Svenska
Gamereactor
recensioner
Call of Duty: Modern Warfare 3

Call of Duty: Modern Warfare 3

Mycket står på spel när tredje världskriget bryter ut, men det är kriget om höstens bästa actionspel som intresserar oss. Gamereactor har satt betyg på Call of Duty: Modern Warfare 3...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Infinity Ward förändrade actiongenren med Call of Duty 4: Modern Warfare. Efter att varumärket blivit ett av de mest framgångsrika någonsin stöptes mallen om för hur ett actionspel ska se ut. Det var fem år sedan, sedan dess har det mesta stått stilla för Call of Duty. De flesta actionspelen som försökt ta sig an Activisions gigant har gjort det utan att egentligen vidareutveckla grundkonceptet som idag är spelvärldens absolut mest populära.

Activision har heller inte visat något större intresse att ändra på den mall som dagens krigsspel följer. Hur du ställer dig till seriens utveckling, eller brist på denna, avgör därför helt och hållet hur mycket du kommer att få ut av årets upplaga. Call of Duty: Modern Warfare 3 är nämligen det femte spelet på fem år i serien som använder sig av samma grafikmotor och exakt samma spelmässiga kärna. Det är mer av samma, helt enkelt.

Call of Duty: Modern Warfare 3
Modern Warfare 3 ser ut och spelar exakt som tidigare delar i serien. Bara det borde få de flesta att bestämma sig om spelet är något för dem eller ej.

I Modern Warfare 3 står världen inför ett nytt världskrig. Det är en ovanligt ond ryss som är ansvarig för det hela och endast spelaren kan ställa allt till rätta igen. Berättandet tar vid där föregångaren slutade, och lyckas faktiskt leverera ett tillfredsställande slut på trilogin som belönar de som engagerat sig i seriens ganska bleka karaktärer.

Precis som i tidigare delar bjuds det på exotiska miljöer i stor variation när spelet hoppar frekvent mellan hemisfärerna, och den globala konflikten skådas från fler perspektiv än tidigare. Serien är kanske inte känd för sitt starka narrativ, men är det något den kan så är det storslagna actionupplevelser i bästa Michael Bay-stuk.

På denna punkt lever Modern Warfare 3 upp till sitt namn med råge, och varje kapitel är en berg-och-dalbana av explosiva ögonblick. Resultatet är en varierad upplevelse som få andra spel kan matcha. Det kan dock även kännas överregisserat och förutsägbart. De två föregångarna var nämligen också varit fyllda med dessa scriptade händelser, och denna gång är det nästan som att de fått slut på idéer. Jag tröttnade efter att tag på hur bombastiskt extremsvulstigt Modern Warfare 3 försöker vara, trots att kampanjen endast varar i fem timmar.

Call of Duty: Modern Warfare 3
Kampanjen är som vanligt lite för kort men det skyhöga tempot och några riktigt grymma sekvenser får en att vilja hoppa in för runda 2 när eftertexterna rullat förbi.

När man spelar Call of Duty: Modern Warfare 3 är det svårt att tänka sig att nästan halva utvecklingsteamet lämnade studion för ett och ett halvt år sedan. Infinity Ward har nämligen tagit hjälp av Sledgehammer Games för att avsluta sin trilogi, och för att vara ett samarbete mellan två helt olika spelstudios känns spelet överraskande konsekvent. Varje bana visar hur man bemästrat grafikmotorn, och Modern Warfare 3 bjuder på de mest grafiskt imponerande utsikterna och effekterna i spelseriens historia.

Det hela renderas som vanligt i 60 bilder per sekund, och på ljudfronten har man lyckats förgylla det visuella genom att kombinera musik, explosioner och karaktärernas djupa röster på ett bra sätt. I de mest intensiva situationerna är Call of Duty: Modern Warfare 3 en fröjd för sinnena. I stridens hetta är det ingenting man tänker på, men när stannar man upp och ser sig omkring förstår man dock hur mycket Infinity Wards egenutvecklade grafikmotor åldrats de senaste åren.

Ljussättningen kan vara riktigt tafflig i utomhusmiljöerna, speciellt på vissa multiplayer-kartor där grafiken är märkbart sämre än i kampanjen. Detta, kombinerat med många lågupplösta texturer förstör lätt helhetsintrycket, men inte ens en grafikmotor med så här många år på nacken kan sabotera omgivningarnas vackra design, som är lätta att leva sig ni tack vare fantastisk atmosfär.

Call of Duty: Modern Warfare 3
Fina miljöer och bra bandesign gör många av de 16 multiplayer-kartorna till vinnare. PC-versionen stödjer även dedicerade servrar.

Det är dock inte bara det yttre som kan kännas bekant i Modern Warfare 3, ordet "bekant" definierar nämligen även det spelmässiga. Perks fungerar som de alltid gjort, vapenbalansen är densamma och det är fortfarande lika intensivt och beroendeframkallande som det var för fem år sedan. Visst tillkommer det en handfull perks, några nya (absurda) killstreak-belöningar och spellägen, men många skulle nog kallad detta för en glorifierad expansion av Call of Duty: Modern Warfare 2. Då lurar man dock endast sig själv.

En av två stora nyheter i spelet är vapenfärdigheter, som gör det möjligt att bli bättre med sina vapen ju mer de används. Detta tillför ytterligare djup till spelets multiplayer, och spelare som lägger ner tiden att lära känna sitt vapens fördelar och nackdelar kommer att ha ett stort försprång på stridsfältet.

Här finns även möjligheten att kunna välja mellan olika killstreak-system för att hitta det som passar en bäst. De tre olika systemen låter en anta olika roller i laget, och vill man agera support är det fullt möjligt nu. Denna utveckling kan få spelet att kännas fräscht en kort stund, men för varje nyhet saknas någon funktion från fjolårets Call of Duty: Black Ops. Vi saknar till exempel valutasystemet, så att man själv kunde välja vad som skulle låsas upp härnäst. Det handlar alltså om mindre förändringar, som får en att tänka på hur vissa utgivare behandlar sina årliga sportspel.

Call of Duty: Modern Warfare 3
Kill Confirmed är ett nytt spelläge där alla fallna spelare lämnar dogtags efter sig. Dessa måste sedan plockas upp för att poängen ska räknas, vilket gör det svårt att sitta stilla på en punkt genom hela matchen.

Om några månader kommer de allra flesta av oss fortfarande att sitta och spela denna multiplayer-del, men man får inte glömma att Spec-Ops som introducerades i Modern Warfare 2 återvänder denna gång. Det är ett samarbetsläge för två spelare som nu når det upp till sin sanna potential tack vare leaderboards och en känsla av progression.

Här har man skapat 20 nya uppdrag baserade på miljöer från kampanjen, och dessa bjuder faktiskt på många av spelets höjdpunkter. Ingenting kommer att överraska en på samma sätt som första gången man kontrollerade en AC-130 i Modern Warfare 2, men uppdragen här är lika fantastiska som i föregångaren och får mig att vilja spela igenom hela kampanjen tillsammans med en vän. Det känns som att man prioriterat fel, helt enkelt.

Man kan dock inte få allt, och som en tröst finns nu spelläget Survival att avnjuta för två spelare. Kortfattat är det som zombies-läget från Treyarchs Call of Duty-spel - fast denna gång utan zombies. Spelarna tar sig an ett oändligt antal fiendevågor och använder tjänade pengar på att uppgradera sina vapen, kalla in Predator-missiler och aktivera perks. Motståndet består av vanliga fotsoldater, helikoptrar, hundar med C4 och helvetiska Juggernauts. Det är en av de bättre tolkningarna av spelläget vi upplevt, och tillsammans med de regelrätta uppdragen utgör nu Spec-Ops en riktig tredjedel av paketet. Den bästa utav de tre, förövrigt.

Call of Duty: Modern Warfare 3
Livslängden på spelläget Spec-Ops har förlängts markant i Modern Warfare 3. Det bästa med Modern Warfare har precis blivit bättre.

Ässet i rockärmen stavas dock inte Spec-Ops, utan Call of Duty: Elite. Det en extern tjänst som bidrar med en social aspekt till multiplayer-komponenten. Här håller man koll på grupper, klaner, tävlingar och mer statistik än man någonsin kommer att ha användning för. Värmekartor, inspelade matcher och möjligheten att kunna följa sina rivalers historia är information som kan användas för att bli bättre på spelet. Elite gör det lätt och kul att engagera sig i sin online-karriär på ett sätt som aldrig tidigare skådats i genren.

Det är ingenting som direkt påverkar spelmekaniken, men det är fortfarande ett kraftfullt redskap för den som vill ta sitt spelande till nästa nivå. Elite, tillsammans med möjligheten att kunna skräddarsy sina speltyper på en ambitiös nivå, försäkrar att Call of Duty: Modern Warfare 3 kommat att hålla kvar sina spelare under ännu längre tid än föregående delar i serien. Här finns en fantastisk potential för den framtida communityn.

Call of Duty: Modern Warfare 3
Visst kan man betala lite extra kosing för att få tillgång till premiumtjänsterna i Call of Duty: Elite, men mycket är gratis. Elite är därför någonting som alla spelare bör pröva på.

Modern Warfare 3 tar alltså det vi kommit att förvänta oss av serien och gör det bästa utav det. Infinity Ward har inte ändrat på det spelmässiga och de har inte heller försökt göra det. Att det är lika kul idag som det var för fem år sedan borde tala för att kärnan är så pass bra att den kanske inte ens behövs utvecklas ytterligare. Det är en grundmekanik som många av oss fortfarande inte tröttnat på.

Jag säger inte nödvändigtvis att Call of Duty bör fortsätta på detta spår ännu ett år, men att serien stått stilla är åtminstone inget som hindrat mig från att njuta av Call of Duty: Modern Warfare 3. Oavsett om du känner likadant eller inte har jag dock detta att säga: Är Call of Duty-serien dig bekant sedan tidigare vet du exakt vad som väntar här. Både på gott och ont.

Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Grymt multiplayer-röj, oerhört varierat, stenhård actionupplevelse, tillfredsställande avslut, Call of Duty: Elite, fantastiskt co-op
-
För få nyheter, kort kampanj, stundtals förutsägbart, föråldrad grafik
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Petter Hegevall
Jag är, som du redan vet, en av dem som ansåg att Call of Duty: Modern Warfare 2 var ett överskattat spel. Jag håller fast vid det. Modern Warfare 3 följer såklart samma gamla beprövade grundrecept. Hoppig, hastig, spattig singleplayer-del på futtiga fyra timmar med tryckluftsbaserade fjöspuffror och död story. Det är svårt att bli imponerad av kampanjen även i det här spelet. Att bli kungligt underhållen av multiplayerdelen är dock inte särskilt svårt. Inte svårt alls. För även om jag inte gillar Perks-systemet särskilt mycket (kommer alltid att föredra Halo framför Call of Duty när det kommer till redan dödsmatcher) så går det liksom inte blunda för hur välgjort det här är. Hyfsat balanserat, ruskigt explosivt, bombastiskt, intensivt och direkt äckligt beroendeframkallande. Och Elite känns såhär långt riktigt bra. 8/10

Medlemsrecensioner

 • Misternice
  Mitt favoritspel när det kommer till krigsspel mycket fiender i spelet samt högt tempo vilket det ska vara i krigsspel tycker jag, vapnerna är... 10/10
 • voldemort1337
  aa jag har spelat cod mw3 och det speletär ett avmina favorit spel mw2 ochså. jag har inte kört singel pleyer så mycket på det här men... 10/10
 • Zep
  jag gillar spelet alltid kul att få skjuta lite tyvärr bryr ju sig inte Activision ett skit om alla fuskare på pc och det dra ner betyget... 5/10
 • Tobbe91
  Modern Warfare 3 har landat och efter Dagar, veckor och månader med Spec-ops,singleplayer och multiplayer är det dags för betyg... Om man börjar... 7/10
 • darthmalgus
  Modern warfare 3 betyder våldsamt krig i nära framtid kantad av terrorister och helikoptrar. Du axlar rollen som Yuri eller Frost och springer runt... 7/10
 • Imperial scout
  Jag har deltagit i tredje världskriget, och det har minst sagt varit en resa med både upp- och nedgångar. Men efter mycket om och men så har jag... 8/10
 • OldFashionedCola
  Singelplayer var riktigt bra medans online och ELITE kan båda fara åt helvete. ELITE suger för man måste betala för skiten och det är inte så... 5/10

Relaterade texter

Polisen stormade studion Robotoki

Polisen stormade studion Robotoki

NYHET. Skrivet av Oliver Thulin

Minns ni Robert Bowling, mannen som jobbade för Infinity Ward på Modern Warfare-serien och lämnade företaget för att starta egen studio? Hans företag heter Robotoki och...Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy