Svenska
Gamereactor
recensioner
Yoku's Island Express

Yoku's Island Express

Vi har flipperbollat oss igenom Villa Gorillas charmigt lekfulla sommaräventyr...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Då ska vi se! Yoku's Island Express är ett indie-spel där du på Metroidvania-premisser styr en flipperkule-imitatör i form av en neurotisk skalbagge som arbetar som brevbärare och ditt uppdrag är att rädda spelvärlden Mokumana Island ur klorna på ett frustande megamonster. Ja, detta är ganska precis så bisarrt som ett spel överhuvudtaget kan bli och ja, det är charmigt så in i Norden. Det är utvecklat av debutanterna på Villa Gorilla och utgivet at Worms-veteranerna Team 17 och under den senaste veckan har jag haft det stora nöjet att spela Switch-versionen.

Det första som slår mig är naturligtvis den fenomenalt tjusiga estetiken som på bästa sätt binder ihop en fantasifullt levande värld proppad av detaljer, atmosfär och charm. Här finns gott om olika typer av fantasifulla varelser och mycket av designen påminner mig om de allra snyggaste långfilmerna från framförallt Studio Ghibli. Bilderna i denna recension gör alltså inte Villa Gorillas debutspel någon som helst rättvisa, alls.

Yoku's Island Express
Designen är förtjusande även om dessa bilder faktiskt skvallrar om raka motsatsen.

En annan del av Yoku's Island Express som måste berömmas är musiken som jag anser vara den bästa i ett plattformsspel av den här typen på flera år. Den ljudmässiga presentationen är väldigt välgjord och bygger massor av atmosfär. Ljudbilden innehåller allt från en bastant grundrytm av afrikanska bongotrummor till svepande vackra melodier lirade på diverse stränginstrument som påminner om Disney-låtarna i framförallt Lejonkungen. Det märks, som sagt, att Villa Gorilla och Team 17 verkligen nyttjat Ghibli samt Disney som inspirationskällor här för att bygga en unik värld med fantastiskt inbjudande stämning, och de har som sagt verkligen lyckats.

Detta är en annons:

Yoku's Island Express är ett flipperspel, ett äventyrsspel och ett plattformsspel på en och samma gång. Blanda Pinball Dreams med Rayman Origins och Super Metroid och du får en ganska rättvis bild av vad denna debuttitel har att erbjuda. Det gäller att utforska miljöerna grundligt och detta gör man genom att använda sig av olika flipper-paddlar som finns utplacerade runt om i världen. I grottorna under den soldränkta övärldens grönaste ängar finns det regelrätta flipperbord som gör detta till ett av de mest originella spel jag någonsin recenserat och även om det finns en del dryg repetition mot slutet av äventyret är detta karaktäristiskt och märkvärdigt på ett sätt som få spel av denna typ faktiskt är.

Yoku's Island Express
Musiken i det här spelet är briljant, rakt igenom.

Under äventyrets gång besöker dyngbaggen Yoku djupa hav, förtjusande ängar, grottor, himlen samt en del av platser som jag inte vill skriva allt för mycket om i denna recension. Utforskandet är väldigt välgjort och även om det stundtals blir onödigt frustrerande på grund av ett par märkligt designade platser kommer du som spelar att vilja uppleva hela Mokumana Island så snabbt du bara kan. Det ville i alla fall jag. Spelmekaniken och flipper-aspekten av detta spel blandar högt tempo, precisionskrävande passager och timing-baserade utmaningar med pussel och hjärngympa vilket precis som i Super Metroid är ett perfekt sätt för utvecklarna att variera speltempot rätt ordentligt.

Under spelets gång måste Yoku samla på sig frukt för att kunna ta sig snabbare från plats A till B och detta moment kompletteras av det faktum att Yoku är uppgraderingsbar med den ingame-valuta som Mokumana Island huserar. Du måste till exempel uppgradera din fruktplånbok (haha!) för att kunna bära tillräckligt mycket godsaker för att kunna ta dig vidare till nya platser, något som fått mig att skratta rakt ut flertalet gånger.

Detta är en annons:

Yoku's Island Express blir nästan aldrig frustrerande och är supersnyggt presenterat med möjligheten att ilsnabbt rycka fram en välgjord karta för att skapa sig en överblick över spelvärlden och de olika delmålen under specifika passager är alltid tydliga och trevligt presenterade. Under min genomspelning hände det extremt sällan att jag inte visste var jag skulle, eller vad jag skulle göra, något som dessvärre inte riktigt går att säga om alla spel av den här typen.

Yoku's Island Express
Yoku är en dyngbagge-flipperkula. Roligt va?

På minuskontot stoppar jag det faktum att varenda invånare på ön där Yoku röjer omkring vill att vår dyngbaggehjälte ska utföra diverse sysslor åt dem vilket snabbt blir övermäktigt. Något mer sympatiska invånare på Mokumana Island hade verkligen inte skadat och storymässigt hade det varit trevligt mer lite fler nyanser och en smula mer djup. Bortsett från detta och att flipperkule-grejen känns lite enformig mot slutet är detta ett klockrent litet äventyr proppat med charm och atmosfär.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underbart tjusig och lekfull design, mysigt och passande soundtrack, engagerande spelmekanik, bisarr och underhållande premiss
-
Blir enformigt under vissa partier, lite väl gulligt ibland
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
GRTV spelar lite Yoku's Island Express

GRTV spelar lite Yoku's Island Express

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Varje veckodag (och ibland helger, men bara om vi känner oss givmilda och arbetstokiga) sänder vi klockan 16:00 något som sedan 2014 har kallats för Gamereactor Live....



Loading next content