Svenska
Gamereactor
recensioner
Fuser

Fuser

Skaparna av Guitar Hero samt Rock Band återvänder med en mash up-simulator och Hegevall har delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Innerst inne hoppas jag innerligt att struligt ofördelaktiga kontrakt med diverse utgivare inte sabbade för Harmonix under åren då de dominerade halva spelvärlden med Guitar Hero och sedemera även Rock Band. Jag hoppas att de gjorde mer pengar, då, än vad en grupp musikälskande spelnördar någonsin kan tänkas behöva och idag spottar ur sig fortsatt medelmåttiga avarter på sina fornstora bedrifter, bara för att de gillar att jobba, gillar genren. Är det nu inte så, utan kanske till och med exakt tvärtom, finns det naturligtvis en sorg inbakat i hur en relativt liten studio som revolutionerade hela branschen och vars huvudtitlar sålde i många, många, många miljoner exemplar - fortfarande inte står stadigt, ekonomiskt oberoende, och lever det glada, goda livet. Nåt säger mig dock att så inte är fallet, för Fuser känns delvis en smula desperat.

Låt mig utveckla.

Det märks så otroligt tydligt att Harmonix jagar den där "nya" stora grejen, nästa Guitar Hero, och med Fuser har de gjort ett smart val i att försöka attrahera en kanske något yngre och mer "hipp" målgrupp än rockfarbröderna som tragglade Rock Band 2 halva nätterna. Den här gången handlar det om att agera diskjockey, om House-musik, disco-musik och om så kallade mash-ups. För dig som levt under en normalstor gråsten de senaste tio åren har mash-up-trenden både kommit och svalnat rätt ordentligt med geniala spår som när Nirvanas dräparhit mosades samman med Rick Astley (länk).

Fuser
Designen ser såklart väldigt mycket ut som den i Guitar Hero, samt Rock Band. Grafiken är i grunden riktigt ful, dock.
Detta är en annons:

Spelmässigt är det extremt simpelt, så simpelt att det egentligen inte finns något egentligt "spel" här, snarare ett verktyg eller en app för att fusionera heta radiohitz som kidsen verkar älska. Man börjar med att välja en låt för att sedan apllicera en till, och en till och en till och ur varje spår plockar då Fuser olika delar. Bas, trummor, klaviatur, sång och så vidare. De fyra stora, runga, kulörta knapparna som utgör spelplanen (grön, blå, gul, röd) illustrerar de olika beståndsdelarna av en sång och på det sätt som Harmonix lyckats skapa ett verktyg för att smärtfritt och enkelt kunna lägga ihop Whitney Houston med Warren G & Nate Dogg, är imponerande. Den tekniken skapade dock studion redan för flertalet år sedan och släppte lös i och med superfloppen Drop Mix men är väl i grunden ännu bättre, här.

Sägas ska dock att jag aldrig varit särskilt förtjust i disco-musik, techno, house, R&B eller hip-hop. Vilket jag förmodar gör det svåprare för mig att verkligen gilla att mixa låtar ur dessa genres i Fuser. Jag är helt klart mer än rock/hårdrock-älskare och även om det finns en del låtar även ur dessa genrer är ju detta i grunden en slags DJ-simulator, om du så vill, och just där skär det väl sig en del för egen del. Det är också enformigheten och det jag kan känna är någon slags koncentrerad meningslöshet i fen grundläggande spelmekaniken och i upplägget som gör att jag tycker att Fuser mer känns som en halvskoj gratis-app till Android än ett spel för 6490 kronor.

Lägg då också till hur girigt upplägget känns gällande låtarna som finns upplåsta från start och de som behövs låsas upp, och du har ett spel som åtminstone i mitt fall är ganska svårt att tycka om. Mer än 70% av innehåller är låst från start och om du ska börja mixa med rubbet redan från ruta ett, räcker alltså inte dina 650 spänn som du betalat för Fuser, det krävs mycket, mycket mer. Naturligtvis går det även att låsa upp alla dessa spår genom att spela, men det går så medvetet superlångsamt att det precis som i Real Racing 3 eller varför inte NBA 2K20 såklart är designat för att trötta ut mig som spelare till den mildra grad att jag vräker upp pluskan i ren frustration.

Fuser
Upplägget känns som det hade varit perfekt i en gratisapp, inte i ett fullprisspel för 649 kronor.
Detta är en annons:

Grafiken lämnar även den en hel del att önska och att de svinfula mellansekvenserna exempelvis hackar, känns oacceptabelt med tanke på att all grafik liknar ett fult PS3-spel. Ljudkvaliteten är superb, dock. Det bästa med spelet helt klart och sorgligt vore det väl annars med tanke på att det faktiskt är ett musikspel. Det går att göra en del fräna mash-ups här och jag gillar som sagt hur Harmonix trollat med tonarter och tempon utan att sabba grundmaterialet för att låta mig sitta och vräka ihop sånger från de mest olika av genrer.

Fuser är en app, för egen del. En halvskoj gratisapp med möjligheten att köpa extra låtar. Att detta gjorts till ett fullprisspel proppat med mikrotransaktioner känns lite pinsamt om jag ska vara helt ärlig och jag tröttnade ganska ordentligt på upplägget och hur enformigt det verkligen är bara efter cirka 35 minuter. Harmonix har genom åren varit rätt ojämna, skapat genredefinierande storspel som Guitar Hero och Rock Band samt släppt ifrån sig axelryckningsnonsens som Drop Mix, Audica och Super Beat Sports. Fuser ansluter sig till denna sorgliga skara musikspel och är en titel som jag vet att jag glömt redan till helgen.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
En del trevliga låtar, enkelt och smidigt gränssnitt
-
För förenklad spelmekanik, otroligt enformigt, platt upplägg, knapphändig utmaningsgrad
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
FuserScore

Fuser

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Skaparna av Guitar Hero samt Rock Band återvänder med en mash up-simulator och Hegevall har delat ut betyg...

0
Allt du behöver veta om Harmonix Fuser

Allt du behöver veta om Harmonix Fuser

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Om du inte visste det, kommer utvecklaren Harmonix snart att återvända till den genre de hjälpte till att etablera. Ja, om du saknar DJ Hero, kommer du mest troligt att...



Loading next content