Svenska
Gamereactor
recensioner
Gears Tactics

Gears Tactics (Xbox Series X)

Vi har provat på Xbox Series X-versionen av Gears Tactics för att kolla in om strategikalaset är lika bra till konsol som det var till PC...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Det är bara sex månader sedan jag recenserade Gears Tactics, som sent i april släpptes till PC. Då var det många som reagerade över just detta och undrade vart Xbox-versionen var. Nu är det snart äntligen dags dock, i och med lanseringen av Xbox Series X, och vi har kollat in om denna version kan mäta sig med PC.

Den mest uppenbara skillnaden mellan dessa båda utgåvor, är såklart att denna i huvudsak spelas med handkontroll, medan PC-diton främst lirades med kombinationen mus och tangentbord (även om den också erbjöd handkontrollsalternativ). Sistnämnda är normalt ett helt överlägset verktyg när det kommer till strategispel, i synnerhet när det spelas i realtid, men som du såklart vet har utvecklingen gått framåt på det här området och idag är det väldigt många avancerade titlar i genren.

Gears Tactics
Sid Redburn är en mycket trevlig bekantskap vi hoppas vi får se i fler delar i serien.
Detta är en annons:

Och det är just i denna kategori vi ändå får sägas hitta Gears Tactics. Om du iunte hängt med i svängarna, så är det alltså ett Xcom-inspirerat spel, men den lilla skillnaden att du inte bara flyttar runt dina kämpar längs ett rutnät, utan får hela slagfältet till förfogande. Du har tre stycken handlingar till varje karaktär att distribuera på bästa sätt, där att gå en viss sträcka ger en handling och att gå lite längre kräver två handlingar medan tre tar dig väldigt långt - bara det att du då inte kan skjuta eller göra något annat.

I Gears Tactics till Xbox Series X hade det på förhand utlovats både 4K och 60 bilder per sekund. Och eftersom det ändå är ett relativt utzoomat strategispel, belastas inte hårdvaran sådär våldsamt mycket, och The Coalition och Splash Damage håller alltså vad de lovar. Standardinställningarna för mellansekvenser är dock att köra dem i 30 bilder per sekund - helt enkelt för att det ser mer filmiskt ut. De går därmed att dra upp till 60 bilder per sekund, vilket fungerar utmärkt. Jag förstår dock vad utvecklarna menar med att det ser mer ut som spel och mindre som film, så jag minskade det faktiskt igen bara för att det såg bättre ut så.

Gears Tactics
Bossfighterna är riktigt spännande och hör till genrens bästa.

Banorna är föredömligt långa och utformade som ett slags miniäventyr med tydliga delmål. Jag ser bara en liten del av banan, som ofta innehåller flera hemligheter utplacerade i periferin. Fiender kan dyka upp där jag minst anar det och tyvärr även anlända med lufttransport på ett sätt som för tankarna till Halo. Jag fattar att det är ett smidigt sätt att göra banorna mer oförutsägbara, men tyvärr även lite mer slumpmässiga, när det plötsligt kommer en helt trave Locust och sabbar din geniala idé genom att dräpa någon fiffigt utplacerad stridspitt som ensam blir en dödens lammunge. Som en annan minuspunkt, tycker jag fortfarande att allt småpillande och anpassande av dina krigare mellan banorna tillför ganska lite i slutändan. Hade gärna sett mindre pill med större betydelse.

Detta är en annons:

Att spela med handkontroll fungerar smidigt och du använder axelknapparna för att bläddra mellan dina valda kämpar samt styrkorset för att sedan besluta vad de ska göra. De mest sannolika valet, som att skjuta en fiende, har dock genvägar för att snabba på proceduren något. Får jag välja, så tycker jag nog att mus och tangentbord fortfarande är smidigare, men det är å andra sidan sant för hela genren - och det är inget jag tycker påverkar spelupplevelsen. Det tämligen menyspäckade spelet har även fått gränssnittet anpassat för att bättre fungera på en TV.

Gears TacticsGears Tactics
Att spela med handkontroll fungerar nästan lika väl som mus och tangentbord.

Utöver det faktum att du får flytta kämparna runt hela slagfältet i Gears Tactics, så bygger det till stor del på ett combo-system. Det här prisade jag redan när jag spelade igenom det till PC och nu när jag är på andra varvet till Xbox Series X på en högre svårighetsgrad, så uppskattar jag nästan ännu mer hur genialt det är. Genom att spela Gears Tactics på ett sådant sätt som för tankarna till "riktiga" Gears of War (det vill säga med mycket närstrid och blodiga avslutningar), kan du ge dina karaktärer extrahandlingar som gör det möjligt att få väldigt mycket uträtta varje runda. Nu har även robotmedhjälparen Jack lagts till som spelbar karaktär, vilket ger lite fler strategiska möjligheter såsom att ta över motståndare och få dem att tillfälligt spela för dig.

Sammantaget gick det fort för mig att återigen fastna för Gears Tactics och lotsa den Gabe Diaz (med tillhörande Eurovision-frisyr) och den fullkomligt stenhårde Sid Redburn (som jag tror äter metallskrot istället för müsli) fram mot den osedvanligt otäcka bossen Ukkon - är lika kul nu som för sex månader sedan. Det har några av strategivärldens allra fetaste bossfighter och massor att erbjuda Gears of War-fansen, och har du inte spelat det tidigare, är det hög tid att du gör det nu.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Suveränt upplägg, fläskiga strider, lagom utmanande, snygg presentation, välskriven story, låga prestandakrav, fräscht upplägg
-
Mus/tangentbord är något smidigare än handkontroll, tråkig mikromanagement
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Gears Tactics (Xbox Series X)Score

Gears Tactics (Xbox Series X)

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har provat på Xbox Series X-versionen av Gears Tactics för att kolla in om strategikalaset är lika bra till konsol som det var till PC...

Gears TacticsScore

Gears Tactics

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Efter att Halo förvandlats till strategispel, har turen nu kommit till Gears of War. Vi har kollat in vad Splash Damage har att tillföra genren...

3
Gears Tactics släpps till Xbox i november

Gears Tactics släpps till Xbox i november

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Microsoft bjöd på en rejäl laddning nyheter under gårdagen, och det gjorde att Splash Damage besked ramlade mellan stolarna. Via Twitter får vi nämligen veta att...



Loading next content