är att GLaDOS inte är med i de nya banorna. Detta innebär en brist på den helhetskänsla och röda tråd som det vanliga spelläget ha och att gå omkring bland de vita rummen känns extra tomt och sterilt. Även en hånande dator med jobbig röst är välkommet sällskap med andra ord.

Detta är en annons:

Här finns också ett gäng nya achievements som ökar på livslängden en smula. Poäng utlovas till dig som får en guldmedalj på varje Challenge Map, klarar spelet bara genom att använda den orange portalen eller aldrig blir träffad av ett skott. Du kan också ge dig på att klara banorna så fort som möjligt i Speedrun-läget. Precis som med fallet Braid tycker jag att detta är ett ganska malplacerat spelläge i ett lugnare pusselspel, men speeda för all del på om du gillar utmaningen.

130 kronor går alltså kalaset lös på om du laddar ned Portal: Still Alive från Xbox Live Arcade. Värt att nämna är att The Orange Box inte kostar mycket mer, särskilt om du köper begagnat, och då får du förutom Portal även med mästerverket Half-Life 2 med sina två expansioner och Team Fortress 2. Så dyrt eller inte, det beror på hur sugen du är på de nya banorna och på huruvida du ser hundralappar som något med värde eller som snytpapper med en blomentusiast på. Portal: Still Alive är i grunden ett riktigt bra spel och hade under andra omständigheter fått en pinne till i betyg. Men priset och faktumet att spelet har ett år på nacken dämpar upphetsningen en del. Om du aldrig har spelat Portal förr råder jag dig vänligt men aggressivt till att testa spelet, oavett hur du får tag på det.

Portal: Still AlivePortal: Still AlivePortal: Still AlivePortal: Still Alive
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Intelligenta och väldesignade pussel, skön stämning, bra humor
-
Relativt dyrt, halvljumma nya banor
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Portal: Still AliveScore

Portal: Still Alive

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Den kluriga pussel-shootern från The Orange Box har hittat till Xbox Live Arcade. Jonas Elfving reder ut om äventyret är värt 130 kronor eller ej...

Portal 2 utannonserat

Portal 2 utannonserat

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Portal kom, såg och segrade och blev superpopulärt på många håll. I veckan medverkade spelets designer Kim Swift i ett program på G4 att en uppföljare redan är under utveckling



Loading next content