Svenska
Gamereactor
recensioner
UFC Personal Trainer

UFC Personal Trainer

Jonas "Glaskäken" Mäki har hårdtränat och genom Javier Mendez försökt sig på en karriär som UFC-kämpe i ett av de bästa träningsspelen hittills. Läs vår feta recension...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det finns få spel som så totalt sparkat stjärt med mig som UFC Personal Trainer. På flera sätt. Det har gett mig blodsmak i munnen, det har gjort mig spyfärdig, det har gjort mig frustrerad och stundtals även rent ut sagt förbannad. Dessutom har det fått mig att känna mig både svag och ganska ömklig.

Kort sagt, jag borde rimligtvis hata skiten. Men det gör jag inte. Faktum är att UFC Personal Trainer istället är snubblande nära att utnämnas till det bästa träningsspelet hittills. UFC-licensen har nämligen nyttjats på bästa sätt med ett bra upplägg och larvigt utmanande träning. Här kan man ledigt uppmanas att göra så många armhävningar som möjligt på 60 minuter eller boxa på en boll lika länge i hutlöst tempo. Eller något betydligt jobbigare.

Efter varje pass är jag fullständigt sjöblöt i svett och har övervägt att pyssla med mer lättsamma saker som att gymma med Magnus Samuelsson eller springa en dubbel maraton. Livet i oktagonen är verkligen ingen lek. Självfallet är det en fördel om man har någon som helst kunskap av UFC när man spelar av den enkla anledningen att det faktiskt är ganska spännande att coachas av legendarer som Greg Jackson och Javier Mendes.

UFC Personal Trainer
Flera av övningarna man ombeds göra kommer få många gamers att gråda blod och svettas floder.
Detta är en annons:

Jag har haft förmånen att kunna prova på de flesta träningsspel av rang genom åren, och den okrönte kungen av genren är givetvis Wii Fit. Problemet med alla träningsspel är dock att de är helt inriktade på folk som inte tränar. Jag kan absolut tycka att det är skönt att köra stepups i Wii Fit i makligt tempo medan man tittar på någon History HD-dokumentärer, men att kalla det för någon form av seriös träning är nog att förhäva sig.

UFC Personal Trainer är istället utformat som ett seriöst alternativ till joggingrundor och liknande för den som vill köra mördarpass hemma istället. Dessutom är det hårt framlagt utan onödigt gulligull och ganska avskalat. Själva maten i spelet är de träningsprogram man kan lägga upp. Där kan man välja om man exempelvis vill tappa vikt eller bygga muskler.

Där Wii Fit lite snällt påpekar att det nog är bättre om man inte slarvar med träningen, straffar UFC Personal Trainer mig skoningslöst om jag så mycket som missar en dag av de fem dagar i veckan jag tydligen bör köra. Inte nog med att jag skamset får motta en utskällning, jag måste dessutom till viss del kompensera för mitt slarv.

UFC Personal Trainer
Mestadels fungerar Kinect perfekt, i synnerhet de stående övningarna. Vissa liggande har dock problem med registreringen.
Detta är en annons:

Numera vågar jag knappt sätta på min Xbox 360 av rädsla för att få höra hur illa jag betett mig som inte tar programmet på allvar. UFC Personal Trainer är allvarliga saker, helt enkelt. Något jag dessutom gillar är att det mitt i all perspirering faktiskt finns ett spel inbakat. Att exempelvis slå på mits eller göra t-armhävningar på tid blir snabbt en sysselsättning som sporrar mig att göra bättre och bättre ifrån mig.

Allt är inte frid och fröjd dock. Även om Kinect-versionen av UFC Personal Trainer är överlägsen den till Move och Wii (vilka jag inte spelat nog för att kunna recensera), finns som vanligt vissa problem med förmågan att pricka in alla rörelser. Situps kan ibland göras utan att registreras och armhävningar kräver rejält med utrymme i hemmet för att fungera smidigt. Dessutom finns andra rörelser som kräver så mycket yta att även jag som har ett stort vardagsrum får svårt att spela dem.

Jag blir även dödligt trött på speakerrösterna som tycks vara framslumpade. Att sätta ett hejdundrande nytt rekord och spöa förväntningarna totalt - bara för att få höra att man nog borde försöka göra bättre ifrån sig nästa gång är inget ovanligt. På samma sätt kan man ibland ligga på golvet som en skendöd plattfisk av utmattning, bara för att få höra att man ska fortsätta med övningarna på samma föredömliga sätt. Dessutom strular det ibland på två spelare i kontohanteringen då Kinect bestämmer att jag är min sambo och att jag är hon, eller tvingar mig som står till höger att spela på fel sida av skärmen medan hon måste göra vice versa.

UFC Personal Trainer
Att lå sina egna satta rekord blir snabbt en väldig morot och därigenom motiveras man att träna hårdare och hårdare.

Sammantaget är det inget som på ett avgörande sätt sabbar upplevelsen av UFC Personal Trainer dock. Trots allt får det jobbet gjort med att frammana svett i floder, och att spela två är inget man vill pyssla med ändå, faktum är att jag enbart startat spelläget i recensionsyfte och aldrig annars. Träna gör man ensam.

Men Wii Fit är fortfarande den obestridde kungen av kungen av träningsspel tack vare Nintendos polering, det intuitiva upplägget och den innovativa användningen av bräda och nunchuks. Men UFC Personal Trainer är fortfarande med råge värt dina slantar om du vill ha ett rejält träningspass på hemmaplan under roliga former, även om det som sagt finns utrymme för att göra uppföljaren ännu lite bättre.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Stenhård träning, mycket varierat, vuxen presentation, smart Kinect-användning
-
Usla kommentatorer, kass co-op-stöd, vissa övningar registreras dåligt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

UFC Personal TrainerScore

UFC Personal Trainer

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas "Glaskäken" Mäki har hårdtränat och genom Javier Mendez försökt sig på en karriär som UFC-kämpe i ett av de bästa träningsspelen hittills. Läs vår feta recension...



Loading next content